Un poliţist premiat cu menţiune la categoria Ofiţerul de poliţie al anului 2016 este acum revocat din funcţie din cauza multiplelor avansuri sexuale pe care acesta le făcea tinerelor colege de la secţiile rurale. Vorbim de subcomisarul Alexandru Daniel Balint care până nu demult era şeful Secţiei 8 Poliţie Rurală Huedin.

 

În toamna anului trecut s-au dat dispoziţii pentru încadrări directe în Poliţia Română. În urma acestor demersuri s-au completat posturile de poliţie din zonele Rurale şi nu numai. Aşa s-a întâmplat şi în zona Huedinului unde îşi desfăşoară activitatea subcomisarul Balint care a profitat de oportunitate pentru a se face în mod abuziv un fel de şef peste colegele sale considerabil mai tinere.

 

Activităţi din pix, pretext pentru a le avea în preajmă

Dat fiind că au existat tinere care au fost repartizate, după procedura de încadrare directă în Poliţie, în zona Huedinului, zvonurile spun că agenţii de acolo le-au căutat pe internet înainte ca acestea să îşi intre în atribuţii. Astfel după aspect, Balint şi le-a ales şi notat numele lor pentru a le convoca la diferite acţiuni pe care le organiza sub egida Poliţiei Huedin însă fără o documentaţie legal aprobată de conducerea IPJ Cluj în acest sens.

Odată plănuită o activitate le contacta pentru a le spune că trebuie să se prezinte la el în birou să ajute la organizarea evenimentelor. Ajunse la secţie, le făcea complimente şi avansuri sexuale. În momentul în care se simţea refuzat, Balint le transmitea că în baza puterii conferită de poziţia sa la Huedin acestea ar avea de pierdut ”dacă se pun rău cu el”.

Când nu făcea acţiuni de prevenţie şi exerciţii cu cetăţenii, le convoca pe tinerele poliţiste înafara orelor de program la exerciţii fizice. Sub pretextul că trebuie să se antreneze tot timpul, le ducea în curtea a ceea ce locuitorii o numesc Casă de Nunţi din Huedin (clădire ce aparţine de administraţia locală).

Luând poziţia de antrenor sau profesor de sport le ordona ce exerciţii să facă şi se poziţiona în spatele lor pentru a le ”corecta executarea”. Multe dintre acestea se simţeau stânjenite şi în timp invocau pretexte pentru a nu se mai prezenta la ”apelul lui Balint”.

 

Poliţistă sexi sau escortă pentru şăf

Fiind creativ, Balint opta pentru a-şi lăsa soţia acasă şi a fi însoţit de tinerele pe care i s-a pus pata. Fie că vorbim de chefuri ale altor poliţişti, zile de naştere sau adunări ocazionale ale seniorilor din Poliţie, Balint îşi alegea o fată şi îi spunea că trebuie să îl însoţească ”în interes de serviciu”.

De ce se supuneau ordinelor lui Balint? Pentru că încă din toamnă acesta s-a făcut bine înţeles că fetele îi vor dar raportul lui, fără ca altcineva să îl contrazică.

„După ce au fost încadrate şi repartizate la secţiile Rurale, Balint şi un alt coleg din secţie s-au urcat în maşina poliţiei şi au colindat toate posturile din zonă în mod festiv cu girofarul şi semnalele sonore pornite. De parcă erau în misiune. Ajungeau la postul de poliţie, coborau din maşină şi Balint le ţinea un discurs clar despre cine e şeful lor de acum încolo” relatează un localnic din apropierea Huedinului.

 

Şeful IPJ gestionează corect situaţia

Desigur că acţiunile lui Balint dau bătăi de cap celor de la IPJ Cluj. Însă surse ale Gazetei ne-au confirmat că la sfârşitul lunii august, subcomisarul de la Huedin a fost chemat în biroul şefului IPJ, Ciprian Miron.

După discuţiile purtate cu acesta s-a dispus înlocuirea din funcţie a lui Balint cu un alt agent, Lucian Sărăcuţ.

