„Primul bocanc”, impotmolit in masuri la picior

Consilierii judeteni au amanat luarea unei hotarari in legatura cu propunerea PSD de a oferi bani si bocanci elevilor din familii cu venituri mici din mediul rural. Consilierii PDL au atras atentia ca din propunere lipsesc mai multe detalii, dar si ca initiativa este una populista.

Dupa implementarea proiectului PDL prin care administratia judeteana ofera „Primul ghiozdan” elevilor clujeni care incep clasa I, consilierii din opozitie au adus la masa discutiilor o noua propunere, similara oarecum acesteia. Este vorba de „Primul bocanc”, cum a numit Ovidiu Turdean initiativa consilierilor PSD. Proiectul propune acordarea unei sume de 100 de lei si a unei perechi de bocanci elevilor din clasele I-VIII care provin din familii cu venituri reduse din mediul rural. Consilierii au votat in unanimitate ca acest proiect sa fie rediscutat intr-o sedinta viitoare, dupa clarificarea aspectelor tehnice.

Nu se stie cat ar costa

Consilierul judetean Ovidiu Turdean a afirmat ca demersul PSD este unul populist, care nu poate fi insa implementat. Acesta a atras atentia asupra faptului ca modul in care a fost formulata propunerea nu contine date concrete, care sa dea o imagine asupra efortului bugetar pe care Consiliul Judetean l-ar face prin cumpararea acelor bocanci. “Trebuia in continutul referatului sa apara datele acestea: numarul de copii si suma necesara ca buget. Asa ar fi un proiect serios, dar acum e doar o declaratie de intentie, a spus acesta”. In plus, acesta a subliniat ca vor aparea dificultati tehnice in faza de licitatie. „Cum vom publica anuntul pe SEAP, daca nu stim ce detalii sa dam producatorului. Chiar daca am avea o lista cu masura la pantofi, pana la finalizarea licitatiei, aceasta s-ar putea schimba. Avem copii si stim cat de repede le creste piciorul”, a adaugat Turdean.

„O serie de masuri populiste”

Mihaela Rozor a explicat ca membrii PSD au vorbit cu cativa primari si au facut o estimare privind costurile pe care le implica proiectul. 3.500 de elevi din mediul rural ar urma sa primeasca bocanci in valoare de 150 de lei perechea. Insa in legatura cu detaliile legate de costuri si formalitati, aceasta a afirmat ca nu este de datoria consilierilor, ci a departamentului tehnic sa le rezolve. “Noi am venit cu propunerea. Cand am lansat-o ne-am gandit ca produsele sa fie de la Clujana. Pe de o parte ai ajuta fabrica, banii ar ramane in cercul CJ si ar fi o mediatizare, trebuie doar sa vrem sa o facem”, a declarat si consilierul PSD Valentin Cuibus.
Ovidiu Turdean a mai facut o serie de observatii, si anume ca nu se poate ca produsele sa fie achizitionate de la Clujana pentru ca s-ar afla in contradictie cum mai multe acte normative. Dat fiind ca CJ este proprietarul fabricii de incaltaminte, ar putea oferi acesti bocanci cu titlu gratuit. O parte din colegii sai au propus ca initiativa sa fie extinsa si in mediul urban, dar Alin Tise a atras atentia ca asta ar insemna un sacrificiu bugetar foarte mare. Liviu Miclaus a afirmat ca in ultima vreme PSD a venit in Consiliul judetean cu o serie de masuri populiste, dar trebuie evitat ca forul judetean sa fie transformat intr-o societate de asistenta sociala.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here