Proiectul crematoriului a fost anulat

Consiliul Local a revocat saptamana trecuta asocierea de construire a crematoriului, dupa protestele cetatenilor din cartierul Manastur si a reprezentantilor Bisericii Ortodoxe. De asemenea, s-a votat atribuirea in folosinta gratuita a unui teren pe strada Portile de Fier Bisericii Ortodoxe pentru edificarea unui locas de cult.

Consilierii locali s-au certat timp de doua ore in legatura cu ordinea primelor doua puncte de pe ordinea de zi, desi toata lumea era de acord cu revocarea hotararii de asocierea a municipiului cu SC RDK Cremation SRL in vederea amenajarii unui crematoriu uman in incinta Cimitirului Manastur, care facea obiectul acestora. Proiectul de hotarare era primul pe ordinea de zi, urmat de o informare privind plangerea prealabila formulata de Asociatia de Proprietari Govora si Fundatia Parinti Clujeni. Consilierii opozitiei, insa au cerut inversarea ordinii celor doua, acuzand consilierii PDL ca „isi asuma victoria societatii civile”.
Claudia Anastase a cerut chiar scoaterea primului punct de pe ordinea de zi, deoarece proiectul nu ia in considerare declaratiile celor care au protestat impotriva crematoriului. Radu Moisin a raspuns: „Politica, politica, politica. Nu voi retrage proiectul pentru ca are acelasi scop, si anume incheierea acestei colaborari. Insa sustin ideea ca informarea privind plangerea penala sa fie primul punct pe ordinea de zi”. Crematoriul a iscat o cearta intre opozitie si putere: Steluta Cataniciu a declarat ca sunt mii de oameni care au avut de suferit de pe urma unor hotarari de Consiliu Local si pentru asta consilierii PDL trebuie sa-si ceara scuze.

Renuntam la crematoriu?

In incercarea de a calma spiritele, Csoma Botond a ridicat problema viitorului proiectului de construire a unui crematoriu. „Cei de la Asociatia Parinti Clujeni nu au contestat crematoriul, ci locatia acestuia. Intrebarea este daca renuntam de tot la acest proiect sau incercam sa gasim un alt loc unde se poate edifica fara consecinte”, a aratat consilierul UDMR.
Laszlo Attila s-a aratat cel mai inversunat impotriva retragerii hotararii. Acesta a aratat ca a existat un crematoriu similar pe strada Victor Babes pe vremea studentiei sale si ca o solutie trebuie gasita pentru construirea unui asemenea stabiliment, pentru ca suntem centru medical, dar si pentru ca multi doresc sa fie incinerati si nu-si permit sa mearga la Bucuresti sau la Debrecen. In plus, acesta a criticat modul in care a fost formulata plangerea prealabila a Asociatiei Parinti Clujeni, subliniind ca, de exemplu, directia vantului a fost calculata dupa niste harti vechi de 180 de ani.
Mircea Dunca, reprezentantul RDK Cremation a declarat ca a aflat din presa despre sedinta de Consiliu Local la care urma sa fie revocata asocierea dintre municipiu si firma pe care o conduce. „Nu am fost instiintati oficial, suntem indignati de ce se intampla aici. Ati solicitat un punct de vedere al Directiei de Sanatate Publica, pe care l-ati primit si dumneavoastra, si prefectul, si care este favorabil proiectului. Ar mai fi multe de spus, dar vad ca decizia a fost deja luata”, a declarat Dunca.
Procedurile de autorizare a crematoriului uman au fost suspendate dupa ce locuitorii municipiului au protestat impotriva acestui demers. Consilierii PDL din Consiliul Local au cerut primarului interimar Radu Moisin sa solicite un punct de vedere oficial din partea Centrului Regional de Sanatate Publica, aflat in subordinea Institutului National de Sanatate Publica din cadrul Ministerului Sanatatii, cu privire la riscurile pe care le-ar putea implica amplasarea unui crematoriu uman in incinta cimitirului Manastur, aflat in proximitatea celui mai mare cartier rezidential din municipiu. Decizia de revocare a asocierii in vederea construirii crematoriului a fost votata, cu 26 de voturi pentru si o abtinere, din partea lui Laszlo Attila.

