Concursuri de angajare de formă, posturi cu dedicație pentru neamuri și bani mulți: cam asta este imaginea unor primării din județul Cluj unde, fără a ține cont de nimic, unii edili își angajează copilul și nevasta în funcții importante, doar de dragul de a lua mai mulți bani de la stat.  

„Campionul” la acest „sport” practicat în administrațiile locale este primarul comunei Căpușu Mare, Iancu Gheorghe, care și-a pus în funcția de viceprimar chiar pe unul dintre fiii săi: Iancu Gelu George, un tânăr de doar 26 de ani care se bucură din plin de banii contribuabililor, având în vedere că a reușit să-și achiziționeze deja un teren intravilan de peste 5.000 de metri pătrați și un apartament de 142 de metri pătrați. 

Mai mult, potrivit declarației sale de avere, anual câștigă peste 50.000 de lei. Pe lângă bani, tânărul care îi calcă pe urme tatălui său are două mașini marca Mercedes, un SEAT și două tractoare. Cum așchia nu sare departe de trunchi, tânărul viceprimar al comunei Căpușu Mare este hotărât să-l urmeze pe tatăl său în cariera politică. 

Soția primarului de la Căpușu Mare, Iancu Daniela Emilia, lucrează la Compania de Apă Someș SA, fiind funcționar economic, și încasează anual aproape 28.000 de lei. Cum aproape toată familia Gheorghe este abonată la banii statului, rămâne de văzut dacă și în viitor, primarul comunei Căpușu Mare va reuși să-și pună în primărie alți membri din familie, în contextul în care a reușit de-a lungul anilor să creeze un adevărat stat în stat, totul fiind controlat de către el și fiii lui. 

Trecem în revistă și primăria municipiului Gherla, unde primarul de acolo, Drăgan Ionel Ovidiu, își are  soția angajată în administrația publică. Drăgan Cosmina Mirela are funcția de consilier superior la primărie, având un venit anual de peste 55.000 de lei. Nici la banii din conturile bancare nu stă rău, reușind de-a lungul timpului să strângă 108.188 de lei. De amintit, totuși, că Drăgan Cosmina Mirela lucrează la primăria municipiului Gherla încă din 2012, fiind la început consilier asistent, apoi consilier principal, iar de doi ani deține funcția de consilier superior. 

Cu soțiile în primărie. Abonamentul la banii statului devine o tradiție de familie 

Popa Ioan Dorin, primarul comunei Iara, și-a angajat soția în administrația publică imediat ce a ajuns la conducere în 2018. Mai exact, Popa Laura Adina și-a început „cariera” în primărie ca ofițer de stare civilă, la scurt timp după ce soțul ei a fost ales primar. Potrivit declarației de avere, Laura Adina a obținut anul trecut peste 52.000 de lei, în contextul în care soțul ei a avut venituri de aproape 95.000 de lei. 

Primăria din comuna Borșa este condusă de Secară Mariana, iar potrivit declarației de avere, edilul trăiește pe picior mare, având alături de soțul ei, Secară Dorel Viorel, 9 imobile în județul Cluj, 4 terenuri și 6 mașini. În conturile bancare, cei doi au aproape 700.000 de lei. Soțul primarului comunei Borșa are un post călduț de consilier la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale București. ( numele de familie fiind predestinat pentru a lucra la acest minister -„Secară.”-) Totodată, bărbatul este administrator la firma de familie Agro Secară, care  se ocupă cu vânzarea de flori, plante și semințe, dar și a animalelor de companie și a hranei pentru acestea. 

Racolta Ioan Vasile este primarul comunei Călărași, iar soția lui nu este străină de banii de la stat, în contextul în care lucrează la Compania de Apă Arieș, Turda. Racolta Carmen a obținut anul trecut, potrivit declarației de avere, 24.000 de lei, în timp ce soțul său, edil cu acte în regulă, a adus în casă suma  de 70 de mii de lei. 

În comuna Cășeiu, primarul Boldor Silviu și-a angajat soția în administrația locală, iar tradiția prin care mii de lei intră în conturile lor direct de la stat continuă. Boldor Anca Viorica, pe lângă faptul că a reușit să ajungă de la un simplu funcționar public în administrația comunei Cășeiu la consilier în Asistență Socială, soția primarului mai lucrează și la Agenția Județeană Pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Cluj. Anul trecut, Anca Viorica a obținut un venit de 46809 lei din funcția de consilier la primăria pe care o conduce soțul ei și 9508 lei de la AJOFM. 

Banii contribuabililor, împărțiți frățește în unele primării din Cluj în familiile primarilor

Din seria „cu familia abonată la banii statului”, și în comuna Chiuiești, soția primarului lucrează ca inspector la Primăria Dej de mai bine de 10 ani. Mihuț Susana a obținut anul trecut 45310 lei, în contextul în care soțul ei, Mihuț Gavril, edilul comunei Chiuiești, a încasat în 2021 suma de 67164 de lei. 

În comuna Luna, primarul Giurgiu Aurel, împreună cu soția sa, Giurgiu Cristina, câștigă anual peste 100.000 de lei. Ea lucrează tot la stat, mai exact la Compania de Apă Arieș, Turda, având un venit anual de peste 24.000 de lei. Cei mai mulți bani din familia Giurgiu sunt aduși în casă de către edil, el obținând peste 80.000 de lei. 

Tradiția muncii la stat a membrilor familiei primarilor continuă și în comuna Mica. Mai exact, pe lângă banii pe care Zelencz Roland Tiberiu, edilul comunei Mica, îi încasează de la stat, și soția acestuia, Zelencz Elisabeta are un post ca secretară la Ocolul Silvic Dej, obținând anual aproape 50 de mii de lei. 

Comuna Mintiu Gherlii este condusă din 2020 de către Oltean Dumitru, iar soția acestuia, Oltean Monica, lucrează la primăria municipiului Gherla, unde și acolo, primarul își are  soția angajată în administrația publică. Potrivit declarației de avere, Monica Oltean a obținut 41.308 lei anul trecut. 

Rus Laurian Alexandru, edilul comunei Recea-Cristur, se numără printre primarii care-și au soțiile în funcții importante la alte instituții de stat. Mai exact, Rus Teodora lucrează la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj, obținând anul trecut un venit de 56.000 de lei. 

 În comuna Vad, soția primarului este angajată ca asistent personal, culmea, la altă primărie. Edilul din Vad, David Prunean, este primar de 10 ani, iar în acest timp a avut grijă ca soția lui să prindă un loc călduț în administrația publică. Până a ajunge la acest post, soția edilului comunei Vad, Prunean Monica, a lucrat la firma SC Samus Mex în 2013, potrivit declarației de avere a primarului. La trei ani distanță, Monica a devenit asistent personal în comuna Jighisu de Jos, câștigând anual suma de 21.636 de lei. 

Citește și: Dezbină și cucerește, noul slogan al partidului condus de Cioloș. USR PLUS Cluj, în fața unui dezastru anunțat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.