Primăria Cluj-Napoca a solicitat, prin intermediul lichidatorului RTZ&Partners, falimentul firmei SC Cartierul Tineretului, una dintre afacerile care a făcut parte din agenda politică a primarului Emil Boc. reprezentantul firmei de lichidare a cerut instanţei ca procesul să nu fie public, motivând că astfel ar putea ajunge în presă informaţii eronate despre procedură, dar instanţa a refuzat această cerere. Cartierul Tineretului a fost o afacere imobiliară în care primăria i-a pus la dispoziţie omului de afaceri Arpad Paszkany o suprafaţă de 203 ha la marginea oraşului pentru a construi un cartier, dar afacerea imobiliară nu a intrat în faliment.

În noiembrie anul trecut, lichidatorul RTZ&Partners, afacere care îi aparţine lui Răzvan Zăvăleanu, a iniţiat procedura de faliment pentru firma Cartierul Tineretului SA. În această societate sunt parteneri Primăria Cluj-Napoca şi Sc Polus Real Estate, una dintre firmele la care a fost conectat fostul finanţator al CFR Cluj, Arpad Paszkany. Acum firma este deţinută de off-shore-ul DALMATOVO HOLDINGS LTD. 

În 2006, când a fost înfiinţată societatea, Boc şi Paszkany erau prieteni şi băteau palma pentru o afacere imobiliară: primăria clujeană venea cu un aport care consta în 203 ha la marginea oraşului, iar firma, a cărui reprezentant era Paszkany, punea la dispoziţie banii pentru construirea mai multor blocuri. Din această investiţie, aproximativ 300 de apartamente ar fi trebuit să fie oferite gratis primăriei care le dădea tinerilor.

Însă, pentru că administraţia locală nu a viabilizat terenul (drumuri, electricitate, apă şi canalizare) afacerea a intrat în insolvenţă. 

Acum, în cadrul procedurii de faliment, lichidatorul RTZ&Partners a cerut instanţei ca procesul să nu fie public.

În 8 noiembrie 2023, la primul termen al procesului, reprezentanta lichidatorului a formulat o cerere în care apreciază că site-ul portal.just.ro nu reprezintă o modalitate legală de comunicare a documentelor şi informaţiilor din dosar, având în vedere prevederile Legii nr. 85/2014, care prevăd expres o altă modalitate de comunicare, respectiv documentele şi informaţii în procedură se comunică conform Codului de procedură civilă, iar ulterior prin Buletinul Procedurilor de Insolvenţă. Lichidatorul a susţinut că ”informaţiile privind debitoarea şi bunurile sale au fost prezentate exagerat în presă, în articole defăimătoare”. 

Însă, judecătorul sindic a respins cererea de anonimizare a datelor părţilor din dosar, ca neîntemeiată. Motivul a fost că unul dintre asociaţii societăţii debitoare, respectiv Municipiul Cluj-Napoca este o persoană juridică de drept public, fiind unitatea administrativ teritorială pe teritoriul căruia se găseşte cel mai important activ care are legătură cu desfăşurarea activităţii societăţii debitoare, iar activitatea Municipiului Cluj-Napoca prezintă un interes vădit public, astfel încât în speţă nu se justifică anonimizarea datelor părţilor acestui dosar.

Ulterior, s-a decis că preţul care i se cuvine lichidatorului pentru această procedură este un onorariu provizoriu lunar de 2.000 lei+TVA, un onorariu de succes de 5% +TVA şi maxim 7.000 lei din sumele recuperate.

Cartofii fierbinți din buzunarele lui Boc

În 2021, Tribunalul Cluj a decis că firma Cartierul Tineretului Cluj, unde sunt asociați Primăria Cluj Napoca și SC Polus Real Estate, trebuie să plătească o despăgubire de 61.814.827 euro administrației locale. Însă, plata despăgubirii trebuie făcută prin lichidarea patrimoniului societății Cartierul Tineretului Cluj, iar singurul bun este terenul de 203 hectare care aparține administrației locale. Terenul deja este scos la licitație publică de lichidatorul societății Cartierul Tineretului Cluj pentru suma de 90 milioane euro. Astfel, dacă bunul imobil se va vinde, să spunem, la prețul de 90 milioane euro, Primăria Cluj Napoca va primi suma acordată de instanță (61.814.827 euro), iar restul, exceptând taxele și comisioanele procedurilor juridice, va ajunge în contul firmei Polus Real Estate fără ca reprezentanții acestei societăți să facă nimic concret în sensul obligațiilor contractuale asumate atunci când a fost realizată asocierea cu primăria clujeană. Dacă în România ar funcționa pârghia ”atragerii răspunderii patrimoniale” procurorii ar trebui să știe că unul dintre promotorii acestui proiect a fost Emil Boc. Celălalt este Arpad Paskany, fostul finanțator al CFR Cluj.

