Decizia Primăriei Cluj-Napoca de a achiziționa apartamente de pe piaţa liberă pe care să le transforme în locuințe sociale, rămâne neschimbată. În luna iunie, consilierii locali au discutat despre cumpărarea unor apartamente cu 1, 2 sau 3 camere care să fie utilizate sub formă de locuințe sociale și au alocat suma de 2 milioane de euro din bugetul local pentru acest scop. Primăria a primit acum 12 oferte eligibile pentru achiziționare.

La jumătatea lunii iunie consilierii locali din Cluj-Napoca au decis să aloce o sumă de aproximativ 2 milioane de euro achiziționării de locuințe sociale. Viceprimarul Dan Tarcea a relatat pentru presa locală următoarele: „ Pentru locuințele sociale am alocat suma de 2 milioane de euro din bugetul local. În data de 6 decembrie a fost termenul limită pentru care s-au putut depune ofertele. Avem 12 oferte, acum urmează partea de evaluare și negociere, să mai cumpărăm și alte locuințe. În prezent, avem circa 300 de cereri nesoluționate. Desigur, am mers și pe varianta de construire a locuințelor sociale. Pe strada Ghimeșului, avem 12 locuințe sociale care vor fi gata anul viitor”

Până acum Primăria a achiziționat un apartament cu 4 camere în valoare de aproape 100.000 mii de euro. Apartamentul este poziționat în zona Mănăștur și are o suprafața utilă de aproximativ 80 de mp. Proprietarii inițial au cerut suma de 111.250 de euro, ajungând în final, după o sesiune de negocieri, să îl vândă cu 16.850 de euro în minus. După această mare achiziție, Primăria Cluj-Napoca a mai primit 12 oferte eligibile care urmează să fie discutate în următoarele ședințe de consiliu pentru a putea atinge pragul de 25 de locuințe sociale achiziționate pe care și l-a propus administrația locală.

Necesitatea acestor achiziții este evidentă pentru Primăria Cluj-Napoca având în vedere că anual aceasta acordă în medie 15 locuinţe sociale în condiţiile în care numărul de cereri este de aproximativ 400 pe an. 

Ce și-a propus Primăria în vară

„Primăria Cluj-Napoca va cumpăra de pe piaţa liberă apartamente cu 1, 2 şi 3 camere, cu destinaţia de locuinţe sociale, având în vedere numărul redus de astfel de locuinţe. Avem un buget pentru acest an între 1-1,5 milioane de euro şi sperăm să putem achiziţiona circa 25 de locuinţe. Anual, la nivelul municipiului se alocă 15 locuinţe sociale, în condiţiile în care numărul de cereri este de 400. Se va constitui o comisie de identificare a necesităţilor de locuinţe sociale şi una de negociere a preţurilor de achiziţie a locuinţelor sociale”, au declarat reprezentanţii Primăriei în cadrul unei ședințe de Consiliu.

Care este situația actuală a locuințelor sociale din Cluj-Napoca

Actualmente situația locuirii sociale nu este una tocmai favorabilă în Cluj-Napoca, deoarece municipalitatea se confruntă cu o problemă destul de dificilă din cauza fondului mult diminuat de locuinţe aflate în proprietatea acesteia, iar cererile sunt extrem de multe.

Documentațiile oficiale ale municipiului, făcute publice în vederea achiziționării de pe piața liberă a unor imobile de LOCUINȚE CU DESTINAȚIA DE LOCUINȚE SOCIALE, arată că: „Conform datelor ultimului recensământ al populaţiei (2011), în România erau 8.722.398 locuinţe, din care doar 98.263 erau locuinţe proprietate de stat. Conform acestor date, la nivelul judeţului Cluj există un stoc de locuinţe convenţionale de 312.886 unităţi, din care doar 2.537 se aflau în proprietatea statului. La nivelul municipiului Cluj-Napoca existau 129.837 locuinţe, din care 98,1% în proprietate privată şi 1,3% în proprietate de stat. În anul 2014, stocul de locuinţe din fondul public în municipiul Cluj-Napoca era de 1.554 unităţi, adică sub 1,5% din totalul de locuinţe din oraş. Stocul a inclus 174 locuinţe construite prin programul ANL, 1.368 locuinţe sociale şi locuinţe din fondul locative de stat, ocupate în proporţie de 100% şi 12 locuinţe de necesitate”

3 COMENTARII

  1. O idee foarte proasta. La fel sa facut in Dublin. Primaria a cumparat mii de apartamente pt cei fara case. Ca atare pretul locuintelor pe piata libera sa dublat. Acuma, cei care isi permit o casa, au de platit 10 ani in plus. Plus ca sa creeat o ura sociala

  2. Aceasta ura sociala ar trebui indreptata catre primarie, deoarece cu 2mil euro poti construi cateva blocuri care ar insuma mult mai multe spatii de locuit. Primaria prefera sa isi pastreze ternenurile din patrimoniu pt alte afaceri decat sa construiasca cartiere si sa rezolve problema locuintelor sociale.

  3. Nue bine ca locuintele sociale sa fie in acelasi loc,se creaza ghetoizare;Din experienta trecutului,aici in California USA se procedeaza asa:exista legea locuintelor care spune ca din nr de case particulare +locuinte de inchiriat,un procent trebuie asigurat pt locuinte sociale in fiecare localitate.de ex un imobil cu ap de ichiriat are obligatia sa primeasca chirias sarac,chiria va fi platita de serv sociale.dacaavem in proiect constructii noide case,un anumit procent din nr lor va fi alocat pt aceiasi.Se cauta ca in toate cartierele,dar si localitatile scumpe sa aiba acces saracii,pt ca sa fie cica asimilati,copiii sa ajunga la scoli bune-inclusiv liceul il fac in locul arondat dupa adresa. Se mai practica trimiterea lor in alte orase,oricum nu-i deranjeaza ca nu lucreaza!Si uite asa,orasul nostru Yucaipa,pana acum 10 ani format din albi,majoritatea germani,irlandezi la origine sa aiba azi mexicani dar si ceva negri mai nou;totodata grad de infractionalitate tot mai mare.Pana acum 20 de ani nu-si incuia nimeni casa,nu auzeai de jafuri,droguri,masini furate,oameni jefuiti.Acum a aparut fenomenul si aici,nu ca in alte locuri gen Chicago,Philadelphia,NY,Boston.PS Decat sa stau in NY,mai bine ma remut in R!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here