Şapou:

Săptămâna trecută, Primăria Cluj-Napoca a semnat contractele de execuţie pentru două proiecte cu societatea TCI Contractor General. Este vorba despre construirea centrului TEAM, care va fi ridicat în zona Lomb, ca parte a unui proiect mai amplu, dar şi de reabilitarea căminului de vârstnici de pe strada Şt. O. Iosif, finanţată pe fonduri europene.

 

Pe 14 mai, compania TCI Contractor General, alături de Valdek Impex, a semnat contractul de execuţie a lucrărilor la viitorul centru TEAM, un proiect al administraţiei locale a municipiului Cluj-Napoca dedicat dezvoltării afacerilor din Cluj, în special pe partea de microproducţie. Cele două societăţi au câştigat licitaţia cu o ofertă în valoare de 27 de milioane de lei, faţă de cele 34 de milioane estimate iniţial. S.C. TCI CONTRACTOR GENERAL S.A. provine din cadrul Trustului de Construcţii Industriale din Cluj-Napoca, fondat în anul 1952, care a fost principalul executant al construcţiilor din Nordul Transilvaniei, precum şi din alte zone ale ţării, divizat în 2006 în trei societăţi distincte. Compania e condusă de Dorin Ştefan Oltean, Daniela Borşa şi Horea Bucşa şi avut în 2012 o cifră de afaceri de 21, 9 milioane de lei şi 156 de angajaţi.

 

Mini-parc industrial

Centrul de Tehnologie, Evoluţie, Antreprenoriat şi Microintreprindere (TEAM) este o investiţie estimată la 37 de milioane de lei şi se referă la lucrări de construcţii de drumuri, clădiri şi lucrări auxiliare de instalaţii şi de conducte şi cabluri. Centrul urmează să fie construit în zona Lomb, pe o suprafaţă de 10 hectare. Aici urmează să se edifice un mini-parc industrial cu o clădire de birouri şi cinci hale pentru microproducţie. După doi ani de la crearea infrastructurii menţionate, primăria a estimat că se vor crea 12 locuri de muncă pe partea administrativă şi cel puţin 97 de persoane vor fi angajate în cadrul firmelor sprijinite să dezvolte afaceri în halele de producţie.

Centrul TEAM va fi finanţat în proporţie de 50% din bugetul local, restul sumei venind din partea Uniunii Europene, iar termenul de finalizare este sfârşitul anului 2015. „Acest proiect va aduce peste 113 noi locuri de muncă în Cluj, vor fi facilităţi pentru cel puţin 13 noi firme care-şi vor găsi loc de derulare a afacerilor”, a anunţat primarul Clujului.

Terenul alocat este o parte din cele 267 ha iniţial prevăzute pentru cartierul de locuinţe din Lomb, care urma să fie realizat în asociere cu compania Impact Developer & Contractor. Centrul de afaceri este, de asemenea, unul dintre proiectele prinse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), care include proiectele cu finanţare europeană care îi revin municipiului ca pol de creştere.

 

UE investeşte social

Primăria Cluj-Napoca a semnat în aceeaşi zi contractul pentru lucrările de reabilitare a căminului de vârstnici de pe strada St. O. Iosif cu societăţile TCI Contractor General SA şi MCR Invest SRL. Investiţia în valoare de 5,4 milioane de lei va creşte capacitatea centrului cu 164 de locuri.

„Este vorba de reabilitarea şi modernizarea centrului de zi pentru persoane vârstnice nr. 1 din Cluj-Napoca de pe strada Şt. O. Iosif nr. 1-3. Este un proiect în valoare de 5,4 milioane lei din care 5,2 milioane lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă de la UE”, a afirmat primarul Emil Boc. Perioada de implementare a proiectului este de 30 de luni de la semnarea contractului, iar perioada de execuţie este de 24 de luni.

Potrivit conducerii Primăriei, prin modernizare se are în vedere creşterea capacităţii centrului de zi de la 70 de locuri la 234, creşterea cu 894 mp a suprafeţei utile reabilitate, extinderea, modernizarea, precum şi dotarea centrului cu mobilier şi echipament specific pentru derularea unor activităţi noi precum reintegrare socială, recreere, gimnastică medicală, fizioterapie, kinetoterapie, consiliere.

 

Integrarea vârstnicilor

„Centrul multifuncţional de servicii sociale integrate pentru persoane vârstnice nr. 1 este un proiect finanţat prin POR 2007-2013, care are ca obiectiv principal reabilitarea şi modernizarea Centrului de zi, în vederea creşterii nivelului de integrare socială a persoanelor vârstnice înregistrate la nivelul municipiului Cluj-Napoca.

În vederea atingerii acestui obiectiv, proiectul contribuie cu modernizarea Centrului de zi pentru persoane vârstnice nr. 1, prin reabilitarea, extinderea şi recompartimentarea unei suprafeţe utile de 897,60 mp, precum şi prin desfiinţarea parţială a unui corp de clădire, refacerea împrejmuirii şi amenajarea spaţiului exterior.
Clădirea va fi dotată cu toate instalaţiile necesare funcţionării la standarde actuale. Curtea imobilului se va amenaja astfel încât să asigure un spaţiu adecvat pentru petrecerea timpului liber. De asemenea se va asigura accesul persoanelor cu dizabilităţi”, arată proiectantul.

 

Între Hollywood şi Silicon Valley

Tot în Lomb, în urmă cu un an, s-a dat ordinul de începere a lucrărilor la execuţia Centrului pentru Industrii Creative din Lomb, proiect de peste 63,7 milioane de lei. Proiectul vizează construirea unei clădiri cu patru corpuri diferite – trei niveluri de subsol, parter şi patru etaje şi 334 locuri de parcare, între care 125 vor fi amenajate la subsol şi urmează să înglobeze 26 de companii beneficiare, specializate în design, producţie cinema, editare, soft la comandă şi altele, cu peste 140 de angajaţi. De aceea proiectul a mai fost botezat „Hollywood de Cluj”.

În plus, administraţia locală a anunţat că poate pune la bătaie 200 de hectare de teren pentru orăşelul IT Cluj Innovation City (CIC). Acesta va fi cel mai costisitor proiect anunţat de clusterul Cluj IT, un proiect de dezvoltare urbană integrată care ar avea nevoie de 300 ha de teren şi de investiţii de 300 de milioane de euro. CIC ar reuni, în următorii 15 ani, peste 20.000 de specialişti IT, conform planurilor anunţate, fiind un veritabil Silicon Valley ardelean. Proiectul clusterului este susţinut chiar de preşedintele Băsescu care a anunţat că face lobby la Bruxeless în idea de a atrage bani europeni pentru punerea sa în opera.

APTOPIX India Global Aging plan camin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.