O nouă ordonanţă care prevede majorarea salariilor profesorilor de la 1 martie a fost emisă de Executiv, luni, 10 noiembrie. După două zile de la emiterea acestei noi ordonanţe, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a supus, dezbaterii publice principiile şi criteriile care vor sta la baza evaluării performanţei cadrelor didactice.

Ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a blocat aplicarea legii privind majorarea salariilor profesorilor cu 50% nu mai este valabilă. Aceasta a fost abrogată odată cu publicarea în Monitorul Oficial a noii ordonanţe, emisă de Executiv, luni, 10 noiembrie, care prevede majorarea salariilor de la 1 martie. Chiar Executivul a făcut anunţul în timp ce toată lumea aştepta un verdict de la Curtea Constituţională în privinţa ordonanţei emise luna trecută. În aceste condiţii, sesizarea făcută de Avocatul Poporului împotriva ordonanţei a rămas fără obiect. După două zile de la publicarea noii ordonanţe, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a supus, dezbaterii publice principiile şi criteriile care vor sta la baza evaluării performanţei cadrelor didactice. Instituţia a solicitat inspectoratelor şcolare ca, până pe 28 noiembrie, să popularizeze propunerile în fiecare unitate de învăţământ şi să organizeze dezbateri pe această temă. Criteriile de evaluare propuse de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului vor fi folosite în "definirea unei componente variabile a salariului cadrelor didactice". Conform propunerii ministerului, evaluarea cadrelor didactice trebuie să pornească de la progresul scolar, astfel că, la începutul fiecărui an şcolar, elevii vor fi testaţi pe baza unor subiecte formulate la nivel naţional, iar rezultatele testelor vor fi punctul de plecare pentru evaluarea ulterioară, internă şi externă, potrivit agenţiei Mediafax. Criteriile de evaluare propuse de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului vor fi folosite în "definirea unei componente variabile a salariului cadrelor didactice".

Profesorii clujeni, neplătiţi pentru octombrie

Profesorii din judeţul Cluj se mai confruntă însă cu o altă problemă. Nu numai că salariile lor nu s-au majorat în acest an, dar nici măcar nu le-au primit pe cele vechi. Un profesor care predă la şcoala din comuna Căianu din judeţul Cluj ne-a informat în legătură cu neefectuarea plăţilor salariilor pe luna octombrie. “De asemenea, nu s-a efectuat plata transportului şi practic suntem în imposibilitatea de a mai ajunge la şcoală. Am înţeles că mai sunt şi alte şcoli din Cluj în această situaţie. Pe lângă faptul că Guvernul îşi bate joc de noi nici măcar banii aceia puţini care ni s-ar cuveni nu ni se dau. Am înţeles că se amână rectificările de buget, deşi situaţia era cunoscută încă din luna martie. De atunci se fac solicitări pentru rectificare. Ni se cere învăţământ de calitate, toţi suntem profesori care locuim în Cluj, suntem toţi calificaţi, facem masterate, dăm gradele didactice, ne perfecţionăm, vrem să ştim şi pentru ce. Nu se poate să-şi mai bată joc de noi”, susţin cadrele didactice ale şcolii din comuna Căianu.

Andreea Mitrică

1 COMENTARIU

  1. bataia de joc va continua caci basismul vrea sa ia toti banii ,deci jos basismul yankeu ,jos psdidmul jos pnlismul la evaxcuare cu astia caci atentie acesti dusmani nurecunosc,nimic natiunii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.