Consilierii judeţeni au stabilit, în ultima şedinţă a administraţiei judeţene, că singura soluţie pentru ca renovarea hotelului Univers T din Gheorgheni să poată continua ar fi rezilierea contractului încheiat în 2007 cu Sc De.Be.Co, o firmă care a primit fără licitaţie un contract de circa trei milioane de euro. Cu toate acestea, doar pentru amenajarea unui amfiteatru din incinta hotelului, firma de casă a liberalilor a cheltuit 1,6 milioane de euro, adică mai bine de jumătate din întreaga sumă. De asemenea, consilierii judeţeni au spus că este posibil să se deschidă un dosar de urmărire penală pentru ca procurorii să acuze persoanele implicate în această afacere păguboasă.

Unul dintre contractele încheiate de Consiliul Judeţean (CJ) Cluj sub conducerea liberalului Marius Nicoară riscă să prejudicieze administraţia judeţeană cu circa 3 milioane de euro. Este vorba de contractul încheiat între SC De.Be.Co şi SC Univers T, o societate deţinută de consiliul judeţean, pentru renovarea hotelului care se află în imediata apropiere a Iulius Mall. Chiar dacă firma De.Be.Co nu a terminat nici jumătate din lucrările la care s-a angajat prin contract, firma a primit jumătate din sumă, iar acum cere şi plata restului de bani, dar solicitarea a fost contestată de CJ Cluj, fapt care a ajuns pe masa Curţii de Arbitraj Comercial, ce va emite o decizie în 9 iunie. În momentul de faţă, administraţia judeţeană cere rezilierea contractului păgubos încheiat cu cei de la De.Be.Co, întrucât firma a cheltuit, conform lui Ramon Moldoveanu ( n.r. şeful unei comisii de supraveghere a lucrărilor de la Univers T), peste 1,6 milioane de euro doar pentru reamenajarea amfiteatrului care se află în incinta hotelului din Gheorgheni. “Noi trebuie să ne asumăm responsabilitatea şi să decidem, ca acţionar, dacă aşteptăm ca instanţa să finalizeze acest proces sau mergem mai departe şi angajăm un alt constructor. Procesul se poate prelungi ani de zile şi rămânem cu lucrările blocate. Consiliul de Administraţie trebuie să demareze procedura de reziliere a contractului cu De.Be.Co, iar apoi să angajăm un nou constructor. Dacă trebuie să plătim societăţii De.Be.Co, plătim, vom vedea cum se va proceda, găsim soluţii. Important este să nu blocăm lucrarea”, a afirmat preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, în legătură cu problema de la Univers T. Consilierul PSD, Pop Puşcaş, a susţinut, în cadrul şedinţei CJ Cluj, că s-ar putea face şi o plîngere penală pentru ca procurorii să deschidă un dosar de urmărire penală. “S-ar impune chiar deschiderea unui dosar de urmărire penală, dar asta ar presupune să blocăm întreg proiectul. De aceea propun ca proiectantul să evalueze stadiul lucrărilor necesare pentru un hotel de trei stele, aşa cum a fost obiectivul Consiliului Judeţean şi să mergem mai departe. S-a ajuns la concluzia că nici vechiul, nici noul Consiliu de Administraţie nu pot lucra cu această societate. Ar trebui făcută o reevaluare a proiectului şi consultat proiectantul, pentru a putea începe lucrările de unde am rămas”, a spus Pop-Puşcaş.

Nereguli De.Be.Co

Conform CJ Cluj, De.Be.Co nu a respectat termenele de predare pentru fazele de proiecţie şi graficele de execuţie, nu a prezentat liste cu cantităţile de lucrări şi evaluarea costurilor, devize, iar facturile emise nu sunt însoţite de situaţii de lucrări conforme cu legislaţia. În virtutea contractului încheiat cu SC De.Be.Co, firma trebuia să facă mai multe construcţii, instalaţii şi finisaje la ambele corpuri de clădiri ale complexului. Să modernizeze camerele de hotel, restaurantul, sala de conferinţe şi punerea în funcţiune a unui lift panoramic. De asemenea, printre lucrările de reamenajare era prevăzut un bazin de înot. Cu toate acestea, conducerea SC De.Be.Co nu a fost în stare să se ocupe de aceste lucrări, astfel că fostul director al Univers T, Ioan Presecan, a reziliat contractul, dar De.Be.Co a atacat această decizie. Disputele se sprijină şi pe două expertize tehnice care spun, pe de o parte, că Univers T trebuie să vireze bani în contul firmei de construcţii, şi, pe de altă parte, că De.Be.Co nu a făcut lucrările prevăzute în contract. Contractul cu De.Be.Co a fost printre primele contracte contestate de Alin Tişe la începerea mandatului său de preşedinte al instituţiei. Acuzele lui Tişe proveneau din pricina faptului că societatea care ar fi trebuit să renoveze hotelul, SC De.Be.Co SRL, nu s-a ţinut de treabă, iar pentru banii primiţi de la CJ Cluj, nu şi-a respectat clauzele contractuale.

