Primaria Cluj-Napoca e obligata sa organizeze lucrarile de conservare a lucrarilor realizate pana acum la Sala Polivalenta, iar anul viitor sa organizeze licitația pentru finalizarea acestui obiectiv. ANRMAP și proiectantul sunt cei care ar fi sfatuit administrația locala sa apeleze la serviciile executantului de pana acum, CON-A

Sala Polivalenta este un din proiectele care au dat mari batai de cap administrației locale clujene. Dupa ce contestația depusa de ACI la caștigarea licitației pentru construirea obiectivului sportiv de catre CON-A a fost respinsa de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), primaria a dat verde lucrarilor la Polivalenta. Intre timp, insa, gigantul clujean din construcții a inaintat o plangere in instanța și, pe la mijlocul lucrarilor de construire, a caștigat, obligand Primaria și CON-A sa inghețe lucrarile.
Dat fiind ca instanța a decis ca oferta firmei sibiene nu este conforma caietului de sarcini, Primaria a reevaluat și pe cea a ACI și a decis ca nici aceasta nu corespunde. Astfel ca administrația locala s-a vazut obligata sa reorganizeze licitația pentru lucrarile de execuție. Insa pana atunci, lucrarile facute de firma sibiana trebuie conservate.

Sfaturi de la centru

Pentru a se lamuri in legatura cu procedura necesara in vederea conservarii lucrarilor, Primaria Cluj-Napoca a trimis o adresa catre Autoritatea Naționala de Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP) in care cere un raport de expertiza despre modalitatea legala in astfel de situații.
”Vreau sa știți ca am avut grija ca in tot acest demers sa respectam pana in dinți prevederile legale pentru a evita orice alta situație de conflict juridic. Chiar daca, din punct de vedere al timpului, am pierdut foarte mult – nu noi am generat aceasta situație, ne-a obligat o sentința – am aplicat toate prevederile legale incidente. Drept urmare, am apelat la autoritațile statului, pentru a ne oferi soluții, din moment ce s-a dat aceasta sentința pe care o cunoașteți”, a declarat edilul municipiului.
Emil Boc a anunțat astfel ca administrația locala a facut o adresa catre ANRMAP pentru a explica, intr-o asemenea situație, ce se intampla cu lucrarile de conservare și cum trebuie efectuate acestea. Intrebarea punctuala era daca trebuie organizata o licitație pentru lucrarile de conservare sau daca se poate conserva cu executantul lucrarilor.

Proiectantul aproba

ANRMAP a raspuns ca in aceasta situație autoritatea contractanta trebuie sa ceara soluții de la proiectant, iar daca, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, acesta considera, din motive temeinice ca lucrarile pot fi realizate numai de un executant anume, lucrarile de conservare respective vor fi atribuite acelui operator economic.
Primaria s-a adresat, astfel, proiectantului, firma clujeana Dico&Țiganaș, care a trimis, de asemenea, o adresa, in care arata ca ”executantul inițial trebuie obligat sa finalizeze lucrarile pana la un stadiu in care acestea sa poata fi recepționate. In aceasta categorie se includ lucrarile menționate in anexa”. Intrebat in ce constau aceste lucrari, directorul tehnic al Primariei, Virgil Poruțiu, a explicat ca este vorba despre finalizarea structurii de rezistența, realizarea invelitorii și conectarea drenurilor la Someș, ca sa nu se mai adune apa sub lucrarile de pana acum.

Ce lucrari sunt necesare

”In consecința, avand punctul de vedere al ANRMAP, punctul de vedere al proiectantului, in acest moment partea care ține de conservare va fi facuta de catre executantul inițial. Tot ce va ramane in afara lucrarilor de conservare va fi licitat de catre Primarie in cadrul licitației care va fi organizata la inceputul anului viitor”, a explicat Emil Boc.
Conservarea va consta in jur de 5 milioane de lei, lucrari care vor face parte din structura finala a salii Polivalente, nu se va face nimic care sa fie stricat anul viitor, astfel ca nu vor fi irosiți bani publici, potrivit primarului Emil Boc. Urmeaza sa aiba loc negocieri cu firma CON-A, in cadrul carora se vor stabili termenele de execuție și penalizarile care se impun. Primarul estimeazaca acestea vor fi finalizate in cateva saptamani.
Vechiul contract cu firma CON-A a fost reziliat, așa cum cere sentința, urmand ca pentru lucrari sa fie semnat un nou contract, așa cum arata și ANRMAP. Insa lucrarile vor fi in conformitate cu proiectul de execuție, care va fi probabil puțin modificate pentru execuția masurilor de conservare.

