În litigiul dintre Primăria Cluj-Napoca și Polus Real Estate deschis pe marginea proiectului ”defunct” Cartierul Tineretului, administrația locală se apropie tot mai mult de momentul emiterii unei decizii judecătorești prin care firma Polus să fie pusă să plătească o despăgubire de 60 milioane de euro. La finele lunii trecute, Tribunalul Comercial Cluj a respins o cerere formulată de firma Polus Real Estate. Chiar dacă verdictul nu este definitiv, prin această soluție se face un pas înainte în favoarea administrației clujene într-un alt litigiu care se judecă la Curtea de Apel Alba Iulia.

În urmă cu mai mulți ani, Emil Boc și omul de afaceri Arpad Paszkany au bătut palma în cadrul unei afaceri imobiliare. Astfel a apărut firma Cartierul Tineretului Cluj în care asociați erau firma lui Paszkany, Polus Real Estate SRL și Primăria Cluj-Napoca. Administrația locală venea cu un teren de aproximativ 200 hectare, iar societatea privată cu fondurile necesare pentru construirea unui cartier de locuințe. O parte dintre locuințele proiectate urmau să fie cedate primăriei clujene care ar fi urmat să le dea tinerilor din oraș. Ulterior, totul s-a dovedit a fi un proiect marca ”OSĂ” și afacerea imobiliară s-a spart în mai multe litigii complicate.

La finele lunii trecute, Tribunalul Comercial Cluj a respins o cerere făcută de Polus Real Estate SRL împotriva firmei Cartierul Tineretului Cluj, societate aflată într-un proces lichidare.

”Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta POLUS REAL ESTATE SRL, în contradictoriu cu pârâții Oficiul Registrului Comerțului și Cartierul Tineretului Cluj, în lichidare, prin lichidator RTZ&Partners având ca obiect plângere împotriva încheierii registratorului ORC din 26.01.2023. Admite cererea de intervenție în interesul pârâtei Cartierul Tineretului Cluj formulată de intervenienții Consiliul Local al Mun.Cluj-Napoca și Mun. Cluj-Napoca. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare”, arată soluția pe scurt a instanței.

Inițial, lichidatorul Răzvan Zăvăleanu care, prin firma RTZ Partners se ocupă de insolvență firmei Cartierul Tineretului Cluj SRL a declarat că va explica ce efecte ar putea produce această decizie, dar ulterior a nu a mai răspuns apelurilor telefonice pentru a comenta situația juridică.

Acest proces este strâns legat de un alt dosar care se judecă la Curtea de Apel Alba Iulia și în care societatea Polus Real Estate solicită anularea unei hotărâri AGA, luate în cadrul SC Cartierul Tineretului Cluj, prin s-a aprobat executarea prin echivalent a obligaţiei Cartierul Tineretului SRL de a preda cu titlul gratuit către Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca un număr de 384 de locuinţe sociale respectiv a tuturor amenajărilor şi dotărilor aferente domeniului public.

Istoria unui tun imobiliar

Primăria Cluj-Napoca și firma Polus au înfiinţat în 2007 societatea-vehicul Cartierul Tineretului Cluj, constituită în următoarele condiţii. 

Consiliul Local a adus aport în societate un teren în suprafaţă de 203 ha în valoare de 28.705.860 lei – în schimbul a 51% din părţile sociale. Firma Polus a vărsat fonduri în valoare de 27.580.140 lei (echivalentul a aproximativ 8 milioane euro) – în schimbul a 49% din părţile sociale. Obiectul de activitate şi scopul societăţii Cartierul Tineretului Cluj era limitat la realizarea unui proiect imobiliar, ce trebuia să cuprindă 1500 de locuinţe, precum şi construcţii şi amenajări, cum ar fi parcuri, şcoli, spitale, drumuri publice etc. O parte din construcţiile realizate de Cartierul Tineretului Cluj urmau să revină asociatului majoritar Consiliul Local (384 de locuinţe cu destinaţie socială, precum şi amenajările administrative), iar restul (peste 1000 de apartamente şi case) urmau a fi vândute de Cartierul Tineretului Cluj, iar profiturile împărţit între cei doi asociaţi (Consiliul Local şi Polus). Asociaţii (Polus şi Consiliul Local) au stabilit o durată de funcţionare a societăţii de 5 ani de la constituirea acesteia. Actele constitutive ale societăţii prevedeau că: în caz de imposibilitate obiectivă de realizare a proiectului care durează mai mult de un an, societatea urma a fi dizolvată. În orice caz de dizolvare, societatea intra în lichidare, iar bunurile sale urmau a fi împărţite de asociaţi conform cotelor acestora de participare la capitalul social.

