Fostul şef al Broker Cluj, Petru Prunea, pe lângă demiterea din funcţia de conducere pe care o ocupa la firma de brokeraj, s-a căpătuit şi cu o plângere penală întocmită de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) la Poliţie şi Parchet. Mai mult, activitatea Broker Cluj a fost întreruptă pentru două săptămâni până când societatea clujeană de brokeraj se va restructura.

În urma anchetei derulate pentru a verifica activitatea Broker Cluj, Comisia a descoperit că societatea de brokeraj din Cluj-Napoca făcea tranzacţii fără ca proprii clienţi să aibă habar de acest lucru, astfel că unii aveau datorii în cont fără să ştie. Mai mult, CNVM a descoperit că mai multe tranzacţii nu au fost înregistrate în registrul contabil. Broker Cluj nu a putut dovedi că unele deconturi nu au fost virate unor clienţi care, în mod normal, nu ar fi trebuit să câştige unele sume de bani. Ca replică la deciziile de sancţionare, Prunea a dat în judecată CNVM-ul la Curtea de Apel Cluj, întrucât decizia Comisiei ar fi abuzivă, iar Broker Cluj are un prejudiciu de circa 10.000 de lei pe zi. “În AGA din octombrie a Broker Cluj s-au ales doi membri, după care am trimis toate documentele cerute de regulamentul 32 către CNVM, dar ei (membrii – n.r.) nu au plătit decât târziu taxa de autorizare, unul dintre aceştia efectuând această plată de abia în ianuarie. Am cerut CNVM să reconsidere această poziţie şi vom încerca să discutăm cu ei, deoarece ne confruntăm cu foarte mulţi clienţi nemulţumiţi de faptul că nu mai pot face tranzacţii”, a declarat Petru Prunea, conform agenţiei NewsIn. Conform CNVM, în cadrul filialei din Deva a Broker Cluj a fost descoperită o fraudă de peste 200.000 de euro făcută de directorul subunităţii. Comisia a amendat-o cu 10.000 de lei pe directoarea agenţiei din Deva şi i-a interzis acesteia să mai desfăşoare activităţi pe piaţa de capital pentru o perioadă de cinci ani. Directoarea sucursalei din Deva a Broker Cluj, Adriana Constantin, este cercetată, în momentul de faţă, de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara pentru că a înşelat mai multe persoane, iar conform procurorilor, în perioada 2005-decembrie 2008, Constantin ar fi încasat de la mai multe persoane fizice şi juridice sume de bani care urmau să fie folosite pentru efectuarea unor tranzacţii la Bursa de Valori Bucureşti şi Bursa de Mărfuri Sibiu. Ea ar fi eliberat însă clienţilor documente fictive pentru sumele încasate, însuşindu-şi o parte din banii destinaţi tranzacţiilor bursiere.

Pierderi şi concedieri

De la începutul anului, Comisia a retras autorizaţiile de funcţionare societăţilor de brokeraj Orizont Vest şi Mobinvest, ambele din Oradea, din cauza unor nereguli constatate în activitatea celor doi intermediari, iar şefilor celor două societăţi le-a fost interzis să mai deruleze activităţi pe piaţa de capital pentru trei ani. În acest context, în urma deciziei CNVM,de suspendare a activităţii firmei, 150 de angajaţi ai sucursalei din Cluj au fost trimişi în concediu. Aceştia reprezintă circa 7,5% din cei aproape 2.000 de angajaţi care lucrau la sfârşitul anului trecut pe piaţa de capital. Potrivit reprezentanţilor Broker Cluj, cei 150 de oameni de la sucursala din Cluj trimişi în concediu timp de două săptămâni nu vor fi plătiţi. În primele nouă luni ale anului trecut, SSIF Broker Cluj a avut profit net de 947.800 de euro, de 9,5 ori mai mic decât cel din primele trei trimestre din 2007. Afacerile companiei s-au cifrat la 2,04 milioane de euro în perioada menţionată, scădere de peste două ori faţă de cele 18,05 milioane de lei, afişate în acelaşi interval din 2007. Principala cauză a diminuării afacerilor casei de brokeraj este efectul crizei financiare asupra pieţei de capital, reflectată în scăderea puternică a cotaţiilor şi a volumelor tranzacţionate. Casa de brokeraj are în prezent capital social de 144,73 de milioane de lei, divizat în 289,47 de milioane de acţiuni, cu o valoare nominală de 0,50 de lei.

