„În ceea ce mă privește, sunt o persoană foarte voluntară – acest cuvânt pentru mine înseamnă sinceritatea aceea umană cu care te naști și, în același timp, naivitate. Dacă ai capacitatea ca om să-ți găsești punctul forte pe drumul vieții tale, atunci ești tu. Acest lucru se poate întâmpla și la vârste fragede, viața ne învață încontinuu, viața te învață să descoperi energia, frumusețea și, în același timp, lipsurile tale. Nu le numesc defecte, ci lipsuri, pentru că, la fel ca orice altceva în lumea aceasta, nici un om nu este perfect. Faptul că tu nu ai un lucru în tine, un anumit aspect, nu înseamnă că ești defectuos.
La vârsta adolescenței, când m-am uitat în jur, am descoperit că oamenii sunt diferiți. Trăind într-un mediu mai ocrotit, mai spiritual, de multe ori nu am înțeles răutatea sau disperarea oamenilor.
De copilă, am simțit că în viață poți fi tu la orice vârstă, fără un model anume. Eu întotdeauna mi-am simțit în sânge ceea ce vreau să fac, am simțit primăvara mea. Am simțit și, încă din copilărie, am încercat să înțeleg de ce sunt oamenii așa cum sunt. Întotdeauna am încercat să învăț ce înseamnă răutatea oamenilor, am auzit cuvintele: om bun, om rău, am fost atentă la oameni și am studiat omul.
Am fost foarte deschisă față de fetițe, de băieței, de grupuri de persoane, atât vârstnici, cât și tinerei. Am gustat aceste zone și am văzut că viața, fiecare vârstă merită trăită așa cum o ai în momentul prezent. Trebuie să îți trăiești prezentul, asta am învățat eu de la oamenii bătrâni, chiar de la cei din comunitățile rurale, care, mai demult, mergeau și lucrau cu ziua, lucrau pentru ei. Astăzi trebuie să clădești ceva ca mâine să te bucuri de viitorul tău.
Acest lucru l-am învățat eu în copilărie, pe asta mi-am bazat studiile”, își începe povestea de viață Lenke Iuhos, un psiholog „fresh”, după cum se autodefinește, o persoană echilibrată, care radiază optimism și poftă de viață, un profesionist care își tratează pacienții cu căldură, care are o abordare umană în activitatea sa profesională, inspirându-i pe cei care apelează la consilierea sa, să se descopere pe sine, să își trăiască viața clipă de clipă, în mod autentic, nedisimulat.
„Eu nu sunt femeia vorbelor, ci femeia faptelor!”
Lenke Iuhos a urmat Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca, mai apoi Facultatea de Psihologie din cadrul UBB și, după absolvire, a activat – și încă mai activează – în liceele din Cluj, ca profesor în învățământul primar, copiii oferindu-i energia pură, curată, de care are nevoie:
„Și acum am un post în Ghibu, pentru că nu mă pot dezlipi de copii. Pentru acest post am luptat și acest lucru îl fac pentru că mă iubesc copiii, ei sunt rădăcina mea. Eu nu fac lucrurile în viața mea pentru că trebuie, ci pentru că îmi doresc: vreau, planific și acționez! Eu nu sunt femeia vorbelor, ci femeia faptelor!”
Lenke Iuhos este și un psiholog empatic, căutat de oamenii care îi împărtășesc atât disperarea, cât și fericirea lor:
„Am ajuns deja în acel punct, un punct forte în piața clujeană, în care eu cred că oamenii mă percep ca pe un album în care scriu ei ce au de scris, ca pe un jurnal, ca pe o pagină din jurnalul lor. Am întâmpinat oameni care se numesc fericiți, vin la mine să își spună fericirea lor și ne bucurăm împreună. Eu consider că un psiholog are un loc special în albumul oricărei persoane.”
Lenke Iuhos este convinsă că un psiholog poate fi o femeie vie, implicată profund în tot ceea ce face:
„Eu nu îmi fac profesia la ceai, la sucuri, nu o fac forțat. Dacă omul este deschis, nu îl judec, nu îl analizez, nu îi fac un profil psihologic; nu îmi permit acest lucru, îl consider om, îl respect și îi arăt recunoștința prin simplul fapt că discutăm, vorbim. Poate mă ascultă și el pe mine, eu fiind la rândul meu un om. Asta este ceea ce vreau să aduc pe piață. Eu mă consider psihologul fresh, un psiholog și un trainer în același timp. Nu îl dezbrac pe om de fațeta pe care o arată în societate, ci îl iau așa cum e, și atunci se naște compatibilitatea aceea între pacient și psiholog, sau trainer-cursant.”