Contactaţi pentru a expune un punct de vedere oficial cu privire la comportamentului lui Balint, cei de la IPJ Cluj confirmă o sesizare anonimă şi arată că i-au retras împuternicirea acestuia.

„La nivelul inspectoratului a fost primită o sesizare anonimă privind comportamentul neadecvat al poliţistului, fiind declanşate imediat verificări. În  urma verificărilor interne efectuate, aspectele sesizate nu s-au confirmat. La nivelul Secţiei 8 Poliţie Rurală Huedin a fost împuternicit şef dl. subcomisar de poliţie Sărăcuţ Lucian.

Conducerea inspectoratului a revocat împuternicirea poliţistului la care faceţi referire din motive care nu au legătură cu aspectele sesizate în respectiva petiţie. În continuare, acesta va desfăşura activităţile pe care le avea înaintea împuternicirii, ca ofiţer în cadrul secţiei rurale” arată Carmen Jucan, ofiţerul de la Biroul de Presă al IPJ Cluj.

De asemenea s-a încercat obţinerea unui punct de vedere al subcomisarului Balint, însă contactat telefonic acesta nu a fost de găsit.

balint 2

Abateri anterioare

Verificând anii de carieră ai lui Balint, surse spun că în urmă cu 10 ani acesta a mai avut o plângere pentru agresiune sexuală făcută de o poliţistă de la Cluj-Napoca. Ulterior acesta a fost mutat la Poliţia Aghireş unde era implicat într-un scandal cu banii primiţi de la instituţie. Aparent, în 2013 acesta împreună cu alţi doi agenţi au obţinut un contract de închiriere locuinţă ce valora peste 400 de euro

Concret, în declaraţia de avere, Balint nu are declarat ca având în posesie nici un imobil. Potrivit surselor Cotidianului Transilvan, el locuia cu mama sa, în Cluj Napoca. Cum locul de muncă era în Aghireş, Balint, împreună cu alţi trei poliţişti care activau tot în Aghireş, au închiriat cu acte în regulă un apartament de 3 camere în comună. Pe contractele de închiriere figurează trei sume de 400 lei şi una de 650 lei, pe contractul lui Balint. De notat faptul că, iată, în Aghireş, chiria pe un apartament de trei camere ajunge la 1.850 lei, PESTE 400 DE EURO! O aberaţie, mult peste preţul pieţei, având în vedere faptul că în zonă, în mod normal, un asemenea imobil se închiriază cu 250-300 de lei. Oricum, Balint nu a locuit deloc în apartamentul respectiv, ci în imobilul mamei sale din Cluj-Napoca. Numai că proprietarul, care a crezut că l-a prins pe Dumnezeu de picior cu o asemenea chirie, s-a trezit după câteva luni că începe să aibă probleme legate de plata chiriei. Proprietarul a cerut ajutorul primarului, şi, la intervenţia acestuia, Balint a fost înduplecat să plătească ceea ce datora. Dar, surpriză, uzitând de autoritatea statului, Balint a plătit către proprietar strict banii pe care acesta trebuia să îi achite la Fisc ca impozit! Restul, NU!

Acum marea dilemă este dacă în tot acest timp Balint încasa de la IPJ banii de chirie. Cum contractul a fost înregistrat la Finanţe iar suma din acesta a fost mult peste valoarea de piaţă a produsului şi cum Balint nu a locuit în imobilul închiriat  este probabil ca întreaga afacere să se fi făcut pentru a se încasa banii de chirie de la IPJ Cluj. Bani pe care Balint nici măcar nu i-a dat proprietarului.

Cu toate acestea, Alexandru Balint îşi va desfăşura activitatea, în continuare, în cadrul Secţiei Rurale 8 Huedin, fără a mai avea atribuţii de coordonare, iar IPJ Cluj se angajează în a finaliza ancheta deschisă pentru acţiunile acestuia.

