PUG Clujului sta in avizul lui Uioreanu

Chiar daca pe site-ul Primariei Cluj Napoca Planul Urbanistic General (PUG) al orașului este postat din aceasta primavara, el nu poate fi folosit de clujeni pentru ca nici acum nu a fost aprobat printr-o hotarare de consiliu local. Chiar daca ar fi trebuit avizat inca de acum doi ani, municipalitatea nu a aprobat planul care reglementeaza construcțiile din oraș nici acum, un raspuns al biroului mass-media de la primarie spunand ca se așteapta un aviz din partea Consiliului Județean Cluj.

In momentul de fața Cluj Napoca nu are aprobat un Plan Urbanistic General (PUG), chiar daca, in opinia municipalitații acest plan a fost finalizat la sfarșitul anului 2011. Cu toate acestea, consilierii locali nu s-au putut intalni intr-o ședința pentru a aproba noul PUG al Clujului care reglementeaza construcțiile din oraș. In opinia biroului mass-media al Primariei Cluj Napoca, daca pana acum votarea PUG-ului era pusa in stand-by de așteptarea unor avize de conformitate din partea diferitelor ministere, in momentul acesta, clujenii mai așteapta doar avizul Consiliului Județean Cluj pentru a putea supune la vot noul PUG al Clujului.
“Din punctul de vedere al primariei și al proiectatului, PUG-ul nou este gata de la finalul anului 2011. PUG-ul mai așteapta aviz de la Consiliul Județean și apoi poate fi adoptat ca HCL pentru intrarea in vigoare. In momentul in care vom avea acest aviz, se va convoca o ședința deindata pentru adoptarea acestui regulament așteptat de toți clujenii cu nerabdare”, arata un raspuns al biroului mass-media din cadrul municipalitații clujene.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Horia Uioreanu nu a raspuns apelurilor redactorului Gazetei de Cluj pentru a explica de ce administrația județeana nu trimite avizul referitor la PUG municipalitații.

Planul nu rezolva ambuteiajele

Insa, chiar daca in opinia municipalitații planul urbanistic este finalizat, membrii Consiliului Civic Local, in urma unor intalniri cu clujenii, au emis un comunicat in care atrag atenția asupra unor probleme pe care PUG-ul nu le-a rezolvat.
“Strazile pe care exista acces pe un singur sens, de obicei cele in panta, sa zicem strazile provenite din dezvoltari noi realizate in baza urbanismului “orientat spre investitori “(Campului, Mozart, E. Ionescu, chiar și Becaș și Borhanci, Uliului, zona Hașdeu), beneficiaza inca de zone de dezvoltare imobiliara care permit realizarea de facilitați de locuit superioare fața de capacitatea tramei stradale, iar accesul uzual produce gatuiri in trafic ceea ce inseamna timp pierdut ,costuri cu combustibilul si poluare. Exista nenumarate intersecții care inca sunt subordonate incorect culoarelor de acces prioritar și care prin gatuirea lor provoaca creșterea noxelor din zona (gasirea de soluții in reglementarea culoarelor de acces pe axa S/N fața de axa prioritara E/V. Existența a 3 pasaje subterane ( Maraști, Catedrala-Teatru, Piața Unirii) ar simplifica aceste disfuncții de trafic. Zgomotul provine din traficul aerian, feroviar, auto, activitați economice curente autorizate și neautorizate, dar și din manifestari de divertisment care beneficiaza de multa toleranța. Exista preocupare pentru reciclare insa de multe ori amplasarea punctelor de colectare se face in zone total nepotrivite. Lipsesc tomberoanele pentru material verde. Culoarele de circulație pentru transport cer ca accesul inspre și dinspre centrul de colectare și sortare a gunoaielor sa evite pe cat posibil zonele rezidențiale. Același lucru se intampla și pe marginea drumurilor din ariile protejate. Este dorit un program pentru stabilirea unor reguli in ariile protejate, exploatari și braconaj. Trebuie diversificate caile de acces pentru public dar și realizate imbunatațiri (poduri, drumuri forestiere, afișaj) in aceste zone”, arata memoriul comitetului civic clujean

