Ioan Rus, fostul ministru de Interne, recentul candidat PSD învins de democratul Emil Boc în alegerile pentru Primăria Clujului, crede că a sosit vremea unei reforme profunde în partid.
Rus a lansat ideea ideea că PSD ar trebui descentralizat, reformat, “calibrat regional”. Într-o conferinţă de presa sustinuta recent la Cluj, Rus a criticat pentru prima dată, cu exemple, imaginea negativă pe care au creat-o Partidului Social Democrat anumite organizaţii şi persoane, făcâd referire la Marian Oprişan sau Dumitru Sechelariu. Rus, care este vicepreşedinte PSD, şi-a exprimat nemulţumirea pentru faptul că partidul trebuie să răspundă la nivel global pentru insuccesele şi imaginea negativă create de persoane ca Sechelariu şi Oprişan. Ideea de descentralizare a PSD, adusă în discutie de Ioan Rus, reprezintă o încercare a liderului PSD Cluj de a crea libertatea necesară organizaţiilor pentru ca atunci când se ridică problema asumării eşecurilor, decizia finală să nu revină conducerii centrale.

Florin Cuc

Liderii locali ai PSD se bucură, în cea mai mare parte, de susţinerea totală a organizaţiilor pe care le conduc. Prin urmare, posibilitatea ca ei să fie sancţionaţi de propriii subalterni este minimă.

Reformatorul Rus

Preşedintele executiv al PSD, Octav Cozmânca a respins ideea lui Rus, afirmând că nu se pot obţine succese mai mari, chiar “dacă se descentralizează eşecurile”. Ioan Rus intenţiona să propună în Delegaţia Permanentă de miercuri un proiect de reformare a partidului. Acesta presupunea un proiect de descentralizare a partidului. Rus dorea să ceară, în cadrul Delegaţiei Permanente a PSD, ca orice negociere privind Transilvania să se facă la Cluj sau în oricare alt oraş din zonă. În viziunea lui Rus, reformarea Partidului Social Democrat presupune o mai mare libertate de mişcare a organizaţiilor locale, crearea de departamente şi structuri în rândul organizaţiilor judeţene, care să trateze direct problemele specifice şi să nu fie suprapuse pe cele centrale. Rus este de părere că modul de organizare actuală a partidului nu mai corespunde realităţilor politice ale României şi se impune în mod imperios a fi restructurat. Rus vrea ca doar cei care au creat ca imaginea negativă partidului, să răspundă în faţa conducerii centrale şi să fie sancţionaţi de electorat şi să nu aibă de pierdut întreg partidul.
Fostul ministru de interne opinează că organizaţiile locale ale PSD nu trebuie să plătească oalele sparte ale altor membri de partid din alte judeţe.
Potrivit lui Ioan Rus, fiecare filială trebuie să-şi adapteze mesajul şi strategia la caracteristicile judeţului respectiv, iar deciziile să nu mai fie luate la nivel global. Rus susţine că PSD nu trebuie să mai lucreze ca un monolit, pentru că, în acest caz, fiecare eşec se va răsfrânge asupra întregului.
Conform ideilor lui Rus, PSD are nevoie urgentă de programe politice adaptate nevoilor de modernizare şi integrare europeană pe care comunităţile locale le resimt.