Lenke Iuhos a susținut și formări pe comunicare profesională, pe tot ce înseamnă comunicare asertivă:
„Comunicarea asertivă este comunicarea aceea productivă, eficientă, cu care te naști, însă pe care viața ți-o schimbă, pe care personalitatea ta o poate păta. Nativ, noi venim curați, dar dacă creștem într-un mediu cu factori majori de risc, atunci nu mai putem avea comunicarea aceea asertivă, ci un tip de comunicare agresivă, frustrantă, comunicarea în stil furie.
De multe ori, oamenii, când comunică, își transferă emoțiile și sentimentele în comunicarea lor, introduc tot ceea ce este în ei. Ei nu observă acest lucru, dar asta se poate învăța de la un psiholog, într-un mod foarte frumos și elegant și fără o neapărată conotație medicală.”
La Lenke Iuhos pacienții nu sunt primiți și tratați drept cazuri clinice, ea îi primește pe toți printr-o strângere de mână, cu un zâmbet natural, pentru că oamenii vin la ea pentru a se cunoaște pe sine, chiar pentru o cunoaștere reciprocă, pentru a fi ajutați tocmai prin acest proces de cunoaștere și înțelegere, de comunicare sinceră:
„La mine nu intră nimeni, deschide ușa și se așază. Eu îl strâng pe om de mână, îi iau pulsul, îmi ia și el pulsul, ne privim în ochi și, automat, vine zâmbetul, iar în aceste prime secunde se sparge totul: el m-a prins, și eu l-am prins, pentru că amândoi trebuie să ne prindem.”
Oamenii apelează la psiholog și pentru dificultățile lor sufletești
În ultima perioadă, psihologul a avut foarte multe solicitări din partea bărbaților care aveau dificultăți în a înțelege femeile, și din partea femeilor cu dificultăți în a înțelege bărbații:
„Femeile nu înțeleg ce s-a schimbat la bărbatul cu care sunt în cuplu, fiind convinse că ele au rămas neschimbate, dar, discutând, ajungem la concluzia că nu bărbatul s-a schimbat, ci femeia din ele.”
Lenke Iuhos îi consiliază pe oamenii care apelează la ea să înlăture stereotipiile din gândirea lor, să se deschidă spre persoanele pe care le întâlnesc, să le analizeze fără idei preconcepute și, când simt de cuviință, să acționeze:
„De cele mai multe ori, primele întâlniri nu reușesc pentru că avem tendința să judecăm omul prin stereotipia luată din societate. Este nevoie de deschidere față de celălalt: ia-l pe cel din fața ta ca om, observă-l în diferite ipostaze, situații, în diferite momente ale zile, nu doar după-masa; ascultă-l și dimineața, și când e bolnav, și când e supărat, și când e foarte fericit, să vezi cum reacționează și când e foarte fericit, pentru că poate nu îți place. În plus, și tu ai puterea să te modelezi după el și cred că asta nu costă mult – doar timp, răbdare, ca și în afaceri, la fel ca în proiectele tale personale, cum ar fi silueta, familia, studiile. Lasă ca timpul să acționeze pentru binele tău, lasă timp pentru orice în viața ta, însă, când vin momentele care așa îți cad în viață, fă ce simți, acționează!Așa am ajuns eu aici, la 35 de ani. Dacă îți e greu să apelezi la un specialist psiholog, apelează ușor la un om pe care nu îl cunoști și spune-i tot ce ai pe suflet!”
Lenke Iuhos se simte o lumină sănătoasă, vitaminizantă pentru oamenii care vin la ea. A avut pacienți de toate vârstele, de la copii până la persoane de 92 de ani. Recunoștința pe care o simte din partea acestor oameni, la finalul unei ședințe, este cea care o motivează:
„Când pleacă de la mine le simt căldura corpului, ei îmi mulțumesc, iar asta îmi ajunge! Asta mă menține, faptul că mi-am găsit locul în viață, în ceea ce privește cariera mea! Pentru asta nu lupt, ci trăiesc! Trăiesc prin buna dispoziție, prin productivitate, prin perseverență, și lucrez la asta, fac cursuri, mă perfecționez!Mă mișc în continuare, mă rostogolesc. Cred că patru cuvinte mă ajută: iertarea, încrederea în mine, curajul și optimismul!”