Acuzaţii asupra Broker-ului

Asupra Broker Cluj şi, implicit, asupralui Petru Prunea au mai planat o serie de acuzaţii vizavi de manipularea pieţei din partea unei societăţi concurente pe piaţa de capital, STK Financial. “Petru Prunea a desfăşurat, începând cu luna februarie 2008, o amplă campanie de dezinformare a investitorilor cu privire la Fondul închis de investiţii STK Emergent. În plus, deşi este membru al Consiliului Bursei, dl Petru Prunea s-a antepronunţat în mod public înainte de decizia acestuia referitor la admiterea la tranzacţionare a fondului STK Emergent”, se arată într-un comunicat al companiei. STK a deschis împotriva lui Prunea un proces, iar pentru a proba acţiunile juridice, conducerea “STK” a dat publicităţii un raport de expertiză contabilă, din care reiese că acuzaţiile acestuia sunt făra suport. Prunea a acuzat că o serie de persoane care fac parte din cadrul STK au vândut terenuri pe care le deţineau propriei companii. Expertiza a fost realizată de către auditorul Gheorghe Fătăcean, înscris pe tabloul de experţi autorizaţi de către Tribunalului Cluj. “Cei care au vândut terenuri catre compania STK Properties nu sunt persoane din conducerea STK Financial, ci sunt terţe persoane care au dobândit terenurile în perioada 1996-2005, înainte de înfiinţarea fondului închis de investiţii STK Emergent, iar preţul de piaţă plătit fiind de 280,31 Euro/mp, în limitele preţului de piaţă al zonei“, arată expertul contabil. Pe lângă societatea STK, şi un fost client al Broker Cluj aduce acuzaţii asupra firmei lui Petru Prunea, conform cărora Broker Cluj a făcut tranzacţii financiare cu banii lui fără ca acesta să fie înştiinţat.

Un alt păgubit, Marius Manciulea a deschis un proces împotriva firmei clujene în 2005, iar dosarul încă se află pe rol. În acelaşi timp, reprezentanţii Broker Cluj se apără spunând că Manciulea nu şi-ar fi achitat o parte din datoriile acumulate. Manciulea îi acuză pe Prunea şi agentul de brokeraj Dorin Poloşan de înşelăciune şi abuz în serviciu. În acest caz, procurorii clujeni au dispus neînceperea urmăririi penale pe numele lui Prunea şi al lui Poloşan, dar clujeanul care spune că a fost păgubit a făcut recurs.

Cât timp are activitatea suspendată, Broker Cluj va pierde câteva mii de euro în fiecare zi din comisioanele de tranzacţionare pe care le-ar fi încasat în mod normal, dar problema cea mai gravă o reprezintă posibilitatea pierderii a mai mult de jumătate dintre clienţi şi a angajaţilor. Broker Cluj este una dintre cele mai mari societăţi de brokeraj de pe piaţă, cu peste 10.000 de clienţi şi 15.000 de acţionari. Anul trecut, societatea a ocupat locul nouă în Topul brokerilor pe Bursă, cu tranzacţii de 175,1 milioane de euro. Petru Prunea şi-a început cariera didactică în 1971, este profesor titular la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) şi colaborator la Universitatea din Oradea, Universitatea Creştină “Dimitrie Cantemir” şi la Universitatea “Gheorghe Asachi” din Iaşi. La UTCN predă micro- şi macroeconomie, pieţe de capital şi burse de valori, instituţii financiare, managementul riscului. În 1994 a înfiinţat o agenţie de brokeraj cu un capital iniţial echivalent a 35.000 de dolari. În prezent, Broker Cluj are în portofoliu acţiuni la 73 de societăţi şi deţineri mai mari de 5% la cinci companii.

Amenzi şi destituiri la vîrful Broker

Pe lîngă destituirea din postul de conducere, CNVM i-a sancţionat pe directorul general, Petru Prunea, şi pe directorul general adjunct, Adrian Ceucă, interzicându-le să mai activeze pe piaţa de capital timp de cinci ani, respectiv trei ani. Comisia i-a amendat, totodată, pe Prunea cu 25.000 de lei, iar pe Ceucă cu 10.000 de lei. De asemenea, activitatea firmei a fost suspendată timp de maximum două săptămâni, până la înlocuirea celor doi directori. Până la reluarea activităţii, clienţii firmei pot numai să închidă poziţiile deschise la Bursa de la Sibiu. Comisia a sancţionat încă 20 de angajaţi ai Broker, cu amenzi în valoare cumulată de 72.500 de lei, şi un fost director. Printre persoanele sancţionate se regăsesc directorii sucursalelor din Baia Mare, Alba Iulia, Timişoara, directorii a două sucursale din Cluj-Napoca, precum şi directorul Departamentului de control intern al Broker, Adina Maria Moldovan.

Ştefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.