Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, atrage atenția că alegerile nu ar trebui comasate atât din motive pur tehnice, cât și pentru că demersul nu ar fi unul democratic.

Conform unui sondaj de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în ianuarie 2024, opiniile românilor privind comasarea unora dintre scrutinele programate în 2024 sunt împărțite. Aproape jumătate dintre români sunt de părere că alegerile din 2024 ar trebui organizate fiecare separat, în timp ce un procent similar consideră că unele dintre scrutine ar trebui comasate, scrie monitorulcj.ro.

În opinia lui Sergiu Mișcoiu, prof. univ. la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, mesajele scrutinelor nu trebuie amestecate.

„Ideea comasării unor alegeri care au ca și obiectiv desemnarea reprezentanților românilor în diferite tipuri de foruri este una de la sine bolnavă. Sunt mai multe rațiuni care împiedică logic o asemenea variantă de comasare a alegerilor. În primul rând, oamenii aleg reprezentanți în diverse tipuri de foruri alese, care au funcții diferite, au logici de funcționare diferite, au atribuții diferite, iar campaniile electorale nu ar trebui să fie identificate una cu cealaltă, din contră. Ar trebui să fie spațiu între aceste alegeri, fiecare scrutin având propria sa logică. Este anormal de exemplu să amestecăm mize și teme legate de alegerile pentru Consiliul Județean cu cele legate de viitorul Uniunii Europene. Deci, pe de o parte, trebuie respectate strict aceste meniri diferite ale alegerilor în cauză. e de altă parte, din punct de vedere al practicii internaționale, foruri europene sau diverse alte structuri internaționale și europene recomandă în mod clar separarea alegerilor, chiar dacă ar trebui să aibă loc în același an”, a spus Sergiu Miscoiu, pentru monitorulcj.ro.

Haos la urne
Pe de altă parte, în opinia sa, această idee de comasare a alegerilor locale cu europarlamentare este una greșită fiindcă va crea un întreg haos la urne din punct de vedere tehnic. „Nu trebuie să ne scape faptul că cetățenii pot vota la alegerile locale dacă cu șase luni în urmă au domiciliul stabilit în localitatea respectivă, altfel vor vota doar în localitatea unde au domiciliul sau unde îl aveau anterior. Așa că ne putem închipiui ce s-ar întâmpla, mai ales în marile orașe, în București sau în Cluj, Timișoara, Iași, unde cetățenii locuiesc în diverse alte orașe mai mici sau comune și vin să voteze la europarlamentare – unde se poate vota oriunde – dar vor fi trimiși să voteze la locale în localitățile lor de baștină. Ne putem închipui ce se va întâmpla la birourile electorale din aceste mari orașe, în primul rând. De asemenea, un asemenea haos ar fi prejudiciabil pentru coaliția aflată la putere în special, de data aceasta, pentru PSD, pentru că învinovățit ar fi premierul Marcel Ciolacu. Din punct de vedere strategic mai degrabă PNL și-ar dori cu tot dinadinsul această comasare pentru că știe că la europarlamentare ar lua un scor mult mai prost și încearcă să se bazeze pe locale pentru a-și salva aleșii europarlamentari. Nu sunt deloc connvins că ar fi în favoarea PSD, s-ar întoarce ca un bumerang împotriva premierului Ciolacu. Noi știm deja că mai multe alegeri în același timp, mai ales dublate de referendumuri care au la rândul lor alte mize, sunt nocive pentru democrație și poluează dezbaterea publică ce ar trebui să fie una mult mai orientată tematic”, a mai subliniat Sergiu Mișcoiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.