Coaliţia Protecţia Animalelor a emis un punct de vedere critic în legătură cu un proiect de lege în care se vizează omorârea câinilor și pisicilor fără stăpâni cu puști dotate cu un sistem de ochire cu laser.

”Tragem din nou semnalul de alarmă pentru situaţia câinilor, care este mai tragică ca niciodată. În ciuda impactului socio-economic major al acestei probleme care a fost rezolvată în toate statele civilizate, singura soluţie valabilă universal nu este implementată, din contră. Soluţia este în mâinile Dvs., vă rugăm să înţelegeţi că fiecare zi care trece până la implementarea sa, înseamnă mii de morţi violente, oameni şi copii traumatizaţi, bani publici risipiţi şi o pată care va rămâne întotdeauna pe imaginea României. Avem toate soluţiile la îndemână, cât va mai dura până le punem în practică?

Încă un proiect de lege care vizează printre altele managementul câinilor prin metode brutale este în plină dezbatere în Parlament, în timp ce niciun proiect pentru sterilizarea câinilor nu este acceptat sau iniţiat de mai bine de 20 de ani, în ciuda accidentelor diverse care au loc constant şi a sutelor de milioane de euro cheltuite din bani publici, dar şi a milioanelor de câini eutanasiaţi în acte, dar omorâţi violent în realitate.

De această dată, este vorba despre legalizarea unor arme interzise şi permiterea împuşcării câinilor sănătoşi „prin utilizarea pentru tirul pe timp de noapte, a dispozitivelor de ochire care funcţionează pe principiul laser, a sistemelor de ochire pe timp de noapte cuprinzând convertizoare sau amplificatoare electronice de lumina reziduală, a dispozitivelor de vedere în infraroşu şi a dispozitivelor cu termoviziune.” Se introduce de asemenea această posibilitate şi „pe suprafeţele fondurilor de vânătoare precum şi în perimetrul intravilan construit sau împrejmuit, aeroporturi, gări, unităţi militare,” lucru care pune în pericol în egală măsură oamenii.

Proiectul L271/2023 poate fi consultat aici: https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L271&an_cls=2023

Doar anul acesta avem un precedent cu o femeie tranchilizată în Buzău de personal care foloseşte abuziv arme de tranchilizare, de exemplu. Folosirea armelor care funcţionează pe principiul laser şi a restului armelor în porţiuni semnificative de intravilan şi pe fondurile de vânătoare, care acoperă mare parte din ţară, într-un context atât de vag, este deosebit de periculoasă pentru societatea civilă. Tragedii se întâmplă oricum conform legii actuale şi modului în care se aplică, cum ar fi de asemenea cazul căţeluşei Diana din Timişoara, împuşcată chiar la picioarele stăpânei sale sau zeci de cazuri de câini împuşcaţi cu zeci sau sute de alice – o astfel de completare a legii indubitabil va conduce la o serie de tragedii pe care le putem evita printr-un management eficient al populaţiei de câini şi pisici.

Câinii şi pisicile au într-adevăr un impact asupra biodiversităţii, lucru care se poate regla tot printr-un management eficient al populaţiilor, adică prin sterilizare. Acest lucru a fost convenit la nivel local şi în cadrul unui proiect mai amplu în care organizaţii de mediu s-au unit cu organizaţii pentru animale pentru a vedea cum se pot implementa cele mai eficiente soluţii, una dintre iniţiativele importante fiind blocată de ANSVA prin refuzul girării către Televiziunea naţională a unei campanii cu un mesaj de interes naţional privind obligativitatea sterilizării prin lege; răspunsul aici.

Managementul defectuos al câinilor are un impact de mediu dincolo de accidentele care afectează biodiversitatea, reprezentând o sursă continuă de deşeuri, cadavre incinerate, logistică poluatoare, consumabile cu impact de mediu, toate asociate fluxului mare şi continuu de câini din ultimii 20 de ani.

Coaliţia ONG Protecţia Animalelor cere modificarea urgentă a ordonanţei 155, prin subvenţionarea sterilizării şi implementarea deţinerii responsabile:

Peste 42 000 de cetăţeni şi 60 de organizaţii semnează petiţia prin care cer un management responsabil şi etic al câinilor după decenii de cruzime.

Solicităm modificarea urgentă a OUG 155/2001, pentru a prevede sterilizarea şi microciparea gratuite pentru câinii cu şi fără stăpân, ca metodă de gestionare a populaţiei canine, precum şi educaţia şi responsabilizarea proprietarilor de câini, prin aplicarea legilor existente, controale permanente şi campanii masive.

Metoda folosită în România în ultimii 20 ani, eutanasierea, întreţine înmulţirea câinilor şi a fost dovedită ineficientă, lipsită de etică şi costisitoare. Eutanasierea tratează efectul şi nu cauza, făcând astfel imposibilă oprirea înmulţirii necontrolate a câinilor, spre deosebire de sterilizare, în paralel cu educaţie.

Câinele este cel mai bun prieten al omului şi o resursă deosebit de preţioasă pentru societate. Nu există altă soluţie pentru câini.

Metoda de gestionare a populaţiei canine prin eutanasiere este matematic ineficientă şi întreţine înmulţirea câinilor, neputând ţine pasul cu numărul mare de câini nesterilizaţi din România. Acest lucru se întâmplă în ciuda eforturilor susţinute ale organizaţiilor non guvernamentale, fără de care România ar fi arătat cu totul altfel astăzi.

OMS arată din 1988 că „eutanasierea este scumpă şi ineficientă.”

Singura metodă de gestionare a populaţiei de câini care poate funcţiona este sterilizarea masivă gratuită, identificarea câinilor şi facilitarea deţinerii responsabile”, arată opinia coaliției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.