Daniel Fărcaș, arhidiacon și profesor profesor de Morală, Noul și Vechiul Testament la Seminarul Teologic Ortodox din Baia Mare, este acuzat că își manipulează moral elevele. Le dă de băut shoturi, le trimite mesaje cu tentă sexuală și se pozează cu ele în pat.

Recorder a intrat în posesia unor astfel de mesaje, a unor fotografii și imagini video dintr-o excursie din noiembrie 2021, în care profesorul Farcaș a plecat singur cu 17 eleve de 15 ani din clasa la care era diriginte. „Sâmbătă dimineață a început cu pălincă. Lua funingine, ne făcea semnul crucii pe frunte și ne dădea să bem”, povestește Cătălina (nume schimbat), fata pe care dascălul o ducea acasă de la școală, cu care vorbea „până la 1-2 noaptea” și căreia îi dădea mesaje de genul: „Cine are picioare mișto?” și „Poate vei ajunge să mă cunoști mai bine”, arată un material publicat de recorder.ro.

„Mai pe seară a început să danseze pe masă, să degenereze”, adaugă Cătălina. În imagini, se vede cum profesorul și elevele sale dansează pe manele. Dascălul n-a impus nici o limită la alcool, iar unele minore se aflau într-o stare care le putea pune viața în pericol.

După ce cheful s-a terminat, Farcaș a urcat într-una dintre camerele fetelor și apare în mai multe fotografii. Minorele și profesorul lor au postat comentarii într-un grup de WhatsApp special creat, intitulat „Fozy and The Harem”. Fozy era porecla lui Farcaș.

Contactat de Recorder, el a negat acuzațiile :Nu le-am dat shoturi pe gât, nu era alcool acolo, era apă, era un joc. Eu nu beau de opt ani! În ceea ce privește imaginile din dormitor, stăteam la povești. Nu cred că ați fost la o petrecere și ați stat doar pe scaun.

Arhidiaconul a mai spus că „nu este un obsedat”, iar excursia a fost organizată „de părinți” și „au participat mai mulți părinți”. Două eleve au reclamat comportamentul arhidiaconului profesor, iar imaginile și mesajele au ajuns la Marius Nechita, directorul Seminarului, dar și la Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului, membru în Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

„E dascăl de 20 de ani și nu a mai avut vreo abatere disciplinară”, a explicat directorul Nechita. Cătălina, una dintre fetele care l-au reclamat, a fost mutată, în mod excepțional, la clasa pastorală, a băieților, apoi s-a transferat la alt liceu. Vara trecută, Daniel Farcaș a fost sancționat pe linie bisericească, fiind retras de la slujire. El spune că sancțiunile au fost luate „de comun acord” cu episcopia, pentru a fi prevenit un scandal mediatic: „Nu sunt dat afară din biserică. Urmează ca în lunile viitoare să-mi reîncep activitatea”.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.