Lichidatorii societaţii Ardeleana, in proprietatea careia se afla şi Hotel Continental, au decis sa-şi mai incerce inca o data norocul cu o licitaţie, dupa ce mai multe astfel de vanzari publice au eşuat. In acest sens, firma Expert Insolvenţa a invitat Primaria Cluj-Napoca sa-şi exercite dreptul de preemţiune, insa aceasta se abţine in continuare, pana la clarificarea situaţiei legale a imobilului.

La şedinţa de indata de lunea trecuta, in care aleşii locali au decis menţinerea taxelor la nivelul anului 2012, aceştia au primit şi o inştiinţare potrivit careia Primaria a primit recent o notificare de vanzare a hotelului Continental. Firma Expert Insolvenţa SRL a transmis ca statul roman, prin Ministerul Culturii, a anunţat ca nu inţelege sa-şi exercite dreptul de preempţiune. Astfel, firma de insolvenţa solicita Primariei sa-şi exercite acest drept. Decizia daca forul local işi exprima sau nu dreptul de preempţiune la cumpararea Hotelului Continental va fi luata la urmatoarea şedinţa de Consiliu.
Preşedintele de şedinţa, Csoma Botond, a citit in plenul Consiliului Local inştiinţarea primita de Primarie referitoare la vanzarea hotelului Continental. „Firma Expert Insolvenţa SRL a procedat la scoaterea la vanzare a hotelului Continental. Intrucat imobilul a fost declarat monument istoric categoria B, are drept de preempţiune statul roman, prin Ministerul Culturii. Cum Ministerul Culturii a inţeles sa nu-şi exercite dreptul de preempţiune, acest drept se transfera autoritaţilor publice locale. Voi transmite aceasta notificare direcţiilor de specialitate din Primarie, pentru a veni cu o informare la urmatoarea şedinţa de Consiliu Local”, a precizat Csoma Botond.
Firma de insolvenţa care a preluat cladirea fostului Hotel Continental de la SC Ardeleana SA, ultimul proprietar al imobilului, a decis, la licitaţia anterioara, sa scada cu 10% preţul de pornire la licitaţia pentru vanzarea acestuia. Asta pentru ca la primele şapte licitaţii nu s-a prezentat nici un cumparator dispus sa dea 6,58 de milioane de euro.

Licitaţii fara cumparatori

In aprilie 2012, societatea de insolvenţa Expert Insolvenţa SRL, lichidatorul judiciar al
SC Ardeleana SA din Cluj-Napoca, ultimul proprietar al Hotelului Continental, a anunţat intenţia de a vinde imobilul. Astfel, in data de 15 iunie a fost organizata o licitaţie publica de vanzare a hotelului, dar nu s-a prezentat nimeni. Conform unei informari prezentate Consiliului Local de Executivul Primariei in luna iulie, licitaţia s-a reluat in 29 iunie, cand, din nou, nu s-a prezentat nimeni şi a fost reluata in 6 iulie, 13 iulie, 20 iulie şi 27 iulie.
Licitaţia s-a reluat de inca şapte ori, in aceleaşi condiţii. Noul preţ de pornire a fost de 5,92 milioane de euro, fara TVA. Urmatoarele licitaţii au fost organizate in 5, 9, 12, 16, 19, 23 şi 26 noiembrie, in aceleaşi condiţii. Ultimul termen anunţat pentru licitaţia de vanzare a fostului hotel Continental din Cluj-Napoca a trecut fara ca vreun doritor sa işi fi exprimat intenţia de a achiziţiona imobilul.
Organizatorii licitaţiei au menţionat ca poziţia ultracentrala a imobilului şi arhitectura deosebita vor fi principalii factori care sa determine un interes mare din partea cumparatorilor. Cu toate acestea, experţi imobiliari au apreciat ca preţul de pornire al licitaţiei este foarte ridicat, in condiţiile in care vor fi necesare sume de ordinul milioanelor de euro şi pentru reabilitarea sa şi repunerea in circuitul economic.
Imobilul are o suprafaţa desfaşurata de aproape 4.800 mp, subsol, parter şi trei etaje. La subsol sunt doua camere şi dependinţe, parterul are un local pentru cafenea şi unul pentru restaurant, şapte camere, o bucatarie şi dependinţe. Etajul I are o sala festiva, 18 camere, o bucatarie şi dependinţe, etajul II are 25 de camere şi dependinţe, iar etajul III are 21 de camere şi dependinţe.

