Având în vedere ca în articolele trecute am prezentat aspecte importante ale accesarii fondurilor, consideram ca este bine venita o trecere în revista a apelurilor de proiecte existente, în special cele care vizeaza beneficiarii privati.

Programul Operational Sectorial – Cresterea Competitivitatii Economice (POS – CCE) are ca Autoritate de Management (AM) Ministerul Economiei si Finantelor, fiecarei axe prioritare, revenindu-i un Organism Intermediar (OI). Astfel, Axa prioritara 1 – Un sistem inovativ si eco-eficient de productie are ca OI Ministerul pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii liberale (fosta Agentie Nationala pentru IMM-uri si Cooperatie). Pe aceasta Axa au fost lansate trei ghiduri ale solicitantilor directionate catre IMM-uri, doua pe domeniul de interventie 1.1. – Investitii productive si pregatirea pentru concurenta pe piata a întreprinderilor, în special IMM-uri, mai exact sprijin pentru investitii mici si pentru investitii mari si unul pe domeniul de interventie 1.3. – Dezvoltarea unui antreprenoriat sustenabil, sprijin pentru consultanta acordat IMM-urilor. Apelul de proiecte s-a lansat oficial la data de 31.03.2008. Pentru operatiunile – Sprijin pentru investitii mici de pâna la 250.000 de euro si Sprijin pentru consultanta, se aplica apelul de proiecte cu depunere continua pâna la epuizarea fondurilor alocate. Pentru investitii, depunerea cererilor începe la data de 26.05.2008, ora 9, alocarea financiara fiind de 62,6 milioane euro, iar pentru consultanta la data de 19.05.2008, ora 9, cu o alocare financiara de 6,34 milioane euro. Pentru operatiunea – Sprijin acordat IMM-urilor pentru investitii mari între 250.001 – 1.500.000 euro, se aplica apelul de proiecte cu termen limita începând cu data de 05.05.2008, ora 9 pâna la 01.08.2008, ora 15.

Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare

OI pentru Axa prioritara 2 – Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare pentru competitivitate a POS – CCE este Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica(ANCS) aflata în coordonarea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, prin care acesta îsi realizeaza atributiile în domeniul cercetarii. Dintre apelurile lansate mentionam cel din data de 18.02.2008 lansat prin Decizia Presedintelui ANCS, apel de proiecte cu depunere continua pe operatiunea – Sprijin pentru start-up-urile si spin-off-urile inovative din domeniul de interventie 2.1. – CD în parteneriat între universitati/ institute de cercetare-dezvoltare si întreprinderi, în vederea obtinerii de rezultate aplicabile în economie. Alocarea financiara este de 18, 5 milioane euro.
Axa prioritara 3 a POS – CCE vizeaza Tehnologia informatiei si comunicatiilor pentru sectoarele privat si public si are desemnata ca OI Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. Pentru domeniul de interventie 3.1. Sustinerea utilizarii tehnologiei informatiei, Operatiunea 1 „Sprijinirea accesului la Internet si la serviciile conexe” s-a lansat un apel de proiecte cu termen limita ce se desfasoara între 21 aprilie 2008  si 22 august 2008, în limita alocarii financiare aferente de 29,5 milioane lei.
Programul Operational Regional (POR) are desemnata ca AM Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (fostul Minister al Integrarii Europene) si ca OI cele 8 Agentii de Dezvoltare Regionala si Ministerul pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii liberale. Axa prioritara 3 – Îmbunatatirea infrastructurii sociale poate fi accesata de  beneficiarii privati pe domeniul major de interventie 3.4. – Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formare profesionala continua. Începând cu data de 29.02.2008 s-au putut depune proiecte conform apelului de proiecte cu depunere continua, alocarea financiara totala fiind de aproximativ 284,91 milioane euro.

Sprijinirea mediului de afaceri regional si local
O alta axa a POR disponibila beneficiarilor privati este Axa prioritara 4 – Sprijinirea mediului de afaceri regional si local. Din cele 3 domenii de interventie pâna în prezent a fost lansat doar unul, de mare interes, 4.3. – Sprijinirea dezvoltarii microîntreprinderilor. Lansarea a avut loc în data de 13.03.2008, iar apelul de proiecte este cu termen limita în data de 16.06.2008, ora 16.00. Alocarea financiara pentru acest prim apel de proiecte este de 39, 43 milioane euro, repartizata diferentiat pe regiuni.
Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013 (PNDR) reprezinta cadrul de accesare a finantarilor din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR). Primele masuri lansate spre finantare sunt 121 – Modernizarea exploatatiilor agricole, 123 – Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere si 322 – Renovarea si dezvoltarea satelor, primele doua adresându-se în principal beneficiarilor privati. Apelurile pe aceste masuri se vor a fi lunare. Primul apel de proiecte a avut loc în perioada 3-28 martie 2008, iar cel de-al doilea în cursul lunii aprilie.

Dezvoltarea resurselor umane

Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii în Sanse este AM a Programul Operational Sectorial – Dezvoltarea Resurselor Umane, OI fiind la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare. În data de 16 aprilie 2008, s-au lansat cererile de propuneri de proiecte de tip grant în cadrul POS – DRU pentru urmatoarele linii de finantare: “Scoala pentru toti”, „Universitate pentru piata muncii”, „Cariera în educatie si formare”, „Parteneri în formare continua”, „Programe doctorale mai bune”, „Învata pentru cariera ta!”, „Nu abandona scoala!”, „Continua sa te califici!”, „Antreprenoriatul, o alternativa de cariera (lansare în 8 regiuni de dezvoltare)”, „Adaptabilitate si flexibilitate (lansare în 8 regiuni de dezvoltare)”, „Parteneriat pentru ocupare”, „Servicii de ocupare eficiente”, „Specialisti în ocupare”, „Fii activ pe piata muncii!” (lansare în 8 regiuni de dezvoltare), „Mediul rural – mai mult decât agricultura”,  „Economie sociala si solidaritate”, „Schimb de bune practici”. Vom relua tematica POS – DRU în urmatoarele articole.
În final dorim sa va uram bucurie si fericire cu ocazia Sarbatorilor de Pasti!

Dan Apostol – Asociat la firma de consultanta MURESAN DRAGOS APOSTOL srl – partenera RGIC Consultanta SRL – Bucuresti
Pentru detalii va puteti adresa la sediul firmei din Cluj-Napoca Str. Decebal nr.69, la telefon 0722362726 sau prin e-mail, la adresa: office@mmda.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.