Litigiile pe clauze abuzive vor ajunge la o instanţă specializata. Acest lucru vine în condiţiile în care de la 1 octombrie au intrat în vigoare două noi articole la legea 193/2000 care spun că procesele pornite de ANPC sau de asociaţiile de consumatori pot duce la eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele care le conţin.

Potrivit textului de lege, „tribunalele specializate preiau cauzele de competenţa tribunalului în domeniile în care funcţionează”.

Un amendament al comisiei de raport din Senat trimite toate procesele aflate pe rol la tribunalele specializate, din oficiu, dacă este de competenţa acestora.

„Cauzele aflate în curs de judecată la data începerii funcţionării tribunalelor specializate, potrivit art.142 alin.(1), se vor trimite acestora, pe cale administrativă, din oficiu, spre soluţionare. Tribunalul specializat este competent şi în caz de trimitere spre rejudecare”, potrivit unicului amendament aprobat de Comisia juridică a Senatului.

 

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) s-a arătat disponibilă să sprijine eforturile guvernului în înfiinţarea Tribunalului specializat, însă precizează că va sprijini recursul la ÎCCJ, dacă Tribunalul nu funcţionează cum îşi doreşte.

„Comunitatea bancară va urmări cu atenție procesul înfiinţării Tribunalului specializat şi îşi exprimă disponibilitatea de a sprijini eforturile autorităţilor pentru buna organizare şi funcţionare a acestuia. Totodată, în condiţiile în care comunitatea bancară va ajunge la concluzia că nu se creează cadrul protejării, în egală măsură, a intereselor clienţilor şi instituţiilor de credit, Asociaţia Română a Băncilor va continua să susţină şi să promoveze propunerile iniţiale ale sistemului bancar, astfel încât instanţa de recurs să fie Înalta Curte de Casaţie ţi Justiţie”, se arăta într-un comunicat de presă al ARB.

 

Studiul de impact al BNR arată că băncile ar putea suferi pierderi de 4,8 miliarde de lei, în cazul în care nu ar mai încasa unele venituri viitoare, şi a concluzionat că nu există un pericol asupra stabilităţii financiare. Estimările bancherilor, în cele mai severe condiţii, arată pierderi de 24 de miliarde de lei, în cazul în care ar fi eliminate clauzele de dobândă şi unele comisioane şi ar fi returnate sumele încasate până acum, potrivit unor informaţii apărute în presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.