Consiliul Local amana decizia

Consiliul Local (CL) al municipiului ramane sa-şi stabileasca intenţiile privind exercitarea dreptului de preemţiune asupra imobilului. Fiind vorba despre un imobil cu statut de monument istoric, statul roman avea dreptul de preemţiune, insa Ministerul Culturii şi-a declinat acest drept in favoarea Primariei Cluj-Napoca, care a amanat o decizie in acest sens pana la stabilirea clara a situaţiei juridice a imobilului.
Amintim ca, in prezent, exista pe rolul instanţelor de judecata un dosar al Colegiul Reformat din Debrecen, foştii proprietari ai cladirii, care solicita restituirea in natura a imobilului. Potrivit informarii Consiliului Local, prima inscriere din cartea funciara veche dateaza din anul 1938 cand cladirea figura in proprietatea Colegiului Reformat din Debrecen. „Colegiul Reformat din Debrecen ne comunica, prin adresa inregistrata sub numarul 186584/45 din 18.06.2012 ca pe rolul instanţelor de judecata se afla dosarul cu nr. 1800/3/2008, avand ca obiect contestaţia la Legea 10/2001, dosar care nu este soluţionat irevocabil. In aceasta situaţie consideram ca imobilul nu poate fi scos la vanzare de catre lichidatorul judiciar, achiziţionarea acestuia in ipoteza data prezentand riscuri pentru municipalitatea clujeana”, se arata intr-o informare realizata in toamna anului trecut de oficialii primariei.
„Precizam faptul ca, in cazul in care ar fi achiziţionat Hotelul Continental, in cunoştinţa de cauza, in situaţia in care, prin reducere la absurd s-ar restitui in natura imobilul proprietarului tabular, municipiul ar fi considerat ca fiind cumparator de rea credinţa (cunoştea existenţa revendicarilor) şi ar fi obligat la restituirea bunului, potrivit art. 1645 Cod Civil”, se mai menţioneaza in informare.
Conducerea Expert Insolvenţa a precizat ca a pus la dispoziţia administraţiei acte clarificatoare. „Au fost transmise Primariei Municipiului Cluj-Napoca toate documentele solicitate care sunt deţinute sau au fost obţinute de lichidatorul judiciar şi care sunt de natura sa clarifice situaţia imobilului. Documentele au fost transmise in lunile iunie, iulie şi august 2012. Nu a fost primita nicio comunicare din partea autoritaţilor locale din care sa rezulte ca inţeleg sa exercite in mod clar şi neechivoc dreptul de preemţiune”, au declarat reprezentanţii Expert Insolvenţa pentru cotidianul Ziua de Cluj.

Cum a ajuns hotelul de vanzare

In 2005 Conti a fost cumparat prin societatea Ardeleana Alba Iulia de Dorel Tamaş. Proprietarul Ardeleana, Dorel Tamaş, este urmarit internaţional, avand mandat de arestare in lipsa din mai 2011. Este judecat la Curtea de Apel Targu Mureş pentru infracţiuni de delapidare şi inşelaciune cu consecinţe deosebit de grave. Valoarea totala a datoriilor existente impotriva societaţii la data deschiderii procedurii generale de insolvenţa este de 59,6 milioane de lei, principalii creditori fiind Banca Italo-Romena, Banca Comerciala Romana, Spaxia Development, Primaria Cluj-Napoca şi Direcţia Generala a Finanţelor Publice Alba. Creanţa la bugetul local este de 578.000 de euro.
In 2009 a fost data incheierea prin care s-a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei impotriva Ardeleana a fost pronunţata de catre secţia comerciala a Tribunalului Alba, iar la inceputul anului 2012, urmare a faptului ca nu a fost depus un plan de reorganizare judiciara a societaţii de catre debitorul Ardeleana sau de catre celelalte persoane indreptaţite de legea insolvenţei (creditori, administrator judiciar), judecatorul sindic a dispus intrarea in faliment a societaţii, ceea ce inseamna dizolvarea societaţii şi trecerea la lichidarea activului patrimonial. Modalitatea de valorificare a activelor, respectiv prin licitaţie publica, preţul de pornire a licitaţiilor şi numarul acestora au fost aprobate de catre adunarea creditorilor Ardeleana.

O oglinda a istoriei oraşului

Hotelul New York, cunoscut sub numele de Hotel Continental din Cluj-Napoca a fost construit in stil eclectic la inceputul secolului XX, sub indrumarea arhitectului Pakey Lajos. Acesta a mai realizat şi soclul statuii lui Matei Corvin din Cluj, gardul de fier al Bisericii Sf. Mihail sau castelul contelui István Teleki din Dumbravioara, Mureş.
Iniţial pe locul actual a funcţionat hotelul Naţional, cladire clasicista cu un singur etaj. Acesta a fost demolat in 1894, pe locul sau fiind ridicat hotelul New York, cladire de colţ eclectica. La parterul hotelului a funcţionat mai mult de o jumatate de secol o cafenea frecventata de oameni de cultura şi de presa ai oraşului. In perioada chiar de dinaintea revoluţiei, era locul preferat de intalnire al scriitorilor clujeni. Tot de la Hotel Continental au pornit revolta pentru libertate in 1989, Lucian Matiş şi Calin Nemeş. De la hotel şi pana la spalatorie, de la club de afaceri şi pana la sediul Gestapo in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, “Conti” a fost un martor al istoriei moderne a Clujului in diversele sale momente.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.