Clujeanca Emilia Popescu dă în judecată Primăria Cluj-Napoca pentru că, timp de patru ani, administrația locală o ține în șah în cadrul proiectului parcului din cartierul Bună Ziua. Ea are un teren pe care nu poate face nimic pentru că bunul imobil este ”indisponibilizat” de proiectul instituției conduse de Emil Boc. Mai mult, administrația oferă un preț de 50 lei/mp pe terenul pe care vrea să îl exproprieze, în situația în care prețul real este de 150 euro/mp. 

Conform unui studiu de oportunitate realizat în 2019 de către firma Conpac Arhitect, pentru amplasamentul parcului s-a ales zona Becaș, folosindu-se drept argument principal faptul că terenul pe care se află cele 7,8 hectare destinate investiției este extrem de ieftin: 50/mp. Însă această sumă, potrivit unei analize a pieței imobiliare clujene nu este real. După aprobarea studiului, a fost adoptată și hotărârea de consiliu care stă la baza demersurilor pentru construirea parcului.

Însă, după aproape 4 ani, autoritatea locală nu a făcut niciun demers concret. În paralel, Emilia Popescu și alți alți proprietari din zona respectivă au obținut un aviz de oportunitate pentru elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care vizează strada Mihai Românul, cuprinsă în planul parcului. Elaborarea unui PUZ face parte din demersurile incipiente pentru dezvoltarea imobiliară. Mai mult, Popescu deține un aviz din 2016 pentru o investiție imobiliară pe terenul respectiv.

”Am obținut chiar și avizul de la Comisia Tehnică de Amenajare în Teritoriu și Urbanism cu nr. 462358 din 16.01.2015 prin care a fost avizată documentația pentru PUZ strada Mihai Românul. De asemenea, există un certificat de urbanism cu nr. 922 din 06.02.2016 prin care se menționează utilizările admise cu și fără condiționări și etapele procedurii în vederea eliberării autorizației de construire. În toată această perioadă nu am stat în pasivitate, ci am efectuat demersuri în vederea obținerii tuturor avizelor și autorizărilor necesare. Primăria Cluj-Napoca și-a exprimat intenția de a expropria acest imobil. Cu toate acestea, operațiunea nu a avut loc. După trecerea unui termen rezonabil, termenul general de prescripție, considerăm că orice demers legislativ și executiv de punere în intenție a exproprierii a devenit caduc”, arată Popescu într-o notificare trimisă Primăriei Cluj-Napoca.

Potrivit unei analize a pieței imobiliare din oraș, dacă în 2019 firma care a realizat studiul de oportunitate indica un preț de 50 lei/mp în zonă, acum prețul este de 150 euro/mp, iar persoana în cauză are un teren cu o suprafață de 6.710 mp (2900 fânațe și 1900 mp terenuri sub ape). Mai mult, prețul exproprierilor care au avut loc în Florești pentru construirea centurii de sud a comunei a fost, la nivelul anului 2017, de 93 lei/mp. 

Mai mult, terenul ei a fost inclus în categoria zona Verde fără a exista o bază juridică clară: în apropiere există o zonă în care sunt edificate imobile cu 8 – 9 etaje și locuințe individuale mici. Categoria terenurilor învecinate permite construcția de blocuri. De altfel, prin hotărâri de consiliu local, toată zona din vecinătatea terenului respectiv este urbanizată.

Fostul senator Marius Nicoară primește 560 lei/mp pentru un teren prin care trece o magistrală de gaz

Nu este singurul proces cu care Primăria Cluj-Napoca se confruntă pentru realizarea parcului din Bună Ziua. Instanțele au acordat firmei Compexit Trading, care aparține familiei fostului senator liberal Marius Nicoară, un preț de 560 lei/mp pentru aproximativ 350 mp pe care firma îi are în cadrul spațiului unde este planificată construirea parcului. Mai mult, o parte din terenul respectiv este străbătută de o magistrală de gaz cu diametrul de 40 de cm.

Tribunalul Cluj a stabilit că pentru această porțiune de teren cu o suprafața de 352 mp, în mare parte neutilizabilă ca urmare a suprapunerii cu traseul conductei de gaz, fostul senator liberal Marius Nicoară trebuie să primească 196.936 lei. Pe lângă prețul pe mp pentru terenul expropriat, prin care s-a ajuns la suma de aproape 200.000 lei, judecătoarea TATU Oana-Claudia a adăugat 53.000 lei cu titlu de prejudiciu produs prin acțiunea de expropriere.

Firma Compexit Trading a cumpărat terenul respectiv în 2019, în perioada în care Primăria Cluj Napoca anunțase că în zonă se dorește construirea unui parc. Firma fostului senator a făcut un împrumut la bancă în valoare de 700.000 de euro pentru achiziția unui teren mai mare pe care, potrivit reprezentanților firmei, societatea și-a extins o parte din construcții.

Parc de 11,2 milioane de euro

Conform documentelor publicate de către municipalitate, viitorul parc ar urma să coste 11.251.100 euro, adică 104.85 euro/mp. Acesta se va întinde pe 7.8 hectare, în zona Becaș.

Zona verde de-a lungul pârâului Becaș va fi reamenajată în urma unui concurs de soluții, care ar urma să fie organizat, cel mai probabil, de Ordinul Arhitecților din România (OAR).

În prezent, zona Becaș, recomandarea specialiștilor pentru parcul din cartierul Bună Ziua, deservește peste 6.500 de locuitori. Locația noului parc este situată la o distanță de mai puțin de 50 metri față de cea mai apropiată stație de transport public, iar în jurul parcul nu vor fi amenajate locuri speciale de parcare.

Replica primăriei clujene: Informațiile sunt scoase din contest

În replică, administrația clujeană spune că studiul de oportunitate arată că terenul respectiv are multe beneficii. ”În plângere nu sunt luate în considerare toate beneficiile expuse în studiul de oportunitate și, bineînțeles, valoarea acestora coroborată prin principiul sinergiei rezultate prin amenajarea unui parc. Sunt analizate și scoate din context anumite informații care conduc la concluzii eronate. (…) Exproprierea se face în baza legislației speciale și care arată în mod clar că modul de stabilire a valorii despăgubirilor HCL nr. 554/2019 nu a stabilit valoarea despăgubirilor. Aceasta va fi stabilită în baza unor rapoarte de evaluate întocmite de evaluatori autorizați și aprobată de către deliberativul local. Față de valorile aferente despăgubirilor persoanele expropriate nemulțumite se pot adresa instanțelor judecătorești. Astfel, la acest moment autoritatea locală nu a hotărât cu privire la valoarea terenului ce vor face obiectul exproprierilor”, arată punctul de vedere al Primăriei Cluj Napoca.

Citește și: Liviu Man, despre legăturile subterane dintre lumea justiției, oamenii de afaceri și factorul politic: „Există această bănuială legitimă că în Cluj nu o să poți fi judecat în mod corect”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.