De pe urma faptului că centrul municipiului Cluj Napoca a fost blocat în perioada organizării festivalului Untold 2016, primăria clujeană a câştigat aproape 35.000 de lei, dar a cheltuit 25.000 de lei din aceşti bani pe detergent stradal. Reprezentanţii municipalităţii mint când spun că nu aveau o altă locaţie disponibilă pentru organizarea festivalului pentru că în 2013, când festivalul Peninsula s-a organizat pentru prima dată la Cluj Napoca, municipalitatea a pus la dispoziţia organizatorilor un teren pe Valea Gârbăului în Făget. Însă festivalul respectiv nu a fost organizat de Bogdan Buta, ”pupilul” primarului, şi Sorin Gadola, fiul Stefan Gadola, unul dintre patronii Energobit.

 

Organizarea Festivalului Untold în centrul oraşului Cluj Napoca a stârnit nemulţumiri printre majoritatea locuitorilor, mai ales cei din zona Cluj Arena. Pentru organizarea acestui festival a fost închis podul Garibaldi, străzile din jurul Parcului Central şi chiar Parcul central a fost îngrădit şi dedicat în exclusivitate organizatorilor festivalului.

Ziariştii de la Gazeta de Cluj au încercat să afle de la municipalitate în ce bază legală a fost interzis accesul public în parcul central, ce suprafaţă din parc a fost îngrădită şi dacă municipalitatea a oferit soluţii alternative pentru organizarea acestui festival.

Potrivit răspunsului primit, ”suma totală achitată de organizatori este de 34.096 lei, stabilită conform H.C.L. 412/2015 Anexa 5-1.2-1.3 pentru spaţiile cu destinaţie comercială şi o parte din perimetrul Parcului Central, excluzând perimetrul de siguranţă menţionat anterior.

La momentul acordării autorizaţiei, municipalitatea clujeană nu dispunea de o altă suprafaţă care să întrunească toate condiţiile necesare bunei desfăşurări a unui eveniment de asemenea amploare, din perspectiva dimensiunii spaţiului şi a infrastructurii”, arată reprezentanţii municipalităţii. Astfel, cei care au avut standuri în perimetrul festivalului au plătit o chirie cuprinsă între 0,36 de lei mp/zi şi 0,56 de lei/mp/zi.

Mai mult, Legea 27/2007 privind spaţiile verzi spune că doar 10% dintr-un spaţiu public cu acces general şi nelimitat poate fi concesionat pentru evenimente şi construcţii temporare. Iar Legea 213/1998 privind proprietatea spune că trebuie hotărâre de consiliu local şi licitaţie pentru a concesiona astfel de spaţii, ceea ce în cazul UNTOLD nu s-a făcut.

Cât despre organizarea festivalului într-o altă locaţie decât în centrul oraşului , în anul 2013, când la Cluj Napoca s-a organizat pentru prima dată festivalul Peninsula, municipalitatea clujeană a pus la dispoziţia organizatorilor un teren de 10 ha aflat pe Valea Gârbăului în Făget.

”Am semnat protocoalele de organizare urmând să ne implicăm activ pentru ca Peninsula să devină un brand de valoare al Clujului şi o manifestare demnă de un oraş Capitală Europeană de Tineret! Primăria Cluj-Napoca va sprijini desfăşurarea festivalului asigurând o locaţie de 10 hectare la Valea Gârbăului, apă, curent, iluminat public, drumuri corespunzătoare, transport în comun, mediatizare, astfel încât peninsularii să se bucure de acest eveniment alături de comunitatea clujeană”, declara Boc în 2013.

Se pare că municipalitatea a pierdut terenul respectiv, care a fost racordat la utilităţi, dar până acum acest lucru nu a fost dezvăluit.