Ce face PUG-ul  

Arhitectii care au consultat proiectul Planului Urbanistic General al Clujului prezinta o serie de greseli si in alte zone, nu doar in ceea ce priveste cartierul Dambu Rotund.
“PUG-ul are multe aberatii pentru ca hartile au fost facute fara a studia realitatea din teren. Exista foarte multe parcele care nu se regasesc pentru ca nu s-au documentat corect cei care au facut  lucrarea. O sa vedeti ca dupa ce va fi adoptat, PUG-ul va genera o adevarata avalansa de procese pentru ca va fi ușor contestabil. De fapt asta s-a si urmarit! Nu a fost aprobat pana acum pentru ca fiecare birou mare de arhitectura a urmarit sa obtina o reglementare mai buna unde are in derulare proiecte si, nu in ultimul rand, l-au facut contestabil din acelasi motiv. Cei care stiu hibele PUG-ului vor putea profita din asta”, spune un arhitect clujean sub protectia anonimatului.
Potrivit noului PUG, Clujul a fost impartit in trei zone de importanta: zona de locuire, zona de urbanizare, unde au fost incluse si zona Borhanci si zona de restructurare de 593 de hectare, care se suprapune peste fosta zona industriala si un parcelar riveran de 250 de hectare. Potrivit noului PUG, 60% din suprafata municipiului reprezinta zona de locuinte, mai exact 1.660 de hectare, 25 de hectare reprezinta spatiile de servicii, 197 de hectare zona de activitati economice, zona mixta are 47 de hectare, iar 147 de hectare este zona verde nou constituita. De asemenea, se mareste zona protejata din centrul orasului la 614 hectare, datorita includerii Canalului Morii si a Somesului.

Cine a facut proiectul
Licitația pentru PUG a fost caștigata de Universitatea Tehnica Cluj Napoca (UTCN) care a cerut pentru realizarea PUG-ului 2,4 milioane de lei fara TVA. Pe langa arhitecții UTCN-ului s-au mai asociat birourile de arhitectura Planwerk și Bogart, subcontractorii USAMV și societațile IHS Romania și DASAT Invest. DASAT Invest este deținuta de profesorul UTCN, Gavril Torsin, cealalta societate, IHS Romania (Institute for Housing and Urban Development Studies Romania) este deținuta de off-shore-ul Institute for  Housing and Urban Development Studies BV, de Nicolaie Țaralunga și de Sorina Racoviceanu.

PUG-ul vechi de 12 ani
In momentul de fata, Planul Urbanistic General a fost conceput in 1999, insa de atunci, strategia de dezvoltare a orasului a depasit acest PUG. Spre exemplu, in 1999 nu exista actualul flux rutier sau cele doua mari centre comerciale din oras. Zona centrala a orasului care ar trebui supravegheata si reglementata prin intermediul unui PUZ (Plan Urbanistic Zonal) este in "aer" din pricina faptului ca Primaria nu este in stare sa comunice cu societatea care a obtinut trasarea PUZ-ului central. Acest plan ar trebui sa includa Zona Centrala Protejata, arie in care se afla Centrul Istoric al municipiului, dar in care prin lipsa unor reglementari clare au aparut si vor continua sa apara constructii care in mod normal nu ar avea ce cauta intr-un spatiu arhitectural protejat. Zona centrului istoric al orasului (600 de hectare) este delimitata intre Fabrica de bere "Ursus" (la Vest), zona Garii (la Nord), strada Tutunului din cartierul Marasti (la Est) si strada Macesului din cartierul Zorilor (la Sud).

Razvan Robu

1 COMENTARIU

  1. Cum sa se avizeze asa ceva? E un dezastru de proiect. Firmele „de casa” ale primariei au facut o treaba de toata jena. Merita sa analizati numai plansa cu propuneri de infrastructura si va apuca rasul. Rusine! Sper sa nu se avizeze in veci!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.