Primăria se pregăteşte să vândă ANL-urile

Consiliul Local Cluj-Napoca a decis înregistrarea în Cartea Funciară a locuinţelor ANL, aceasta reprezentând prima etapă pregătitoare pentru vânzarea acestora. Opoziţia a atras atenţia asupra faptului că această vânzare trebuia făcută mai devreme, dar şi că formula pentru calcularea chiriei pentru chiriaşii peste 35 de ani nu este una echitabilă.

Primul pas pentru vânzarea locuinţelor ANL de către municipalitatea clujeană a fost făcut. În şedinţa de săptămâna trecută consilierii locali au hotărât înscrierea în Cartea Funciară (CF) a acestor locuinţe, procedură care ar trebui să fie finalizată într-o jumătate de an. Este vorba de apartamentele din blocurile ANL construite în 2003, 2005 şi 2006, pentru care a fost nevoie de înregistrarea individuală. „Construcţiile sunt înscrise în Cartea Funciară dar nu e făcută apartamentarea şi atunci nu pot face obiectul vânzării”, a afirmat directorul Direcţiei de Patrimoniu a Primăriei, Iulia Ardeuş.

Apostu nu a vrut să vândă

Consilierii din opoziţie s-au arătat nemulţumiţi că aceste proceduri au fost demarate abia acum. Consilierul PNL Steluţa Cătăniciu este cea care a propus ca procedurile de înscriere în cartea Funciară să fie finalizate în termen de şase luni. „Vorbim aici despre orgoliul unui om care a spus că atât timp cât este el în primărie nu se vând blocurile ANL, de aceea insist să stabilim în cât timp facem această înscriere de carte funciară”, a spus Cătăniciu.
Adrian Popa, consilier local PDL, a explicat colegilor săi motivul pentru care vânzarea a fost amânată atât de mult: prin încasarea chiriilor s-a câştigat mult mai mult la bugetul local, având în vedere că prin vânzare numai 1% revenea la Consiliul Local (CL). „Nu este în regulă să daţi vina pe un om care nu este de faţă (fostul primar Sorin Apostu – n. red.). În 2009 am stabilit aici că nu este în interesul municipiului să vindem aceste apartamente ANL pentru că doar 1% din banii obţinuţi din vânzare se constituie ca venit al bugetului local, iar restul merg la bugetul de stat. Chiriile plătite de cei care stau în apartamente ANL se constituie însă ca venit la bugetul local”, a subliniat Popa.
Proiectul de hotărâre de Consiliu Local a fost elaborat în urma sesizării primite de la Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, potrivit căreia Clujul este printre ultimele oraşe care nu au vândut locuinţele ANL, ceea ce va duce la sistarea construirii altor imobile din lipsă de fonduri. Astfel, este cazul clădirilor de locuinţe de pe străzile Sighişoarei şi Ghimeşului, care au fost sistate de mai mult timp din lipsă de bani. După vânzarea celorlalte apartamente ANL, din blocurile de pe strada Mehedinţi, Calea Floreşti, sau Taberei, lucrările la acestea vor putea continua.

Chirie fără grija zilei de mâine

Un alt subiect dezbătut pe marginea acestei teme a fost cuantumul chiriei pe care o vor plăti chiriaşii ANL care au împlinit 35 de ani. Consilierii USL au arătat că modul de calcul propus de plen nu este corect faţă de chiriaşi, având în vedere că la calculul chiriei se foloseşte şi un indice pentru reparaţii capitale ale acestor imobile care sunt în obligaţia administratorului, prin persoana Primăria. „S-ar ajunge la 570 de lei pentru un apartament cu două camere. Nu zic că este mult sau puţin dar trebuie să ne mai gândim”, a declarat consilierul PSD Claudia Anastase.
Şi chiriaşii au venit în faţa forului local pentru a-şi susţine cauza. Un reprezentant al acestora, Petru Nicula, a cerut consilierilor locali să nu crească prea mult preţul chiriilor, iar în acelaşi timp şi legea să fie respectată.
Consilierii locali au luat o pauză de 15 minute pentru a stabili un mod de calcul echitabil pentru chiriaşii din imobilele ANL. Potrivit proiectului HCL s-au propus chirii între 380 şi 580 de lei, în funcţie de numărul de camere, pentru chiriaşii care au împlinit vârsta de 35 de ani. Consilierii locali au aprobat proiectul în forma promovată de ordinea de zi, însă au fost de acord ca prin consultări cu celelalte administraţiilor locale din ţară să identifice o formulă pentru a se diminua aceste chirii.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.