Războiul generaţiilor

“Trebuie să avem curajul descentralizarii şi în politica partidelor. Cred că şi noi în PSD vom găsi calea calibrării regionale a partidului. Este un imperativ pragmatic, s-au realizat obiective globale, acum vor trebui implementate modele pragmatice locale şi regionale", a adăugat fostul candidat al PSD la primăria Cluj.
“Avem nevoie de curente politice croite pe specificul cultural al Transilvaniei. Cred că nu este normal să se facă campanie electorală în Ardeal vorbindu-se despre baronii din Bacău sau Vrancea. Transilvania este o regiune specială, comunităţile noastre sunt fragmentate, avem religii diverse, etnii, viziuni diferite despre aceleaşi lucruri. Lecţia convieţuirii paşnice şi a respectului faţă de celălalt reprezintă una din cele mai valoroase contribuţii pe care România le poate oferi în procesul de construcţie a unei Europe stabile”– spune liderul PSD Cluj, care susţine că este nevoie de descentralizare şi de programe care să individualizeze organizaţiile.
Ioan Rus a anunţat schimbări structurale în cadrul PSD Cluj, care să corespundă ideilor sale despre descentralizare şi creşterea autonomiei organizaţiilor locale. El cere ca, în numele intereselor transilvănenilor, orice negociere privind Transilvania să se facă la Cluj sau în alt oraş ardelean, şi nu la Bucureşti.
Preşedintele executiv al PSD, Octav Cozmâncă. a respins ideea lui Ioan Rus de descentralizare a partidului, susţinând că nu se pot realiza succese mai mari “dacă se descentralizează eşecurile”. Cozmâncă afirmă că nu se poate spune că a existat o centralizare excesivă în PSD.
Liderul PSD nu exclude posibilitatea reducerii numărului de vicepreşedinţi. Pe de altă parte, Victor Ponta propusese defiinţarea funcţiei de preşedinte executiv al partiudului, ceea ce l-ar fi afectat în mod direct pe Octav Cozmâncă. Aşadar, războiul între generaţii în PSD a ajuns să fie purtat pe faţă.

 Copy-wright “Provincia”

În urmă cu două săptămâni, preşedintele PSD, Adrian Năstase, avansase şi el ideea unei schimbări de organigramă în conducerea centrală a partidului, care, în prezent, are 18 vicepreşedinţi.
La sfârşitul lui 2001, un grup de intelectuali români si maghiari din Transilvania, grupaţi în jurul revistei clujene "Provincia", a fost aspru criticat de liderii Puterii pentru că îndrăzniseră să lanseze initiaţiva “Memorandum privind construcţia regională a României”. Documentul  propunea spre dezbatere publică idei referitoare la construcţia politică şi administrativă a unei “Românii a regiunilor”, în consens cu dezbaterea care se desfăşoară la nivel european despre viitorul Europei unite. Iniţiatorii propuneau o reformă administrativă care să redefinească statutul entităţilor teritoriale existente şi să introducă noi forme administrative şi politice. Unul dintre scopurile principale ale regândirii sistemului administrativ era o cât mai eficientă alocare a resurselor în plan local. În opinia lor, banii destinaţi în prezent dezvoltării locale se pierd în hăţişul administrativ super-centralizat.

Promisiunile lui Cozmâncă pentru trimişii UE

Pe de altă parte, în faţa Europei, guvernanţii promiteau regionalizarea. Octav Cozmâncă, ministrul Administraţiei Publice a transmis membrilor delegaţiei Congresului Puterilor Locale şi Regionale din Europa că “Guvernul va putea să propună, până în 2004, o regionalizare a ţării, care presupune crearea efectivă a regiunilor, ai căror reprezentanţi vor fi aleşi prin vot direct de populaţie, având puteri administrative considerabile, în spiritul principiilor din proiectul Cartei europene a autonomiei regionale”.
Anii au trecut însă şi nu s-a întâmplat nimic în această privinţă.

