Federaţia "Spiru Haret" a solicitat astăzi Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu neconstituţionalitatea ordonanţei emise luni de guvern, prin care salariile cadrelor didactice ar urma să crească, diferenţiat, în două trepte, cu până la 28%. Motivele invocate de "Spiru Haret" prin care se susţine neconstituţionalitatea Ordonanţei 151/2008 sunt legate de respectarea legilor şi a dreptului la negocieri.
Reprezentanţii federaţiei mai precizează că, prin ordonanţa emisă, luni, de Executiv, se încalcă şi legea prin care "guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată" şi cea care prevede că „parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării”.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), a anunţat şi ea, ieri, că va sesiza Curtea Constituţională în legătură cu aceeaşi ordonanţă. "Pentru grila de salarizare prevăzută prin această nouă ordonanţă de urgenţă nu am fost consultaţi aşa cum cere legea. În plus, această ordonanţă anulează o lege votată de parlament şi promulgată de preşedinţie, ceea ce este iarăşi ilegal. Ordonanţa a apărut din senin şi este un abuz al guvernului, aşa că o vom contesta la Curtea Constituţională a României, prin Avocatul Poporului", a precizat preşedintele FSLI, Aurel Cornea.
Pe de altă parte, dar în acelaşi context al incertitudinilor privind majorarea salariilor profesorilor, Curtea Constituţională a României (CCR) se va pronunţa, astăzi, în privinţa unei alte sesizări a Avocatului poporului, pe tema ordonanţei de guvern care amână până în aprilie 2009 aplicarea legii de majorare cu 50%. Concret, judecătorii iau în discuţie două din cele trei articole ale acestei ordonanţe, şi anume cele care nu au fost abrogate de actul normativ emis luni.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că salariile cadrelor didactice vor creşte diferenţiat, cu până la 28%, în două trepte, la 1 martie şi, respectiv, 1 septembrie 2009, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate, luni, de Executiv. În medie, această majorare diferenţiată presupunecreşterea fondului total de salarii cu 10%. Profesorii universitari nu vor primi niciun ban în plus, deoarece ordonanţa are rolul de a mări cu precădere salariile mici de învăţământ, potrivit premierului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.