Proiectul strategic „EMC – Educaţie Medicală Continuă” a fost depus în august 2009, în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Apelul 81 – Competenţe pentru competitivitate, Domeniul Major de Intervenţie (DMI) 3.2. – Formare şi sprijin pentru intreprinderi şi angajaţi pentru promovarea adaptabilităţii. Acest DMI era adresat angajaţilor din diferite domenii de activitate.
La elaborarea proiectului, aveam posibilitatea să ne adresăm oricărei companii eligibile din domeniul financiar (asigurări, banci, etc.) pentru instruirea salariaţilor acestora, dar am decis să ne implicăm în domeniul sănătătii, adresându-ne  conducerii Spitalului de Recuperare din Cluj Napoca şi Spitalului de Urgenţă din Târgu Mureş, pentru instruirea personalului din cele două instituţii medicale.
Am ţinut cont de faptul că specialiştii din acest domeniu, fiind obligaţi prin legislaţia specifică să urmeze periodic cursuri de formare profesională, trebuie să plătească participarea la acestea, din bugetele personale, în condiţiile nivelului de salarizare al personalului medical.
Prin cursurile oferite de RSC CONSULTING prin intermediul acestui proiect, ne-am propus să dezvoltăm noi competenţe necesare actului medical, care sunt complementare competenţelor medicale, recunoscute ca fiind foarte bune, ale personalului angajat din cele două spitale – medici şi asistente medicale.
Acestea au fost argumentele care au stat la baza parteneriatului creat în acest proiect între RSC CONSULTING şi cele două prestigioase spitale.
În perioada de implementare derulată, octombrie 2010 – septembrie 2011, s-au parcurs toate  etapele suport logistic, anume: configurare echipă de proiect, elaborare documentaţii de acreditare a RSC CONSULTING ca şi furnizor de educaţie medicală continuă de către Colegiul Medicilor din România şi de către Ordinul Asistenţilor Medicali, derulare a achizitiilor din proiect, etc.
În această perioadă au fost susţinute 28 sesiuni de cursuri de formare profesională, cu urmatoarele rezultate:   
    Cursuri derulate    Număr
cursanţi    Medici    Asistente + Infirmiere    Personal administrativ
1    Managementul deşeurilor periculoase    146    27    119    
2    Etică şi deontologie    42        42    
3    Securitatea şi Sănătatea în Muncă    24        24    
4    Legislaţia spitalelor    132    12    119    1
5    Comunicare organizaţională    92    28    64    
6    Leadership    13    12        1
7    Comunicare în limba engleză    28        15    13
8    Inspector Resurse Umane    19            19
9    Lucru în echipă    51        51    
10    Resuscitare cardio respiratorie şi cerebrală    37    27    10    
11    Competenţe informatice    28        28    
    TOTAL    612
106    472    34

În cadrul acestui proiect s-a configurat o echipă de implementare formată din 10 experţi pe termen lung şi 17 experţi pe termen scurt (formatori). Astfel au fost create un număr de 19 noi locuri de muncă.
În perioada următoare vom derula şi alte sesiuni de cursuri: Managementul în sănătate, Utilizare aparatură IT medicală, Muncă orientată către pacient, Organizarea locului de muncă, etc.
Acest proiect este unul dintre cele doar 12 proiecte operaţionale finanţate din Fondul Social European, care se adresează personalului medical din spitalele din România şi este singurul proiect din acest domeniu din Transilvania.
Reamintim că valoarea proiectului strategic este de aproximativ 800.000 euro, reprezentând fonduri nerambursabile atrase de la Uniunea Europeană pentru judeţele Cluj şi Mureş.

M.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.