Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie din cadrul Universității ‘Babeș-Bolyai’ (UBB) a lansat, luni, în premieră, un film de animație destinat unor scopuri terapeutice, care au fost special concepute pentru a-i ajuta pe copii să depășească anumite stări negative, cum ar fi anxietatea, depresia și furia.

Odată cu filmul a fost lansată și o carte, ambele fiind intitulate ‘Retman și Retmagia’. Profesorul Daniel David, care este coordonatorul acestui proiect, a declarat luni, într-o conferință de presă, că cele două sunt produsul muncii unei echipe multidisciplinare, care a cuprins, de la psihologi la artiști, o serie variată de specialiști.

‘Filmul și cartea sunt un produs multi-disciplinar, inovativ complex, prin faptul că se adresează unui public diversificat, cum sunt cercetători în domeniul psihologiei, psihoterapeuți practicieni, educatori, profesori, părinți dar și copii și tineri.

Desenele animate se constituie, practic, în terapii pentru patru dintre cele mai întâlnite probleme ale copiilor, ajutându-i să treacă peste stările de depresie, anxietate, vinovăție și furie. Filmul reprezintă o premieră în psihologia mondială și anume utilizarea desenelor animate nu doar în scop educativ, ci, mai mult, ca terapii în sine’, a spus psihologul Daniel David.

Retman este numele unui personaj, erou atât al cărții, cât și al filmului de desene animate, prin care creatorii acestui proiect speră să poată ajunge mai direct la copii, cărora să le transmită o serie de comportamente benefice.

‘Retman este un avatar pentru o formă de psihoterapie care s-a născut în anii ?70 în SUA, iar prin el vrem să ducem psihoterapia la oameni.

Ca personaj de desene animate terapeutice, este personajul prin care psihoterapia rațional-emotivă și cognitiv-comportamentală poate să ajungă mai repede la copii, știut fiind faptul că aceștia învață eficient prin imitație, repetând comportamentele modelelor văzute în jur, și modelare, în sensul că repetă ceea ce face un model, dar pentru a obține aceleași recompense și pentru a evita aceleași pedepse’, a explicat David.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.