În Londra a fost deschis primul muzeu al vaginului. Potrivit curatorilor, fiecare vulvă expusă a fost aleasă manual de către fondatoarea Muzeului Vaginului, Florence Schechter, dintr-un grup de 500.
Schechter lucra în calitate de comunicator științific, realizând videoclipuri pe YouTube înainte de a lansa acest proiect unic, Muzeul Vaginului. A fost atunci când și-a dat seama că, deși există un muzeu al penisului în Islanda – Muzeul falologic islandez, deschis în 1997 – nu exista un muzeu al vaginului
Fiecare vulvă a fost aleasă manual dintr-un grup de 500 de către fondatoarea Muzeului Vaginului, Florence Schechter, relatează The Independent.
Este o priveliște impresionantă, această mare de vulve și, după cum explică Schechter, a fost „cel mai solicitat lucru” de către vizitatorii anteriori înainte de redeschiderea Muzeului Vaginului în acest weekend. Muzeul Vaginului, primul de acest gen din lume, a fost deschis inițial în cartierul londonez Camden în 2019, dar originea sa datează din 2017. După ce contractul său de închiriere din Camden nu a fost reînnoit, acesta s-a mutat într-o nouă locație: Bethnal Green, unde se deschide din nou pentru public pe 19 martie 2022.
Peretele cu vulve ocupă un loc de cinste în expoziția permanentă a muzeului, alături de reprezentări din pâslă ale anatomiei feminine și de lenjerie intimă. Într-unul dintre dulapuri rulează un videoclip despre mutilarea genitală feminină. Raftul cu „săpunul virgin” a trebuit să fie acoperit cu sticlă, deoarece a fost furat la ultima expoziție.
Un studiu din 2015 a arătat că 36% dintre britanicii cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani au declarat că se tem că organele lor genitale nu sunt „normale”. Aproape trei sferturi (73%) dintre cei care au spus acest lucru erau femei.
Bineînțeles, motivul este că am fost atât de mult condiționate de pornografie încât să credem că un singur tip de vagin este „normal”, când, de fapt, nu există „normalitate” atunci când vine vorba de vulve și labii – și exact acest lucru speră Muzeul Vaginului să îl ia în considerare vizitatorii săi. „Anatomia ginecologică nu este nimic rușinos, vrem să scăpăm de acest stigmat„, explică Schechter. „Vrem ca oamenii să știe că nu este nimic de care să le fie rușine, nu este nimic de care să se rușineze. Poți pune orice întrebare vrei, acesta este mesajul general în tot ceea ce facem”.
Muzeul falologic există din 1997
Schechter lucra în calitate de comunicator științific realizând videoclipuri pe YouTube înainte de a lansa acest proiect unic. A fost atunci când și-a dat seama că, deși există un muzeu al penisului în Islanda – Muzeul falologic islandez, deschis în 1997 – nu exista un muzeu al vaginului. Ea a dus această constatare la mintea de stup – care este Twitter – și „a decis acolo și atunci” că va deschide ea însăși muzeul.
„Întotdeauna am iubit vaginurile”, spune, lângă intrarea în muzeu, după o prezentare a expoziției permanente și a celei temporare, Menstruația: O scurtă istorie. „Fiind o femeie bisexuală, este o pasiune a mea„, spune ea râzând. „Provin dintr-o familie în care a fost întotdeauna foarte deschisă, am simțit că putem pune întrebări și dezbate și pune la îndoială lucrurile, așa că asta mi-a dat o perspectivă foarte bună asupra vieții.”
Cuvântul „emancipare” a fost folosit în exces în ultimii ani, dar este greu să te simți altfel în timp ce te plimbi prin muzeu. Este imediat clar că spațiul este un proiect în care s-a pus mult suflet, condus nu doar de Schecter, ci de un grup colectiv de femei carismatice cărora le pasă profund de faptul că suntem pe aceeași lungime de undă cu vaginul nostru. Și nu este doar pentru femei. După cum explică Schecter, când Muzeul Vaginului s-a deschis pentru prima dată, a văzut femei care și-au „târât” iubiții pentru a le arăta expoziția de clitoris. Nu ne putem imagina de ce. Așadar, se pare că există ceva acolo pentru toată lumea.
Muzeul anusului pe cand ?
Dar muzeul fecalelor ?