Copacii urbani au la baza „pereţi de licheni” care purifică aerul. FOTO: https://greencitysolutions.de/

Primăria Cluj-Napoca intenţionează să cumpere trei sisteme de reducere a poluării „City Trees”, cu un preţ de aproximativ 70.000 de euro bucata. Sistemele în cauză sunt formate din panouri cu licheni care ar avea puterea de purificare a 275 de copaci, transmite adevarul.ro, însă specialiştii sunt reticenţi cu privire la performanţele sistemului.

Primăria Cluj-Napoca a publicat un anunţ pe portalul electronic de licitaţii (SEAP) în care îşi manifestă intenţia de a cumpăra trei sisteme de reducere a poluării „City Trees”, valoarea estimată a investiţiei fiind de 1 milion de lei (208.000 de euro). Termenul limită pentru depunerea ofertelor este data de 19 octombrie 2020.  

„City Tree” este un panou vertical acoperit de muşchi care ar echivala cu 275 de copaci în ceea ce înseamnă purificarea aerului. Astfel de amenajări au fost realizate în oraşe precum Bruxelles, Londra, Berlin, Oslo, Hong Kong, Paris.   

Proiect de bugetare participativă „Copacii urbani” sunt o parte din proiectul „Aer curat la Cluj”, cel mai votat de către clujeni în procesul de bugetare participativă în 2019. Practic, clujenii propun mai multe proiecte, iar cele mai votate ar urma să fie finanţate de municipalitate.    În 2019, cel mai votat proiect – care a obţinut 428 de voturi – a fost intitulat „Aer curat la Cluj”.

Redăm mai jos modul în care a fost definit proiectul:  

„Având în vedere schimbările climatice şi poluarea tot mai ridicata din oraş, se propune o abordare multilaterala pentru un aer mai curat, temperaturi mai scăzute şi o calitate mai buna a vieţii. * plantarea de copaci cât mai mari în tot oraşul (se pot alege anumite tipuri de copaci care să elimine poluanţii prezenţi în aer) * copaci inteligenţi pentru purificarea aerului acolo unde spaţiul nu permite altfel: https://greencitysolutions.de/en * faţade verzi/pereţi verticali pentru clădiri * garduri vii intre străzi şi trotuare”. 

Citește Ce spune decanul Facultăţii de ingineria mediului. Licheni şi autobuze diesel

4 COMENTARII

  1. Ieri o „strada” de la Pata Rat a fost botezata EMILUT BOC iar alta ALINUT TISE, pentru tot sprijinul acordat. Korci, un cetatean onorabil de pe strada EMILUT BOC si-a botezat puradelul Boculet. Mai are trei copiii, Tarzan, Base si Fernandeza. Te pui cu gusturile si respectul omului?

  2. :)) 70koko pt un panou… Faun, ia sa vedem.. Groapa gunoi nu, orfelinate care sa fie in standard nu, case de batrani nu, dat ap. Celor de la pata gratis da, redus nr de benzi in piata pacii si creat cozi pe clinicilor pana in floresti da, abuzuri la exproprieri da, abuzuri la eliberarea Aut. Cinstructii da, salarii nesimtite in primarie da, prea multi angajati in primarie da, clujenii platesc pt toate astea Da. Bravo.

  3. Tai castanii si copacii langa catedrala ortodoxa si in alte zone centrale, transformi parcul din fata catedralei in talcioc cu ii si borcane de gem, incat clujenii nu mai pot sta pe banci, sub copaci, reamenajezi un centru fara vegetatie, bun de plaja si cumperi niste cuburi cu licheni.
    A avut primarul contracandidat? Nu? Atunci, daca atata putem, atata avem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here