De asemenea, Tişe a mai cerut să se analizeze şi contractul încheiat între Univers T şi Iulius Mall, întrucât există o serie de acte adiţionale care nu au primit avizul directorului juridic. Din câte se pare, acele acte, care nu au trecut spre prezentare şi avizare prin consiliul judeţean, vizau modificări referitoare la unele terenuri şi sume de bani presupuse de contractele încheiate între Univers T, CJ Cluj şi Iulius Mall. Iniţial, Iulius Mall a plătit în avans patru rate a câte 45.000 de euro pe lună, în perioada în care nu era funcţional. Apoi, suma a funcţionat ca şi plată pentru perioada noiembrie 2007 – martie 2008, în care mallul funcţiona şi avea alte profituri, astfel că Iulius Mall ar fi trebuit să plătească mai mulţi bani în conturile administraţiei judeţene.

Atribuirea cu “dedicaţie” lasă urme

În iunie 2007, CJ Cluj a organizat o licitaţie pentru alegerea unui constructor care să modernizeze Univers T. Administraţia judeţeană a contractat un împrumut bancar de 2,9 milioane de euro, bani destinaţi acestor lucrări. Singura societate care a făcut o ofertă concretă a fost De.Be.Co, care a şi câştigat contractul, nu în urma unei licitaţii, cum ar fi trebuit, ci în baza unei selecţii de oferte, cerând pentru lucrări 3,5 milioane de euro. Cu toate acestea, reprezentanţii Univers T au convins societatea constructoare să accepte 2,9 milioane de euro pentru lucrări. SC De.Be.Co a apărut în 2005, când edilii Clujului au ajuns la concluzia că este mult mai profitabil ca stadionul Ion Moina să fie demolat, iar terenul ocupat să fie destinat investiţiilor imobiliare. Peste noapte a apărut şi societatea De.Be.Co, în calitate de  subsidiară a unei societăţi italiene specializate în refacerea arenelor sportive. Astfel, dezvăluirile din presă dădeau mai mult ca sigură alegerea De.Be.Co pentru construirea unui nou stadion, în Valea Gârbăului. În cadrul acestei societăţi se regăsesc Traian Hidişan, fost angajat al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) Cluj, şi un fost recepţioner al Hotelului Victoria, Marcel Cleţiu. Conform unor surse, adevăraţii artizani ai De.Be.Co se dovedesc  membrii “Tridentului”, care nu sunt străini nici de construirea noului stadion, nici de Univers T. Legătura dintre Trident şi Hidişan constă într-o tranzacţie încheiată înainte de 2005 între aceştia, obiectul fiind un hotel neterminat din Abrud. Hidişan a vândut hotelul respectiv Tridentului, cu obligaţia ca De.Be.Co. să se implice în construcţia viitorului stadion. Marcel Cleţiu a intrat în afacerea De.Be.Co, cunoscându-i pe italieni atunci când a fost angajatul acestora la un hotel din Italia. Cu toate acestea, este extrem de ciudat ca cei doi clujeni să se afle în posibilitatea de a derula afaceri de mai multe milioane de euro. 

De.Be.Co a fost angajată în 2007 să reabiliteze hotelul de lângă Iulius Mall. Fostul director al Univers T, Ioan Presecan, nu s-a înţeles cu De. Be.Co şi, pe proprie răspundere, a decis să lucreze direct cu subcontractorii De.Be.Co. Aceştia au încasat 733.000 de euro, în timp ce De.Be.Co a încasat peste 764.000 de euro, a arătat comisia specială a CJ. Nimeni nu ştie însă pe ce bază s-au dat aceşti bani.

Ştefan Trandafir

1 COMENTARIU

  1. hidisan traian
    este un nenorocit care trebuie sa plateasca cu ceva ani de puscarie pentru afacerile pe care le face. de ce procurori nu la arestat pina acuma pe cine are in spate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.