La Targoviste s-a deschis recent un muzeu dedicat ultimelor 3 zile din viata soților Ceaușescu, o parte a istoriei sumbre dar extraordinar de interesanta.

Primul grup care a vizitat cazarma îm urmă cu un an, 35 de suedezi pasionați de istoria recentă a europei au poposit la noi în țară pentru a afla mai multe despre evenimentele în jurul datei de 23 august 1944 și retragere armatei germane de pe teritoriul țării până la instaurarea noului regim după cel de-al doilea război mondial. Atunci pentru a completa începuturile regimului totalitar din românia cu sfârsitul acestuia, agentia de turim prin care au sosit acesti fosti militari suedezi a facut tot posibilul pentru organiza o vizită la cazarma din Târgoviște, locul unde a avut loc în data de 25 decembrie 1989 procesul și execuția soților Ceaușescu. Ghidați de Dorin Marian Carlan, unul dintre cei 3 parasutisti care i-au executat pe soții Ceaușescu, Suedezii au avut ocazia să cunoască cele mai mici amănunte din ultimele ore ale lui Nicolae și Elena Ceaușescu. La acea vreme cazarma părea părăsită, mobilier abandonat în dormitorul cuplului dictatorial, praf, mărăcini, practic avea un aer de casă bântuită.

La doar un an după acea vizită situația arată complet altfel. Tot suedezi, de această dată generali și ofițeri din armata Suediei care acum fac parte dintr-o organizație de apărare militară voluntară, pasionați și ei de istoria recentă a Europei. Pentru 3 zile acest grup de militari au cunoscut Bucureștiul dar cel mai important au putut să vadă ca într-un muzeu, ghidați de același Dorin Marian Cârlan, locul unde a avut loc procesul și execuția soților Ceaușescu, vizita fiind organizata de Transylvania Quest si Retro Travel.  De această dată lucrurile stau altfel, nu mai este nevoie de aprobări peste aprobări din partea consiliului județean, nu mai este nevoie de prezentarea listei cu nume și a pașapoartelor fiecărui participant, doar se bea comod o cafea la intrare și se intră în vestita clădire cu o oarecare nedumerință. Oare ce ne așteaptă?

Domnul Cârlan este unul dintre cei trei soldați care au tras în data de 25 decembrie 1989, și au dus astfel la îndeplinire decizia tribunalului extraordinar condus de Gen. Stănculescu de a-i executa pe soții Ceaușescu. Ghidați pe traseul care l-a urmat Elena și Nicolae Ceaușescu în ultima lor zi din viață, primul grup străin care a vizitat acest muzeu a avut parte de o istorisire emoționantă a celor câteva ore care au părut o eternitate.

Este oare înființarea unui muzeu în această cazarmă care până nu demult părea uitată de lume un pas înainte în acceptarea celor întâmplate în acele zile. Străinii sint curioși de ce sa întamplat mai exact, se pune doar problema dacă noi suntem pregătiți să le povestim. După cum se vede primii pași au fost făcuți în urmă cu un an, cu greutățile birocratice de rigoare, dar lucrurile se mișcă uimitor de rapid în ceea ce privește acest aspect în micuțul orășel de pe valea Ialomiței.

Sabin Potinteu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.