Primăria Cluj-Napoca va încheia un contract de 3 milioane de lei cu firma Datanet Systems, o societate înființată de Gabriel Marin, fiul lui Ionel Marin, general (r) SRI. Contractul vizează instalarea unei infrastructuri în care să fie amenajată mai multe tipuri de rețele în fosta clădire BCR de pe strada Barițiu, cumpărată anul trecut de administrația locală. Firma are o filială în Tetarom și are contracte încheiate cu multe instituții publice care fac parte din Servicii.

 În luna mai, Primăria Cluj-Napoca a publicat licitația ”Infrastructuri de rețele și sisteme de funcționare la sediul Primăriei de pe Strada George Barițiu nr. 10-12”. În cadrul acestor lucrări se vizează realizarea infrastructurilor de rețele ”(cablare structurată), soluție switching, soluție wireless, sistem de control acces și camere de supraveghere video cu infrastructura aferentă, amenajare sala serverelor (cu podea tehnologică, sistem redundant de aer condiționat, rack-uri și pdu-uri montare și alimentare cu energie echipamente, ups-uri și sistem de stingere incendiu)”, arată documentația. Valoarea estimată a contractului este de 3 milioane lei, fără TVA.

Singura ofertă depusă în cadrul procedurii a venit din partea firmei Datanet Systems care a participat la licitație împreună cu alți 3 subcontractanți: Cibernet Service, Eurobil Impex și Helinick.

Firma Helinick este din București și îi aparține lui Retegan Ioan Marius. Omul de afaceri aparține fostului sistem de pe vremea comuniștilor: tatăl lui, Ioan Retegan, a fost şef al Sectorului munca de partid din ministere şi şi-a încheiat cariera în PCR ca vicepreşedinte al Comitetului executiv al consiliului popular din Sălaj. Firma Helinick a făcut parte din parteneriatul care s-a ocupat de montarea sistemului de supraveghere video din Cluj-Napoca.

Clădirea unde va avea loc lucrarea a fost cumpărată de administrația locală anul trecut cu intenția de a muta o parte din serviciile primăriei atunci când clădirea de pe strada Moților va intra în renovare.

Pentru această tranzacție imobiliară, clujenii au plătit către BCR aproximativ 6 milioane de euro. Acest lucru s-a întâmplat în situația în care imobilul este construit pe terenul administrației locale. Mai mult, la data construcției, Banca Comercială Română își asumase construirea unui parking, pe lângă această clădire, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Omul din umbră îmbrâncit de procurorii DNA într-un mega dosar de corupție

SC Datanet Systems SRL este înfiinţată în 1998 şi a fost formată din asocierea dintre General Communications Gmbh din Austria reprezentată de Gabriel Marin de la Omnilogic care deţine şi SC Frontal Communication SRL.

Gabriel Marin ar fi martorul denunțător din dosarul Microsoft care a enumerat off-shore-urile prin care s-au dat mitele în această afacere. Una dintre surse spune că Marin ar fi băiatul lui Ionel Marin, general SRI înlăturat din sistem în urmă cu mai mulți ani, dar și prieten cu Dumitru Zamfir – zis „nea Titi” – unchiul lui Sebastian Ghiță.

”Deconspirarea” lui Marin a fost făcută de una dintre gafele procurorilor DNA care s-au ocupat de acest dosar: pseudonimul ales de procurori pentru  denunțătorul cu identitate protejată – care i-a turnat la DNA pe capii afacerii Microsoft – era același cu numele omului de afaceri.

Chiar dacă numele lui Marin a fost conectat la acest dosar, el a declarat că nu a avut nicio legătură cu dosarul Microsoft.

”Nu, categoric nu! Nu am fost niciodată solicitat să dau declarații, nici măcar ca martor, despre afacerea licențelor Microsoft. Informațiile și nivelul de detaliere din acest denunț public, nu aveau cum să fie cunoscute decât de cineva care a lucrat în poziții de decizie, fie la Microsoft, fie la Fujitsu Siemens și care a fost implicat direct sau chiar a coordonat aceste tranzacții”, susținea Marin.

Revenind la afacerile firmei Datanet systems SRL este de menționat un contract încheiat cu Romatsa. Clauzele acordului sunt făcute astfel încât cei de la Datanet ”jonglează” cu o problemă de siguranță națională. Ori, un astfel de contract poate fi lăsat doar pe umeri care poartă, pe ascuns, epoleți.

Este vorba despre contractul “Modernizare Sistem de Telecomunicaţii ROMATSA (STCR) – APP/TWR şi obiective distante CE/CR”” în valoare de 3.380.000 de lei. Printre specificaţiile tehnice şi cerinţele caietului de sarcini erau prevederi care să nu dădeau vreo șansă altui competitor în afara Datanet System S.R.L.. Potrivit caietului de sarcini, staţiile de monitorizare PMECT trebuiau modificate şi reconfigurate în vederea integrării noilor sisteme. În documentație era prevăzut că “aplicaţia de monitorizare PMECT este produs al firmei Datanet Systems S.R.L.”. Pentru ca staţiile respective să poată fi înlocuite, câştigătorul licitaţiei avea nevoie de acordul proprietarului aplicaţiei pentru a o modifica. Iar proprietarul, adică SC Datanet Systems, nu a semnat cu niciunul dintre competitori vreun acord de utilizare sau de proprietate aplicaţiei de monitorizare PMECT, fără de care nu se putea participa la licitaţie.

Conform datelor ONRC, compania are ca asociaţi: Soitron Group As (Slovacia) – 51% (aport la capitalul social în sumă de 6.893.160 RON, din noiembrie 2009), Velicu Daniela Clementina, Stroescu Dragos, Musat Gabriel,  Velicu Vasile – fiecare dintre ultimii patru deţin câte 12,25% din părţile sociale (ceea ce reprezintă echivalentul unui aport la capitalul social de câte 1.655.710 RON).

Printre clienţii importanţi ai DatanetSystem S.R.L. , pe lîngă diverse bănci (inclusive Banca Naţională a României) şi companii private importante (Petrom, Rompetrol, etc) se numără Tarom, Camera de Comerţ a României, dar şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Afaceri de 121 milioane lei

Anul trecut firma Datanet Systems a declarat o cifră de afaceri de peste 121 milioane lei și un profit de 6,6 milioane lei. Asociații minoritari ai firmei sunt Velicu Daniela Clementina, Musat Gabriel și  Stroescu Dragos, asociatul majoritar, cu peste 50% din acțiuni, este o firmă din Slovacia denumită Soitron Grup. firma și-a deschis o subsidiară în Cluj Napoca după ce a cumpărat compania locală Red Dot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.