 

U Cluj plătea 7.500 de euro/zi, Untold doar 2.200 de euro/zi

De asemenea, ziariştii de la Gazeta de Cluj au cerut darea spre publicitate a convenţiilor semnate între municipalitatea clujeană şi organizatorii festivalului Untold. Însă reprezentanţii municipalităţii au preferat să dea cu flit. ”Desfăşurarea evenimentului Untold, ediţia 2016, a fost aprobată în municipiul nostru pentru perioada 4-7 august 2016, conform autorizaţiei cu nr. 299733/1/11.07.2016 şi a procesului verbal cu nr. 292274/42/01.07.2016 emis de Comisia de Avizare a manifestărilor publice.

Măsurile de siguranţă şi suprafaţa atribuită festivalului Untold 2016 a fost stabilită de Comisia de Avizare a manifestărilor publice, având ca fundament necesitatea constituirii unui perimetru de siguranţă raportat la numărul de participanţi prognozat. Astfel, potrivit prevederilor legale, a fost nevoie de un spaţiu-filtru la intrarea în perimetrul evenimentului, cât şi de o suprafaţă generoasă de defluire, pentru siguranţa participanţilor, raportat la o medie de peste 70.000 de persoane/zi. Obligaţiile organizatorilor privind suprafaţa atribuită au fost de o preda după desfăşurarea festivalului în aceleaşi condiţii în care s-a aflat înainte de startul evenimentului”, arată Primăria Cluj Napoca.

Referitor la chiria pe care organizatorii Untold au plătit-o pentru Cluj Arena, Alin Tişe, şeful CJ Cluj care administrează Cluj Arena, a declarat la radio Napoca FM că preţul chiriei a fost de 10.000 de lei/zi, iar locaţia a fost închiriată pentru două săptămâni.

Însă, trebuie făcută o paralelă cu preţul plătit de U Cluj pentru închirierea stadionului. Echipa de fotbal plătea, tot potrivit declaraţiilor făcute de Alin Tişe pentru ziuadecluj.ro, aproximativ 7.500 de euro/zi.

Anul trecut, Primăria Cluj Napoca a sponsorizat afacerea Untold cu peste 2,7 milioane de lei, pentru ca la bugetul local să se întoarcă aproape 60.000 de lei. Titularul acestei afaceri este Bogdan Buta, fostul preşedinte al Federaţiei Share, care a organizat evenimentul pe banii administraţiei locale. Ulterior, Bogdan Buta şi-a deschis firma Untold, a înregistrat pe numele lui marca Untold, iar anul acesta organizează festivalul împreună cu Sorin Gadola, fiul patronului de la Energobit. Potrivit lui Buta, în cadrul Festivalului Untold 2015 s-au rulat peste 20 de milioane de euro.

Emil-Boc4


 

La bot rujată, la cur căcată

La începutul articolului menţionam faptul că municipalitatea a cheltuit 25.000 de lei pentru cumpărarea a două tone de detergent stradal pentru ca în centrul oraşului, înainte de începerea Untold, să miroasă frumos.

”În ceea ce priveşte acţiunea de spălare cu detergent a străzilor, precizăm faptul că a fost astfel spălată zona din perimetrul festivalului, având în vedere numărul mare de participanţi şi necesitatea  salubrizării şi curăţirii corespunzătoare a acesteia. Primăria  a utilizat 2 tone de detergent industrial în valoare de 25.000 de lei”, arată reprezentanţii primăriei.

De fiecare dată când maşinile care colectează gunoiul menajer circulă pe străzile din oraş, inclusiv pe cele din centru, din ele se scurg zemuri pestilenţiale. Cu toate acestea, Primăria Cluj Napoca nu a spălat până acum niciodată străzile cu detergent


 

