Cluj-Napoca este singurul oraș din România care deține serviciu de tip SMURD pentru animale.

Proiectul a fost inițiat de Asociația pentru Salvarea și Protecția animalelor din Cluj (A.S.I.P.A), în scopul asigurării primului ajutor și transportul la un cabinet pentru animalele din județ.

O mașină în culori vesele – galben cu verde – plină de simboluri medicale, poate fi văzută pe străzile din Cluj-Napoca, dar și în localitatea Iclod. Asociația locală a pus în funcțiune o ambulanță de tip SMURD, în slujba patrupedelor.

A.S.I.P.A colaborează cu mai multe cabinete veterinare, astfel că în fiecare zi cel puțin un medic este pregătit să intervină dacă un animal se îmbolnăvește sau suferă un accident.

Rolul medicilor veterinari este să dea primul ajutor și să transporte animalele la un cabinet din Cluj dacă este cazul.

Ambulanța pentru animale a fost adusă din Suedia și este dotată cu targă, cușcă de transport pentru cazuri mai speciale, pompă de vacuum, oxigen, suport pentru perfuzii, medicamente în cutii de depozitare, aer condiționat, chiar și scaun cu centură pentru însoțitor.

Ambulanța oferită de asociația A.S.I.P.A este dotată chiar și cu o sirena. Sistemul de avertizare sonoră nu sperie pacienții deoarece are o tonalitate diferită față de sirena unei ambulanțe umane.

Inițiatoru proiectului, Vasile Lucuța, a declarat: ” În primul rând, e un serviciu de medicină de urgență veterinară. Copiem SMURD-ul, salvăm animalele dar căutăm și adoptatori, și am văzut că este nevoie de așa ceva. Efectiv, nu există cine să intervină în cazuri de urgență. Nu putem lăsa protecția animalelor pe mâna autorităților, diferența dintre un angajat și altul care trăiește în mediul acesta e foarte mare. Noi lucrăm și cu sentimente. Nu suntem ecarisaj, nu luăm câini de pe stradă. Lucrăm bine cu Primăria și cu ecarisajul, când au probleme ne sună. Intervenția noastră e complet gratuită, dar pentru intervenția la cabinet stăpânul câinelui plătește. Partea noastră, primul ajutor și transport e gratuită, vine din donații. Avem un sistem sonor care nu deranjează animalele. Acționează altă tonalitate și câinii nu hăulesc”

Primul pacient a fost un câine bătut care a reușit să scape din grădina celui care îl maltrata și a fost preluat de echipa A.S.I.P.A care i-a acordat îngrijiri, apoi l-a predat la Poliție. Au avut și cazuri mai interesante, de  exemplu cu o oaie rătăcită. Deși au o singură mașină, voluntarii fac față cererii momentan, dar au planuri ca pe viitor să mai aducă o ambulanță. Feedback-ul pe care îl primesc de la iubitorii de animale este foarte pozitiv.

“E foarte utilă ambulanța pentru animăluțe, mai ales pentru cei care nu au mașină pentru că se întâmplă de multe ori ca taximetriștii să te refuze cu un animal sănătos, darămite dacă e bolnav. Sau în cazul când găsești un cățel maidanez sau o pisică rănit/ă și nu știi ce să faci cu el, chemi ambulanța veterinară,” a spus o tânără care are acasă trei prieteni necuvântători.

Cei care au testat deja serviciile ambulanței galbene spun că echipa de medici voluntari se deplasează foarte repede acolo unde se află un patruped în suferință.
“Ambulanta e ok, colaborează cu mai multe cabinete. În marea majoritate a cazurilor răspund destul de repede și vin”, a afirmat o altă tânără

1 COMENTARIU

  1. Apelez l toti cei care au mila pt niste suflete nevinovate,am nevoie de ajutorul vostru dragi iubitori de animale:
    7 cani mari -5 disparuti peste noapte ,femele tinute pt pui,catei infometati si insetati,caine batran cu rana deschisa fara sa intereseze pe cineva!!!!!!
    9 luni drumuri din partea fam mele pt a fi hraniti,mancare calcata cu masina de catre proprietarul locului ,cainii speriati peste noapte sa nu manance mancarea dusa,se refuza sterilizarea femeleor….
    Am cerut ajutor asociatiilor pt catei dar sunt ignorata sau nu mi se raspunde!!!!
    Va rog sa ma ajutati sa ii ajutam pe ei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.