Săptămâna aceasta, consilierii locali clujeni au votat să cumpere un imobil din cadrul ansamblului de pe Cetățuie cu suma de 450.000 de euro (100.000 de euro pentru achiziția Pavilionului I și 350.000 de euro pentru restaurarea lui). Însă, avocatul Camelia Ardelean, reprezentanta firmei Intenshal SRL, spune că clientul ei a semnat cu proprietarii imobilului o promisiune de vânzare cumpărare pentru că municipalității îi expirase dreptul de preemțiune în care primăria clujeană ar fi avut întâietate în această achiziție. Anul trecut, Emil Boc a declarat că municipalitatea vrea să construiască un teatru de vară pe Cetățuie.

 

În ultima ședință de CL a Primăriei Cluj Napoca a fost votat un proiect în care municipalitatea va încheia un contract de vânzare cumpărare pentru achiziția Pavilionului I din cadrul ansamblului istoric de pe Cetățuie.

Cu toate acestea, avocatul clujean Camelia Ardelean spune că dreptul de întâietate (preemțiune) al municipalității clujene a expirat iar o societate comercială a semnat deja un contract de promisiune de vânzare cumpărare cu proprietarul terenului.

”Clientul meu a semnat un contract de promisiune de cumpărare cu proprietarii acelui imobil așa că mi se pare interesant ceea ce se întâmplă. Din păcate nu sunt mandatată să discut alte aspecte cu reprezentanții presei, sper să mă înțelegeți” a declarat avocatul.

Firma interesată de această achiziție imobiliară este SC INTENSHAL

SRL în cadrul căreia Horea Dinea este administrator și fost acționar, iar proprietarul este Gheorghe Prodan, un afacerist din județul Alba. Obiectul de activitate al societății este ”lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor”, iar anul trecut a avut o cifră de afaceri de peste 1,2 milioane de lei, firma fiind deschisă în 2014.

Potrivit avocatului clujean, este posibil ca această hotărâre de CL să fie atacată în contencios din cauza faptului că dreptul de preemțiune al municipalității a expirat. ”Semnalez existenţa unui caz de nelegalitate. Exercitarea dreptului de preemţiune se face în afara termenului legal care este de 15 zile de la primirea înştiinţării. Potrivit documentaţiei pe care o aveţi la dispoziţie, înştiinţarea a fost în 3 mai. Ieri (miercuri, 15 iunie – n.red.) ar fi fost ultima zi când Primăria şi-ar fi putut exercita acest drept. Exercitarea dreptului după acest termen este nelegală. Dacă veţi adopta această hotărâre va fi atacată, existând argumente juridice”, a spus într-o ședință anterioară de CL avocatul Camelia Ardelean.

 

Un referat amețit pe holurile primăriei clujene

În cadrul administrației au fost emise patru note interne cu privire la referatul care vizează oportunitatea cumpărării clădirii respective. ”Conform apostilei de pe referat am solicitat, prin nota internă (cu patru reveniri, n.red.) către Serviciul strategie și dezvoltare locală, management proiecte, să ne comunice dacă achiziționarea acestui imobil este necesară pentru teatrul de vară. Prin nota internă 245293/06.06.2016 direcția Urbanism răspunde că, în principiu consideră că se poate achiziționa imobilul pentru valorificarea potențialului său, putând servi ca dotare complementară pentru teatrul de vară. Serviciul strategie și dezvoltare locală  nu a răspuns la nici o solicitare. Menționăm că prin adresa nr 3807/11/05.2016, înregistrată la Primăria Cluj Napoca, Ministerul culturii comunică faptul că nu își exercită dreptul de preemțiune pentru cumpărarea imobilului Pavilion I și transferă acest drept în favoarea autorității publice locale. Vă reiterăm că prețul de vânzare a imobilului este de 100.000 de euro + TVA, la care BT Leasing precizează că se adaugă 350.000 de euro+TVA reprezentând cheltuieli de renovare și reabilitare. Raportat la faptul că, conform legii 422/2001, autoritatea publică locală își poate exercita dreptul de preemțiune în termen de maxim 15 zile de la comunicarea negației Ministerului culturii, respectiv de la data de 30.05.2016”, arată referatul întocmit de directorul Iulia Ardeuș și de șeful de serviciu Mihaela Miron din cadrul Direcției de Patrimoniu a Municipiului Cluj Napoca.

 

Boc face valuri pentru teatru

De altfel, Primăria Cluj Napoca a reușit doar achiziționarea terenului pentru că altceva nu i s-a oferit și nici nu a fost interesată. Iar construirea unui teatru de vară pe Cetățuie este o promisiune pe care nimeni din administrația locală nu o va onora.

De altfel, patronul Unita Turism arată într-o adresă trimisă administrației locale că nu înțelege de ce Boc încearcă să iște o furtună într-un pahar cu apă.