Untold a depăşit limita de zgomot în oraş

Conform unor măsurători făcute de Agenţia pentru Protecţia Mediului s-au obţinut următoarele valori medii: 71,1 decibeli la ora 16.00 respectiv 76,5 decibeli la ora 22.00.  În raportul Agenţiei de Mediu se arată că limitele maxime admise sunt: 45 decibeli respectiv 55 decibeli. În document se arată că limitele sunt prevăzute de norma privind acustica urbană STAS 10009 din 1988 şi de Ordinul 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igiena şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei.  Ordinul prevede că limita maximă admisă pe timpul zilei este de 55 decibeli, iar noaptea de 45 decibeli. Potrivit legii, a) în perioada zilei, nivelul de presiune acustică continuu echivalent ponderat A (AeqT), măsurat la exteriorul locuinţei conform standardului SR ISO 1996/2-08, la 1,5 m înălţime faţă de sol, să nu depăşească 55 decibeli şi curba de zgomot Cz 50;  b) în perioada nopţii, între orele 23,00-7,00, nivelul de presiune acustică continuu echivalent ponderat A (LAeqT), măsurat la exteriorul locuinţei conform standardului SR ISO 1996/2-08, la 1,5 m înălţime faţă de sol, să nu depăşească 45 decibeli şi, respectiv, curba de zgomot Cz 40.

Sebastian Albescu

8 COMENTARII

  1. […] De pe urma faptului că centrul municipiului Cluj Napoca a fost blocat în perioada organizării festivalului Untold 2016, primăria clujeană a câştigat aproape 35.000 de lei, dar a cheltuit 25.000 de lei din aceşti bani pe detergent stradal. Reprezentanţii municipalităţii mint când spun că nu aveau o altă locaţie disponibilă citește toată știrea… […]

  2. Foarte urat ca se incalca legea cu inchisul parcului mare, au facut-o fara rusine si a doua oara, primaria da dovata de nesimtire iar clujenii ce spun ” lasa ca se aduc bani, acum pentru 2\3 zile nu-i nimic” am un mesaj pentru ei : la fel e si cu prostitutia! Spor la bani!

  3. […] De pe urma faptului că centrul municipiului Cluj Napoca a fost blocat în perioada organizării festivalului Untold 2016, primăria clujeană a câştigat aproape 35.000 de lei, dar a cheltuit 25.000 de lei din aceşti bani pe detergent stradal. Reprezentanţii municipalităţii mint când spun că nu aveau o altă locaţie disponibilă pentru organizarea festivalului pentru că în 2013, când festivalul Peninsula s-a organizat pentru prima dată la Cluj Napoca, municipalitatea a pus la dispoziţia organizatorilor un teren pe Valea Gârbăului în Făget. Însă festivalul respectiv nu a fost organizat de Bogdan Buta, ”pupilul” primarului, şi Sorin Gadola, fiul Stefan Gadola, unul dintre patronii Energobit, scriu jurnalistii de la gazetadecluj.ro […]

  4. Nu a fost blocat nici centrul si nici podul Garibaldi. U Cluj nu aduce bani orașului pe când Untold a adus bani si faima orașului. Si pe valea Gârbăului sa mergeți voi, la coasa . 4 zile cred ca nu ați pățit nimic ca a fost parcul închis. Dacă stau sa ca întreb pe cei care urlați fac pariu ca nu ați fost in parc de 2 ani.

  5. In fiecare zi cam 30 de minute extra in trafic. Inmultit la cateva zeci de mii de soferi care traverseaza centrul zilnic pe acolo zilnic si se inghesuiau acum rutele alternative, eu zic ca e o pierdere destul de semnificativa.

  6. Cam puerile motivele expuse in articol… cred ca astazi 3 octombrie traficul in orasul Cluj a fost de 10 ori mai aglomerat decat pe perioada festivalului.

    Si exact cum spunea Dan, toata lumea care sa plange ca a fost inchis parcul nu merge in parc , de parca nu mai sunt si alte zone in Cluj, uite un motiv sa explorati…

    Treaba cu banii nu pot sa o confirm sau sa o infirm, dar daca e asa cum spune redactorul, cam putin bani din inchiriere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.