PSD Bihor, între cetralism şi autonomie

În PSD Bihor, ideile lui Ioan Rus sunt recepţionate în mod diferit de liderii filialei.
Gheorghe Sîrb, preşedinte al organizaţiei şi prefect al judeţului, manifestă o atitudine conservatoare, susţinând în continuare maniera de conducere centralistă a partidului.
“Fiind un partid puternic, dacă am lăsa fiecare filială să facă ce vrea, nu cred că e bine! Dar noi ne ghidăm după statutul partidului. Dacă statutul se va modifica, vom respecta statutul modificat. Deocamdată, lucrăm după statutul existent. Declaraţiile făcute de unul sau de altul din liderii PSD reprezintă treaba fiecăruia strict personală!”
Vicepreşedintele Gavrilă Ghilea îi ţine isonul şefului său, arătându-se recalcitrant la orice schimbare. “Eu am o părere similară cu preşedintele partidului (Gheorghe Sîrb, nu Adrian Năstase-n.n.). Noi, deocamdată, ne conducem după statutul pe care îl avem şi care ne coordonează toate activităţile. Până când acest statut nu se va modifica, nu putem face altceva decât să îl respectăm. Dacă se vor lua decizii de la centru, ne vom conforma! Noi suntem o filială. Nu putem să facem de capul nostru! Trebuie să respectăm directivele de la centru! Evident, adaptate la condiţiile locale din judeţ. Centrul nu ne-a impus absolut tot ceea ce să facem! Ne-a lăsat să ne conducem noi, în anumite cazuri ne-a impus anumite chestiuni – rămâne de văzut dacă a fost bine sau rău. Însă, orice am face şi am spune, eu cred că orice partid care se respectă, se conduce după statut. Eu nu spun că nu ar trebui să se facă reformă în PSD! Chiar sunt convins că se va face! Se vor schimba multe lucruri după aceste alegeri! Se va schimba în primul rând mesajul pe care îl vom lansa către populaţie, mesaj care se impune a fi cu totul altul. Trebuie schimbaţi apoi şi oamenii cu care vom ieşi la înaintare! Cred că vor fi schimbări majore pe listele de candidaţi pentru Parlament. Partidul se află într-un proces de întinerire. Cred că acest lucru ne va ajuta, chiar dacă acum am obţinut rezultatele care se cunosc! Eu cred că dl Ioan Rus a făcut declaraţiile pe care presa le-a mediatizat prin prisma eşecului pe care l-a suferit în alegerile locale. Pe el l-au deranjat anumite lucruri care s-au întâmplat în ţară şi care au creat o imagine negativă a PSD la nivel naţional. Însă aceste lucruri trebuiesc bine analizate la centru. În funcţie de asta, se vor lua deciziile după care partidul se va conduce în perioada următoare.
În schimb, preşedintele executiv al PSD Bihor, Alexandru Retegan, se arată deschis schimbărilor şi propunerilor de reformă vehiculate de Ioan Rus.
“Este o poziţie pe care o exprimă un fost ministru, vicepreşedinte al partidului! Eu cred că va rămâne vicepreşedinte şi după şedinţa Delegaţiei Permanente, pentru că este o personalitate în partid. Dl Rus e un om capabil, care poate să ocupe orice funcţie, în partid sau în stat. Cred că poziţia lui e rezultatul unei analize făcute după ceea ce s-a întâmplat la Cluj. Eu cred că este nevoie ca, în urma analizei din Delegaţia Permanentă (declaraţiile au fost luate înainte de întrunirea acesteia-n.n.) să se ia anumite măsuri în ce priveşte autonomia organizaţiilor din teritoriu. Sigur, e necesar să funcţioneze centralismul, dar sunt anumite măsuri care, şi din punctul meu de vedere, trebuie corelate cu automia organizaţiilor locale şi cu deciziile care vin de la centru. Cred că în perioada următoare, lucrurile în partid se vor reaşeza în maniera în care organizaţiile teritoriale să poată să decidă mai mult cu privire la interesele locale. Pentru că nu se poate pune pe acelaşi nivel, chiar dacă ambele suntem organizaţii judeţene, problemele din Bihor, în alte zone ale ţării, indiferent că este vorba de Moldova sau altă zonă. Părerea mea este că avem la centru o conducere capabilă să rezolve toate problemele care au apărut”.
Preşedintele organizaţiei municipale, Ioan Mang, se arată deschis reformelor.
“Eu, personal, consider că sunt necesar nişte reforme în partid, pentru a ne adapta efectiv la schimbările care au avut loc în conştiinţa electoratului, pentru a veni în întâmpinarea a ceea ce aşteaptă electoratul de la noi. Eu sunt de părere că în filiala Bihor, schimbările care s-au făcut, impuse de la centru fără o reacţie din partea organizaţiei locale, reprezintă una dintre cauzele eşecului. Desigur, sunt şi alte cauze, care vor fi scoase în evidenţă la analiza care se va face. Este necesar să fie respectată democraţia în partid! Şi e nevoie de mai multă putere la nivel local! În ceea ce priveşte regionalizarea, cu asta, personal, nu sunt de acord. Nu cred că o ierarhie în plus într-un partid este de bun augur! Descentralizarea, da, democraţie în partid şi respectarea hotărârilor organizaţiei locale şi judeţene, da, dar să mai apară încă o treaptă între conducerea centrală a partidului şi cea din judeţe, nu cred că e rezonabil!”