50 de milioane de lei

Sala Polivalenta a fost un proiect al fostului primar Sorin Apostu, care, desi nu a obtinut finantarea dorita de la Compania Nationala de Investitii, a initiat proiectul si spera ca obiectivul sa fie inaugurat in plin an electoral, in aceasta toamna. Sala Polivalenta va avea un subsol si doua etaje, o capacitate de 7.109 de locuri, un parking pe doua etaje, anexe si zone speciale pentru sportivi, precum si o zona tehnica pe trei niveluri. Sala a fost gandita cu gradene retractabile care sa permita marirea suprafetei de joc. Cladirea va avea trei zone relationate cu sala principala, respectiv o zona VIP, o zona a publicului si o zona a sportivilor. Accesul publicului se va realiza de pe partea dinspre Somes, media, sportivii si VIP avand cai de acces separate.
Primaria municipiului Cluj-Napoca a desemnat in luna noiembrie 2010 castigatorul contractului de proiectare si executie pentru obiectivul de investitii “Sala Multifunctionala de Sport, Aleea Stadion, f.n., Municipiul Cluj-Napoca”. Societatea desemnata castigatoare a fost CON – A cu oferta de 50.926.063,83 lei fara TVA si 36 luni calendaristice termen de executie. Criteriul de atribuire a fost, conform OUG 34/2006, pretul cel mai scazut. ACI a oferit 91.874.820 lei fara TVA

Jumatate din lucrari, in groapa

Lucrarile la Sala Polivalenta, ridicata in proportie de aproape 50%, au fost sistate in luna martie, dupa ce sentinta Tribunalului Cluj in cazul contestatiei ACI Cluj a fost favorabila celei din urma. Conform instantei, s-a dispus anularea rezultatului licitatiei din noiembrie 2010, iar oferta castigatorului a fost declarata neconforma. Potrivit acelei sentinte, Primaria Cluj-Napoca era obligata sa reanalizeze si sa reevalueze ofertele depuse la licitatie, iar consortiul care a castigat licitatia, in solidaritate cu Primaria Cluj-Napoca, in calitate de autoritate contractanta, era obligat la plata sumei de 181.788 de lei, cheltuieli de judecata, catre reclamant. Sentinta a fost atacata cu recurs la Curtea de Apel Cluj, insa recursul a fost doar parțial acceptat.
Chiar daca lucrarile au inceput imediat dupa semnarea contractului, compania ACI a atacat cu recurs sentinta Tribunalului Cluj si in cursul anului 2011, Curtea de Apel a dispus casarea si rejudecarea pe fond a contestatiei. Pe rolul Tribunalului Cluj a fost inregistrata astfel din nou contestatia initiala a ACI, care a beneficiat de aceasta data de o judecare pe fond, iar solutia pronuntata in noul dosar este cea pronuntata in 22 martie 2012.  
Sentinta Tribunalului Cluj a fost pronuntat la un an dupa deschiderea santierului si a blocat lucrarile tocmai intr-o perioada in care acestea s-ar putea desfasura in conditii meteorologice optime, amanand astfel finalizarea constructiei. Consortiul format din companiile ACI, SC Grup 4 Instalatii, Trustul de Instalatii Montaj Constructii, Bogart Construct si Das Engineering a reusit astfel sa faulteze lucrarile colegilor de la CON-A, Plan 3 I Ro, Intersport, Nisal si Dico & Tiganas si sa iroseasca banii și timpul Primariei Cluj-Napoca, care acum trimite adrese in stanga și dreapta pentru a gasi o soluție.

Diana Gabor

Reacția ACI la sentința Curții de Apel Cluj

„Asocierea condusa de ACI Cluj saluta hotararea pronuntata astazi, 11.06.2012, de catre Curtea de Apel Cluj, prin care aceasta instanta a mentinut, cu caracter irevocabil, hotararea Tribunalului Cluj de anulare a rezultatului procedurii de atribuire emis de Municipiul Cluj Napoca in ceea ce priveste contractul de proiectare si executie al Salii Polivalente. Contestatia initiala depusa in urma cu un an si jumatate de catre Asocierea condusa de ACI Cluj este acum admisa in mod irevocabil. ACI Cluj va respecta cu strictete considerentele hotararii Curtii de Apel, asteptand punerea ei in executare de indata de catre Municipiul Cluj Napoca”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.