Recent, în instanțele din județul Alba, a început un joc de ping-pong între reprezentanții firmei Polus Real Estate și cei ai Primăriei Cluj Napoca. Motivul constă în faptul că avocații Polus Real Estate cer strămutarea dosarului în care se judecă cu primăria clujeană pentru executarea silită a societății Cartierul Tineretului Cluj SRL, care deține în patrimoniu cele 203 hectare pe care ar fi trebuit să se construiască Cartierul Tineretului. Pe de altă, se cere radierea firmei Cartierul Tineretului Cluj SRL. În cazul firmelor radiate Bunurile revin acționarilor. Astfel, există mari șanse ca o parte din cele 203 hectare, indiferent că este vorba despre o parte a bunului imobil sau a unei sume provenite din vânzarea terenului, ar putea ajunge la SC Polus Real Estate.

”Potrivit Legii nr. 31 /1990, art. 237, bunurile rămase din patrimoniul persoanei juridice radiate din registrul comerțului revin acționarilor.

Nu există termen de prescripție pentru înregistrarea transferului de proprietate. Este nevoie de un extras de la registru cu care va inregistrati in cartea funciara. De asemenea, Legea nr.314/2001 care prevede la art. 7 ca în cazul în care, bunurile imobile și mobile din patrimoniul societăților comerciale prevăzute la art. 1 și 6 nu au intrat în proprietatea altor persoane până la data dizolvării de drept ori în cadrul procedurii lichidării, sunt aplicabile, după data radierii societăților comerciale, dispozițiile art. 477 din Codul civil”, explică un jurist consultat de Gazeta de Cluj.

Din acționariatul firmei a făcut parte fostul finanțator al CFR Cluj, Arpad Paszkany, dar acum capitalul social este deținut de DALMATOVO HOLDINGS LTD, un off-shore

Primăria l-a lăsat pe Paskany să conducă afacerea Cartierul Tineretului

Societatea Cartierul Tineretului SRL a fost înființată în 2006, când administrația locală a participat cu 203 ha teren, estimate atunci la valoarea de 28.705.860 lei, iar firma Polus Real Estate cu 27.580.140 lei, bani cu care ar fi trebuit să se demareze construirea cartierului. O parte dintre locuințe aveau, potrivit administrației locale, destinație socială. La data respectivă societatea comercială era controlată de Arpad Paszkany.

În urma unei majorări de capital, off-shore-ul cipriot DALMATOVO HOLDINGS LTD a devenit acționarul majoritar al Polus Real Estate.

În 2015, acționarii Polus Real Estate l-au numit pe CSISZER LAJOS în funcția de administrator. El era unul dintre oamenii de încredere al lui Demján Sándor, cel mai bogat om de afaceri din Ungaria care între timp a decedat. Prin intermediul Trigranit, el a controlat afacerile complexului comercial Polus din Cluj Napoca.

De altfel, Paszkany a declarat că Sándor Demján şi un alt om de afaceri, Sándor Nyúl, ar fi încercat să obţină un credit bancar ajutându-se de terenul pe care urma să fie construit Cartierul Tineretului, iar banii ar fi urmat să fie folosiţi în alte scopuri.

În replică, acționarii Trigranit au făcut o plângere penală împotriva lui Paszkany pentru că vrut să schimbe destinația celor 200 de ha teren din cadrul Cartierului Tineretului, pentru a construi un parc fotovoltaic. Însă niciuna dintre acuzații nu a ajuns pe masa judecătorilor.

2 COMENTARII

  1. E o mare prostie să distrugi și să acoru din circuitul agricol 1000 ha de teren , sunteți nebuni, așa ceva este ilegal, o alta prostie a guvernanților este vânzarea sau concesionarea către firme străine a terenurilor în loc să investească guvernul, ce e așa greu sa instalezi niste panouri fotovoltaice, de ce trebuie sa aducem speculanți arabi, suedezi, luxemburghezi care ulterior ne fie vinde kilivatyk la preturi f. mari cum face acum omw care ne vine combustibili la preturi enorme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.