De multe ori, clienții vin la Lenke Iuhos pentru că sunt nefericiți, pentru ca psihologul să îi învețe cum să fie fericiți:
„Eu le spun că nu pot să îi învăț să fie fericiți, dar eventual putem trage împreună draperia aceea închisă care nu lasă lumina în viața lor. Ceea ce le spun oamenilor, eu am în viața mea. Dacă tu nu ești o femeie echilibrată, o femeie conștientă de viața ta, atunci cazi în fața omului care intră la tine; poți să citești foarte multe pagini, dar îți rămân niște pagini goale în memorie. În schimb, poți să auzi un cuvânt, iar acel cuvânt poate să te îndrume în viață. Așa sunt eu pentru pacienții mei – pot fi un cuvânt sau un zâmbet sau o vitamină. Astfel, eu nu îi învăț pe cei din jurul meu, ci, efectiv, îi inspir.”
Lenke Iuhos consideră că un om echilibrat este acela care are puterea de a vedea, de a asculta, de a filtra, de a acționa și de a învăța din rezultatele obținute:
„Dacă nu reușesc ceva, mă ridică. Dacă reușesc, acea reușită mă ține sus, simt fericire, simt iubire și simt pace în mine. Aceste elemente duc la armonia aceea care generează sincronicități, evenimente extraordinare în viața ta!Dacă vrei să fii fericit, nu dori niciodată să fii fericit ca celălalt! Mai bine retrage-te, găsește-ți liniștea interioară o perioadă, lângă tabieturile tale, cum îți dictează inima, și gândește-te sau lasă ca mintea să lucreze și îți va veni totul! Îți vine profilul tău în mintea ta, te cunoști, așa cum ești tu cu adevărat, conștientizezi calitățile pe care le ai, și astfel ajungi pe drumul bun, spre echilibru.E bine să te agăți de ce e bun în tine, chiar de acele elemente minuscule pe care alții poate că nu le observă. Observă-le tu, trăiește cu ele, iar ele vor crește în tine și te vor schimba, te vor ridica. Nu aștepta ca celălalt să te ridice. În cazul în care tu simți, în sinceritatea ta, că nu reușești singur, mergi la un profesionist care te poate ajuta, iar pentru aceasta sunt psihologi, traineri, coachi, consilieri.Dacă rămâi în defectele tale, pe care le-am numit eu lipsuri ale omului, atunci crești cu ele și nu o să poți simți, nu o să mai ai puterea de a simți viața, așa cum e dată pentru tine.Tu poți fi fericit în orice zi, în orice moment al zilei sau al vieții, doar să vrei asta!”
Performanțe de vârf, fără stresLenke Iuhos a fost solicitată de firme și pentru interviuri de selecție de personal, în prezent are contracte ca psiholog cu mai multe clinici din Cluj și intenționează să își înregistreze și propria firmă, Psylen. Lenke a fost imaginea unei companii medicale din Cluj, a apărut pe coperta de prezentare a acestei clinici și a avut o rubrică lunară la o revistă („Da, poftiți!”), unde a dezbătut diferite aspecte ale vieții. Ea simte că, în acest fel, le-a îmbogățit viața cititorilor săi, pe care a avut și ocazia de a îi cunoaște atunci când aceștia, recunoscători, au oprit-o pe stradă pentru a o îmbrățișa:„E important să porți în tine acei oameni care aduc energie și lumină în viața ta! Dacă tu ai lumină în interiorul tău, poți să dai, să dăruiești!”
În ultimii doi-trei ani, Lenke Iuhos a activat în media, a avut și apariții TV, unde a dezbătut aspecte ale psihologiei muncii, a vorbit despre rolul psihologului într-o organizație profesională:
„Un psiholog poate fi de folos pentru organizație sau chiar pentru managerul care, uneori, se închide în limitele lui. Am discutat tehnici de management, tehnici de intervenție în situații de criză, tehnici de adaptare, calități ale managerului. Managerii mă cheamă pentru că își doresc să devină mai buni, pentru că vor să învețe cum să se înțeleagă mai bine cu angajații, cum să îi motiveze. O discuție lejeră cu un psiholog sau cu un trainer le poate fi de un real folos.”
Lenke Iuhos este un psiholog cu vocație, un profesionist care își proiectează în jurul pasiunii sale, psihologia, întreaga carieră:
„Eu mi-am găsit locul, îmi cunosc cariera și nu văd doar ziua de astăzi. Știu unde vreau să ajung și știu că pot ajunge acolo: vreau să fiu un trainer și un psiholog de încredere și vreau să ajung la performanțe de vârf fără stres!”
Sursa: Ziar de Clu
Foarte frumos.