BOR primeste prea multe terenuri

Pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Local din 19 decembrie 2011 apare si un proiect de hotarare privind darea in folosinta gratuita a unui teren cu suprafata de 918 mp de pe str. Portile de Fier catre Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului. La sedinta a fost prezent si parintele Bogdan Marian de la parohia „Sfantul Ioan Gura de Aur”, care li s-a adresat consilierilor si i-a mustrat pentru certurile din cadrul sedintei.
Consilierul UDMR Csoma Botond a luat primul cuvantul si a subliniat ca, dupa parerea sa, Consiliul Local Cluj-Napoca atribuie prea multe terenuri Bisericii Ortodoxe. „Acest teren a facut obiectul unei revendicari pe legea 10. Domnule viceprimar, cat a stat aceasta problema in comisia 10 si de ce nu s-a luat nici o decizie? Pentru ca daca s-ar fi luat o decizie, atunci doamna, daca ar fi castigat terenul, ar fi putut sa faca o donatie catre Biserica Ortodoxa. Dar mi se pare curios ca aceasta sa renunte la acest drept si, inainte ca aceasta comisie sa ia o decizie. Cred ca se poate gasi o alta utilitate sociala sau economica. Acum doua sau trei luni am mai facut o atribuire catre Biserica Ortodoxa. Daca nu putem gasi nicio alta utilitate economica sau sociala acestui teren, atunci sa facem atribuiri si catre alte culte”, a subliniat consilierul UDMR. Acesta face referire la darea in folosinta gratuita a terenului de pe strada Coastei aceleiasi Arhiepiscopii, pentru construirea unui campus pentru studentii de la Teologie. De pe acel teren au fost evacuati, in plina iarna, cateva zeci de persoane.
Viceprimarul cu atributii de primar Radu Moisin i-a raspuns ca, in ceea ce priveste cultele, in mod neoficial, foarte putini clujeni nu au aderat la unul, iar majoritatea sunt ortodocsi. Acesta a declarat ca de multe ori cultele au trebuit sa renunte la anumite spatii pentru a face loc unor proiecte ale municipalitatii, cum este cazul Liceului Greco-Catolic, care a mutat studentii din sediul din centrul orasului intr-un camin de la Liceul de Transporturi. In plus, a subliniat Moisin, a purtat o discutie cu IPS Andrei Andreicut, care i-a spus ca terenul de pe Coastei si cel de pe Portile de Fier sunt singurele „deficite” pe care le avea in acest sens Mitropolia in Cluj-Napoca. Locuitorii de pe Portile de Fier nu au nici o biserica in apropiere, iar reamenajarea capelei din cimitir pentru liturghia zilnica nu era o solutie, a spus Moisin.

„Sa va dea Dumnezeu sa ajungeti in Rai”

Parintele Bogdan Marian a fost intrebat de Teo Peter daca parohia care se va constitui la biserica de pe Portile de Fier are in plan programe sociale, pentru ca toata lumea sa fie impacata cu ideea darii in folosinta gratuita a terenului. Parintele, in schimb, i-a certat pe consilieri si i-a asemanat unor copii, care „se cearta si isi amintesc el a inceput, sau el a inceput, uitand verticalitatea pentru care ati fost alesi. Scuzati-ma. Femeia care naste uita durerile nasterii, aveti si dumneavoastra verticalitatea sa uitati si nu va mai certati.
De dragul alesilor, pentru ca este penibil, indiferent ca suntem romani, unguri sau de alta nationalitate, sa ne certam aici in vazul atator oameni. Le spuneam credinciosilor cand mergeam cu sfintirea caselor „Sa va dea Dumnezeu sa ajungeti in Rai”, si daca ajungeti in Rai, puneti o vorba buna pentru noi, pacatosii. Depinde de verticalitatea noastra, depinde de rugaciunea individuala pe care o facem. Imi cer iertare pentru supararea pe care v-am produs-o. daca credeti ca meritam, noi ca si crestini, un loc de rugaciune, oferiti-ni-l. Daca nu, opriti-va odata pentru ca este penibil sa stai pentru un punct, am vazut, la crematoriu s-a stat doua ore. Aveti verticalitatea si spuneti „vrem sa hotaram”, pentru ca, sa recunoastem, noi pierdem din timpul pe care-l avem la dispozitie pentru mantuire”, a aratat preotul.
Proiectul de hotarare de revocare a asocierii a trecut cu 21 de voturi pentru, 4 abtineri, de la UDMR, si un vot impotriva, al lui Csoma Botond.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.