8 COMENTARII

  1. acest art.este un pamflet,deoarece politistul Balint este un politist serios si care nu este atins de tentaculele coruptiei,dar prin actiunile sale politienesti a deranjat mafia pdl din Huedin,a deranjat sponsorii directorului de la Transim Huedin un personaj foarte corup din Huedin pe numele sau Cret Daniel care de mai multe ori la amenintat pe politistul Balint ca daca mai continua actiunile politienesti va avea de suferit,si asa s-a intamplat dupa numeroase actiuni politienesti a luat masuri conform legii impotriva firmei transtitanic condusa de seful politiei locale Huedin Calatan Gheorghe. a luat talonul unei masini proprietate a lui Cret Daniel,si de aici a inceput taifunul impotriva politistului Balint Alexandru ,deaceaa la Huedin ar trebui un control amanuntit pt ca politia locala Huedin este condusa de mafia locala pdl, in fruntea careia se afla cel mai corup sef de politie locala Calatan Gheorghe care se afla si in conflict de interese detinand mai multe firme in timp ce este si seful politie locale huedin

    • Pai dl.ioan pascalau-Papagalii din Huedin au fost si vor fi intotdeauna pentru ca in loc sa se ocupe de munca de politie au dat cu ciocul pe la fostii sefi de la Cluj crezand ca vor creste in ochii sefilor,dar unii sau inselat amarnic si au picat de fraieri.In legatura cu „marele” fost circulist Calatan Gheorghe putem spune ca in munca de politie era un zero barat pentru ca adevarata munca de politie la accidentele cu victime mortale sau grave se deplasa la fata locului cu un agent mai vechi de la circulatie care facea totul iar „marele circulist” doar semna procesul verbal de cercetare la fata locului[CFL].Din cate se aude in urma cu cativa ani a fost musamalizat un accident mortal de pe D.N.1,E.60 intersectie cu Drumul Judetean care duce spre comuna Manastireni,iar vinovat de accident a fost un prieten dea lui Calatan Gheorghe care la salvat pe acesta si la scos vinovat pe mort,facand unele modificari la fata locului cu acele autoturisme implicate in accident,iar seria mai multor accidente care au fost musamalizate de acesta dea lungul timpului ar putea continua,probabil si cu accidentul mortal cu fiul lui Rauca din Huedin.Nu prea imi vine sa cred ca Dl. Balint sa pretat la asa ceva numai ca fuga acerba dupa functii si afacerile cu lemne din zona au fost pricipala problema pentru care Dl. Balint nu a fost agreat.Aloooo Parchetul de pe Langa Curtea de Apel Cluj se aude ????? Ca este de competenta d-voastra intru-cat fosti ofiteri superiori se cerceteaza de d-voastra.

  2. atentie politisti din Huedin cel care va da frecvent in presa atat pe voi cat si pe primarul din Huedin este fostul politist din Huedin Calatan Gheorghe care este informatorul de la ziarul clujean si info huedin ,cel care cunoaste indeamnuntul activitatile voastre extrapolitie si extraprimarie

    • Pai cine crezi ca a dat cu ciocul cand a fost targul de la Negreni in vara tot ‘marele circulist si comandant” Calatan Gheorghe Constantin cand politistii au vrut sa faca un mic chef dupa targ cum se facea si sa mai facut de mai multe ori dea lungul timpului numai ca de ciuda ca nu au fost chemati la chef tovarasul Calatan Gheorghe Constantin si trupa lui de papagali Matis Ghita si un alt politist din zona mic gras si prost pe care il ciufule „BALENA” sau „SPANU” si il cheama R.M.A.,au fost principalii autori la acel scandal.Asa ca judecati d-voastra daca au acesti oameni ceva in capul lor,probabil numai gainat de gaina.

  3. –––Peste tot e asa in jud.Cluj…..politistii din TRITENII de JOS adica domnul PICOVICI duce oamenii la munca campului ca sa nu-i amendeze iar adjunctul lui FLOREA Tudor ptr.unii e muma ptr.altii ciuma…i-si repara masina la mecanici fara sa plateasca…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.