„În cursul anului 2014 am primit de la Primăria Cluj-Napoca o adresă prin care mi se cere imperios să execut lucrări de întreținere și renovare la clădirile istorice aflate în vecinătatea hotelului Belvedere. Din cauza lipsei acute de fonduri cu care se confruntă societatea Unita Turism, dar pentru a respecta cerințele din adresa Primăriei, pentru ca zona să beneficieze de ample lucrări de renovare și repunere în valoare a monumentelor amplasate aici, am luat decizia de a vinde cele cinci construcții. A fost o decizie corectă, consider eu, pentru că un investitor privat poate avea la dispoziție mult mai rapid și fără multe formalități fondurile necesare de investit. Am și reușit vânzarea a două dintre imobile unor investitori privați, iar unul dintre ei (Arhimar) a demarat deja renovarea imobilului cumpărat investind pe lângă prețul de achiziție sute de mii de euro. Este o dovadă elocventă a faptului că decizia mea de a vinde investitorilor privați a fost una corectă, funcționează și produce consecințele dorite atât de primărie, cât și de societatea civilă din Cluj-Napoca. În loc să continui cu acest gen de lucrări, Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a exercitat dreptul de preemțiune în două din cele cinci construcții, spunând stop oportunităţii de a dezvolta zona. Oare cu ce scop doreşte Primăria Cluj-Napoca să cumpere şi să întreţină aceste construcţii atâta timp cât există firme private care cu bani proprii, nu cu fonduri atrase, doresc şi aşa să facă aceste lucrări pe care Primăria nu are cum să le realizeze? Pur şi simplu nu găsesc o explicaţie logică şi anume cum este posibil ca primăria să dorească să finanţeze şi să investească sute de mii de euro pentru cumpărarea şi repararea acestor construcţii, atâta timp cât pot lăsa pe seama investitorilor privaţi aceste achiziţii, care refac aceste clădiri, în mod deosebit şi ca primăria, respectiv dumneavoastră ca şi consilieri să hotărâţi folosirea acestor sume importante pentru protecţie socială sau alte cheltuieli care cad în sarcina primăriei şi care sunt cu mult mai importante pentru locuitorii municipiului Cluj-Napoca”, arată patronul Unita Turism, JOSEF GOSCHY în adresa menționată.


Cetățuia fortificată

Cetățuia (în maghiară Fellegvár) este o fortificație construită in perioada Habsburgică în vârful dealului cu același nume din Cluj-Napoca, în cartierul Gruia.

Cetățuia a fost clădită între anii 1715 și 1735 cu ziduri sub formă de stea, o redută, un turn și era înconjurată de bastioane, conform cu planurile arhitectului militar Giovanni Murando Visconti, în exterior fiind înconjurată de un val de pământ. Porțile de acces dinspre vest și sud nu mai există, au mai rămas în picioare doar cele din sud-est si nord. Deasupra porților și în interiorul incintei se aflau diferite clădiri care adăposteau spații administrative, o garnizoană și un depozit de armament.

Fortificația a fost ridicată cu scopul principal de a asigura controlul asupra orașului, după trecerea Transilvaniei sub stăpânire austriacă, dar a fost folosită de multe ori și ca închisoare, îndeosebi în perioada Revoluției de la 1848. Aici a fost întemnițat și executat la 11 mai 1849 pastorul sas Stephan Ludwig Roth, unul dintre eroii Revoluției. Din vechea cetățuie a mai rămas puțin: o parte din ziduri, patru clădiri, iar reduta a fost transformată în Turnul Parașutiștilor. Întregul ansamblu a fost profund afectat de alunecările de teren din zonă.

Pe colina dealului a fost construit Hotelul Belvedere în perioada anilor 1970, iar în 1995 a fost înălțată o cruce imensă din fier, în locul celei distruse de comuniști în anii 50. Crucea inițială a fost ridicată în memoria celor întemnițați aici.

Sebastian Albescu

3 COMENTARII

  1. De unde va plăti Primăria banii ăștia , cand ei nu au fost in stare sa plătească o amărâtă de taxa de timbru , după ce a câștigat un proces după patru ani , pt a obține un teren al lor pe str SERPUITOARE 1 ,cu SC Tincuta SRL , a lui Sime Liviu , teren si spațiu închiriat acum( restaurant PANORAMIC), unei nepoate de-a lui PRIGOANA ?
    Oare cum a reușit oare instituția respectiva (Primăria) ,sa nu plătească acea mică taxa ,după ce câstigase procesul, astfel , neplătind a pierdut un teren de 500000euro , Alo Curtea de conturi , DNA , ,se știe asta , sau nu interesează pe nimeni ?

  2. De unde va plăti Primăria banii ăștia , cand ei nu au fost in stare sa plătească o amărâtă de taxa de timbru , după ce a câștigat un proces după patru ani , pt a obține un teren al lor pe str SERPUITOARE 1 ,cu SC Tincuta SRL , a lui Sime Liviu , teren si spațiu închiriat acum( restaurant PANORAMIC), unei nepoate de-a lui PRIGOANA ?
    Oare cum a reușit oare instituția respectiva (Primăria) ,sa nu plătească acea mică taxa ,după ce câstigase procesul, astfel , neplătind a pierdut un teren de 500000euro , Alo Curtea de conturi , DNA , ,se știe asta , sau nu interesează pe nimeni ?
    Dar se poate verifica , Cica au bani .

  3. Iar la nr 3 , tot pe Serpuitoare , aceeași instituție ( Primăria) , a dat in folosință jaful acela de bloc care nu numai ca nu e terminat , , nici curtea , gardul, finisajele, mansarda e pregătită pt supraînălțare, arată ca după război , am uitat asta e a unor pocăiți din Gașca primarului . Cum se pot face totuși atâtea ilegalitați , iar pe alții ii puricați la sânge ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.