Problema constă că cineva a furat banii depuși de Polus în conturile firmei Cartierul Tineretului Cluj. La mai puţin de doi ani de la constituirea societății, în conturi se mai găseau doar 250 lei din cele aproape 28 milioane lei, pentru a căror cheltuire nu există nicio justificare credibilă.

Cei de la Polus au încercat în mai multe rânduri să obțină informații despre modalitatea în care au dispărut banii, însă s-a lovit, pe de o parte, de refuzul lui Preşedintelui Consiliului de Administraţie al firmei, Vasile Ciorca, dar şi de indiferența autorităţii locale faţă de dispariţia acestor banilor. Ulterior,  administrația locală a încercat în mai multe rânduri eliminarea din afacere a celor de la Polus. La un moment dat s-a schimbat obiectul asocierii din dezvoltare imobiliară în construirea unui parc fotovoltaic. 

Sentință în valoare de 60 milioane euro

În anul 2021, judecătoarea anca Groza de la Tribunalul Cluj a dat o primă sentință în procesul dintre Primăria Cluj Napoca și firma Polus Real Estate, care ar fi trebuit să construiască Cartierul Tineretului. Sentința stabilește că firma, care anterior a fost conectată la afacerile lui Arpad Paszkany, trebuie să plătească administrației locale aproape 62 de milioane euro. În urma unor decizii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Alba Iulia. Aici, judecătorii au condiționat emiterea unui verdict de finalizarea a mai multor dosare conexe.

Numărul de telefon care figurează în datele de contact ale firmei Polus Real Estate mai este folosit de firmele DASEDA INVESTMENTS SRL, cu sediul la aceeași adresă la care este înregistrată Polus Real Estate, și Oceanic Prime Systems, o companie din Africa.

În momentul de față Polus Real Estate are ca acționari off-shore-ul cipriot DALMATOVO HOLDINGS LTD (majoritar) și firma maghiară DASEDA VAGYONKEZELO KFT.

Polus Real Estat a încercat anularea obligației de a construi locuințele sociale

Pe de altă parte, cei de la Polus Real Estate au pierdut, la fond, procesul prin care au cerut anularea prevederii prin care societatea trebuia să construiască 384 de locuințe sociale care ar fi trebuit să fie predate cu titlu gratuit administrației locale.

Potrivit dosarului, în 2015 Arpad Paskany a solicitat administrației locale ”în nume personal, executarea unei datorii inexistente împotriva societății de proiect „în contextul iminentei dizolvări și lichidări a patrimoniului Cartierul Tineretului Cluj; administratorul Cartierul Tineretului Cluj a emis apoi un act de recunoaștere a datoriei pe care Cartierul Tineretului ar avea-o față de consiliul local și a convocat o adunare generală a asociaților societății de proiect pentru a se aproba executarea respectivei obligații”. Însă, Tribunalul Cluj a respins cererea Polus Real Estate. În momentul respectiv, procesul se află pe rolul unei alte instanțe, în faza de apel.

Anul trecut, societatea a declarat o cifră de afaceri de 22.709 lei, pierderi constante și 2 angajați.

4 COMENTARII

  1. Totul ii bine până se trezesc aia să ceară strămutarea în alt stat tinand cont de moralitatea excelenta a justitiei din Romania. Intr-o saptamana-unul a primit mita un milion de euro iar altul era în haita traficantilor de droguri !

  2. Se tergiversează dosarul de către justiție până firma se lichidează, asta e justiția și mai vor pensii speciale când ei fac injustiție nefiind in stare să dea decizii legale și rapide la cazuri clare de rea intenție și fraudare cazul asta seamănă izbitor cu cazul Popoviciu care a furat 200 de ha teren de la institutul agronomic București, un escroc care a fugit în Anglia că sa scape de condamnare iar prejudiciul nu va fi recuperat niciodată așa îi scapă justiția pe escroci ii protejează, se face că face dreptate dar ei fac injustiție și nu dau socoteală nimănui pentru abuzurile comise.

  3. Chestia aia ca a furat cineva 28 milioane lei din conturile firmei Cartierul Tineretului o cred.
    Ca nu poate fi luata urma banului, nu cred.
    Acesti bani nu erau in serviete sau seifuri, erau la banci, exista acte de ridicare a banilor. Nu e vorba de 5 lei sa ii scoti cum vrei. Dar cineva nu doreste asta. O tema buna politie…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.