Deputatul PRM Adrian Moisoiu a anuntat zilele trecute la Târgu-Mures ca a initiat un proiect de lege în care doreste reglementarea statului minoritatilor nationale. Acest proiecte de lege a fost depus deja  în data de 29 octombrie la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor.

Initiativa legislativa a deputatului Moisoiu a fost depusa în conditiile în care actualul statut aflat în dezbaterea Parlamentului si înaintat spre aprobare de Guvern la propunerea UDMR a fost respins la Senat si trimis spre analiza la Camera Deputatilor care în acest caz este camera decizionala. Cele doua proiecte legislative initiate de PRM respectiv UDMR, desi se refera la aceeasi tema generala si anume statutul minoritatilor nationale din România contin capitole si articole diferite, în functie de scopul urmarit de initiatori. Astfel, daca  proiectul de lege initiat de deputatul PRM Adrian Moisoiou contine cinci capitole în care sunt prevazute în general chestiuni referitoare la institutiile publice unde se poate folosi limba materna însa fara nici o discriminare fata de cetatenii români , în proiectul propus de UDMR,  aceste problme sunt abordate din alte punct de vedere subliniindu-se necestatea folosirii limbii materne în tot sistemul administrativ unde minoritatile nationale au o pondere semnificativa. De asemenea în proiectul initiat de UDMR este abordata si tema autonomiei culturale a minoritatilor, tema care, din proiectul deputatului PRM evident lipseste. Astfel autonomia culturala a minoritatilor nationale, în viziunea UDMR, se refera la categorii de competente precum participarea la elaborarea strategiilor de punere în valoare a monumentelor istorice si patrimoniului cultural al minoritatilor, propunerea numirii conducerii institutiilor de învatamânt de stat, în care functioneaza subunitati cu predare în limba materna sau organizarea, administrarea si controlul educatiei în limba materna în institutiile de învatamânt particulare, sau participarea în parteneriat cu autoritatile publice competente la realizarea cestor atributii, în cazul institutiilor din sistemul public de învatamânt.

Stadiul proiectului UDMR

Proiectul înaintat spre aprobarea Parlamentului de catre Guvern la propunerea UDMR a fost înregistrat la prima camera de dezbatere, Senatul, în data de 26 mai 2005. |n dat de 26 septembrie 2005 priectul de lege referitor la statutul minoritatilor nationale este înscris pe ordinea de zi a Senatului dupa ce a trecut în prealabil pe la comisiile de specialitate. De abia în data de 24 octombrie 2005, dupa amânari repetate, proiectul de lege înaintat de Guvern a fost supus dezbaterii si aprobarii Senatului României, camera care la respins cu 63 de voturi împotriva, 43 de voturi pentru si doua abtineri trimitându-l spre camera decizionala si anume Camera Deputatilor, care l-a dezbatut în plen în data de 29 iunie 2006 dupa ce a fost analizat si de Comisiile de specialitatea ale Camerei Deputatilor. Hotarârea luata de membrii camerei decizionale pentru acest proiect legislativ a fost de a retrimite initiativa legislativa pentru raport suplimentar la Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale Comisia pentru învatamânt, stiinta, tineret si sport precum si la Comisia juridica, de disciplina si imunitati unde se afla si acum.

Liviu CRUDU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.