Năstase amână reforma

Liderii PSD s-au reunit miercuri pentru şedinţa Delegaţiei Permanente, pentru a analiza rezultatul alegerilor locale şi pentru a discuta propunerile de restructurare a partidului. Discuţiile au avut loc într-un secret desăvârşit. Oarecum previzibil, adoptarea unor măsuri radicale a întârziat şi acum. Decizii de sancţionare s-au adoptat doar împotriva reprezentanţilor cu rezultate slabe din filialele locale.
 S-a convenit ca deciziile importante să fie la congresul extraordinar al PSD, programat în august. Potrivit lui Adrian Năstase, conducerea PSD îşi va modifica structura, numărul de vicepreşedinţi ai partidului urmând să fie redus drastic. Referitor la propunerea de desfinţare a funcţiei de preşedinte executiv, care-l viza pe Octav Cozmâncă, Năstase spune că această funcţie “şi-a dovedit utilitatea şi ar bine să menţinem acest post”.
Conform actualei structuri, PSD are 18 vicepreşedinţi, numărul acestora urmând să se reducă la doar cinci sau şapte.
Adrian Năstase a recunoscut totuşi că a preluat unele sugestii din proiectul de descentralizare propus de Ioan Rus, mai ales în ceea ce priveşte rolul organizaţiilor teritoriale şi creşterea autonomiei acestora.

Onoarea lui Mang

Preşedintele PSD a anunţat că până luni, 5 iulie, liderii din teritoriu care au obţinut rezultate slabe la alegerile locale trebuie să-şi asume eşecul şi să demisioneze. Idem, primarii care au pierdut alegerile, trebuie să renunţe la funcţiile deţinute în partid.
De asemenea, Năstase a precizat, referitor la alegerile parlamentare, că viitorii candidaţi vor fi validaţi de un grup larg de persoane, pe baza unei proceduri preliminare de desemnare în cadrul partidului. Astfel, candidaţii din teritoriu vor avea campanii individuale şi vor fi aleşi de membrii filialei din judeţul respectiv, aşa încât cei care au ales un candidat să şi-l asume şi să-l voteze şi la alegeri. Tot la Congresul din august va fi desemnat şi candidatul PSD la Preşedinţie.
Chestionat joi dimineaţa de reporterii GAZETEI de Oradea dacă apreciază că este sau nu cazul să demisioneze, preşedintele organizaţiei municipale a PSD, Ioan Mang, care a coordonat campania electorală a lui Mihai Bar, candidatul social democrat la Primăria Oradea, clasat pe locul al IV-lea în cursa electorală, dovedeşte că se numără printre puţinii politicieni bihoreni care ţin la onoarea şi demnitatea lor.
“Dacă din cadrul PSD Bihor nimeni nu îşi asumă nici o responsabilitate pentru rezultatele obţinute, eu sunt dispus să-mi prezint demisia din funcţie. Oricum, o aveam pregătită de o săptămână”.
Preşedintele PSD-Bihor, prefectul Gheorghe Sîrb, vede altfel lucrurile.
“În primul rând, la noi nu s-au obţinut rezultate slabe! Iar în altă ordine de idei, eu am preluat filiala doar cu o lună şi jumătate înainte de alegeri. Nu cred că e cazul să demisionez”.
Vicepreşedintele Gavrilă Ghilea are şi el o poziţie similară. “Nu-mi voi depune demisia! Dacă cineva din conducere va considera că e necesar, o voi face. Dar la munca pe care am depus-o pentru alegeri, nu cred că e cazul!”
Preşedintele executiv, Alexandru Retegan, nu se gândeşte nici el la demisie.
“Noi nu am obţinut rezultate slabe! Avem 39 de primari, cu mult peste celelalte partide! Avem şi un vicepreşedinte la Consiliul Judeţean, ceea ce în 2000 nu am reuşit să obţinem. Nu sunt motive să ne prezentăm demisia. Noi am preluat organizaţia doar cu două luni înainte de alegeri. Mai mult nu cred că se putea face”.
După cum reiese din cele de mai sus, reforma în PSD se amână. Poate, la congresul din august, vor fi aduse în discuţie chestiunile arzătoare. Până atunci, PSd şi România intră în vacanţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.