Reprezentanţii autorităţilor judeţene şi-au împărţit bugetul de 415 milioane lei în mai multe domenii: investiţii în dezvoltarea Aeroportului Internaţional din Cluj-Napoca(48,3 milioane), finalizarea stadionului municipal Cluj Arena(62,5 milioane lei), reabilitarea drumurilor judeţene (30 de milioane),continuarea investiţiilor în parcul Tetarom(1,5 milioane lei), dezvoltarea unei infrastructuri în scopuri turistice(18 milioane), dar şi programele de infrasttructură prin Programul Operaţional Regional(P.O.R.) 2009. Pe de cealaltă parte, din bugetul de 863 de milioane al Primăriei se vor distribui 705 milioane către bugetul local, bugetul instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii vor primi 36 milioane, pentru împrumuturile interne au fost păstraţi 108 milioane, iar 50 de milioane sunt destinate veniturilor şi cheltuielilor evidenţiate în afara bugetului local.

Primăria dă cei mai mulţi bani pentru învăţământ

Oficialii autorităţilor locale vor oferi cea mai mare parte a bugetului local de 705 milioane către domeniul învăţământului, respectiv 202 milioane. Cealaltă parte a sumei va fi distribuită între domeniile transporturi şi comunicaţii(129 mililioane lei), combustibil şi energie(66 milioane lei), protecţia mediului(35 milioane lei), locuinţe, servicii şi dezvoltare publică(75 milioane lei), asistenţă socială(49 milioane lei), cultură şi recereere(40 milioane lei), sănătate(12 milioane lei), ordine publică şi siguranţă naţională(10 milioane lei), autorităţi publice(69 milioane lei),  tranzacţii privind datoria publică(12 milioane lei), dar şi alte servicii publice generale(2 milioane lei).
 

18 milioane pentru turismul judeţului

În ceea ce priveşte dezvoltarea turistică a zonei judeţului Cluj, reprezentanţii autorităţilor judeţene susţin că vor să introducă o nouă strategie de care înglobează proiecte integrate.  Bugetul Consiliului Judeţean Cluj va acorda în decursul anului 2010 18 milioane pentru dezvoltarea infrastructurii turismului în judeţ. Astfel, oficialii CJ Cluj doresc înfiinţarea a 6 puncte de informare turistică la fiecare intrare în judeţ. Un alt punct de informare va fi deschis şi la muzeul enografic. „Încercăm să-i atragem pe cât mai mulţi dintre turiştii care traversează judeţul Cluj şi să îi convingem că au ce vizita aici. De aceea vom înfiinţa cele 6 puncte de informare turistică la intrările în judeţ, dar şi în cadrul unui punct de informare din cadrul Muzeului Etnografic se vor împărţi informaţii despre cele mai atrăgătoare locaţii din judeţ”, a declarat Victor Popa, purtătorul de cuvânt al CJ Cluj.

Judeţul Cluj, destinaţie turistică

Reprezentanţii autorităţilor judeţene au susţinut că au gândit transformarea judeţului Cluj dintr-o zonă de turism de tranzit într-o destinaţie turistică. „Consiliul Judeţean şi-a asumat proieiectul de a transforma Clujul dintr-o zonă de turism de tranzit într-una de destinaţie turistică. Primul pas pentru înfăptuirea acestui plan este creearea infrastructurii adecvate şi reabilitarea potenţialului existent.Apoi vom derula programe de promovare, iar în final oferta propriu-zisă. Acesta nu e un proces care să fie pus la punct peste noapte, însă avem argumente turistice, dar nu avem turism pe măsura lor. Avem de parcurs un drum lung până când lumea va percepe Clujul ca pe o destinaţie de vacanţă, însă suntem siguri că pas cu pas vom reuşi şi acest lucru”, a continuat purtătorul de cuvânt al CJ. Oficialităţile judeţene au anunţat că în acest an vor finaliza şi lucrările la drumul Ic-Ponor Răchiţele pentru deservirea turismului din zonă.De asemenea, alte proiecte pe care Consiliul Judeţean le va derula în acest an sunt reabilitarea băilor de la Cojocna şi a celor de la Dej.

Stadionul, finalizat cu 7 luni mai devreme

Sstadionul municipal Cluj Arena va fi finalizat cu 7 luni mai devreme decât erau planurile iniţiale, în urma concentrării unei mari părţi a bugetului către acest obiectiv. Astfel, chiar dacă constructorul avea termen limită 15 iulie 2011, autorităţile judeţene vor ca stadionul să fie dat în folosinţă în luna decembrie a acestui an.

41 de milioane, terminalul de plecări

Modernizarea Aeroportului Internaţional din Cluj-Napoca continuă şi în acest an, iar Consiliul Judeţean va aloca 41 de milioane de lei doar pentru terminalul de plecări. Chiar dacă aeroportul este cel mai modern din România la momentul actual, planurile oficialităţilor sunt pregătirea unităţii pentru intrarea în zona Schengen.

Proiectele noi din Cluj-Napoca, dependente de Guvern
Dacă Consiliul Judeţean încearcă să demareze dintr-un buget mai mic proiecte noi, oficialii Primăriei au anunţat că nu vor reuşi demararea de noi idei decât cu ajutorul banilor de la Guvern. Lucrurile care sunt în planul actualului buget al Primăriei sunt continuarea proiectelor existente: continuarea lucrărilor la Piaţa Unirii, finalizarea reabilitării grupului statuar Matei Corvin din aceeaşi zonă, programul 288 de străzi sau chiar terminarea unor proiecte de locuinţe pentru tineri. Chiar dacă proiectele mari de locuinţe Cartierul Tineretului şi Cartierul Lomb nu vor fi terminate în acest an, reprezentanţii autorităţillor locale au mărturisit că vor acorda în continuare subvenţii pentru a continua proiectele de reabilitare termică. Nici unul dintre obiectivele care este pe masa consilierilor locali de numeroşi ani, Filarmonica, nu va fi început în acest an, iar construcţia nu este prevăzută în actualul buget.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.