Deputatul PSD Vasile Puşcaş consideră că preşedintele UDMR, Marko Bela, ar trebui să înveţe limba Constituţiei şi a legilor României, în loc să afirme că ar trebui ca, în Ardeal, copiii români să înveţe limba maghiară. Puşcaş arată, într-un comunicat de presă transmis duminică, faptul că a fost întrebat despre declaraţiile liderului UDMR în cadrul unei întâlniri cu consilierii locali şi locuitorii comunei Jucu, judeţul Cluj.

"Ar fi de dorit ca şi Marko Bela să înveţe limba Constituţiei şi a legilor României. Păstrând «tradiţia» grupului politic căruia îi aparţine, liderul UDMR promovează un discurs dublu. Astfel, la Bucureşti, îi place limba oficială a guvernării, din care vrea să extragă cât mai multe foloase, iar la Târgu Mureş agreează o altă «limbă oficială»", a arătat Puşcaş. El a spus că înţelege că Marko Bela este deja în campanie electorală şi îşi radicalizează discursul, intenţionând să impună cât mai multe privilegii, dar că speră că "trăim într-un stat de drept" şi "mai multul pe care şi-l doreşte nu poate trece dincolo de Constituţia şi legile ţării". Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, vineri seară, la ceremonia lansării candidaţilor UDMR din Mureş, că în zonele locuite şi de maghiari, copiii români ar trebui să înveţe limba maghiară, ca semn de reciprocitate.
"Vorbim de reciprocitate doar atunci când este vorba despre noi, ungurii. Dar, dacă vorbim despre egalitate, atunci trebuie să existe reciprocitate. Copiii maghiari trebuie să înveţe româneşte şi asta este bine. Dar şi copiii români trebuie să înveţe ungureşte în zonele unde trăiesc maghiari", a declarat preşedintele UDMR, de la tribună.
Marko a refuzat să detalieze acest subiect la ieşirea de la ceremonie.
Vicepreşedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, apoi, presei, că ar fi vorba de o "obligaţie morală" şi de "ceva normal" să înveţe limba maghiară şi copiii români. El a adăugat că, în copilărie, când mergea în vizită la o familie română, cu prieteni români, vorbeau cu toţii limba română, iar când mergeau la prieteni care erau maghiari, vorbeau cu toţii limba maghiară. Întrebat fiind dacă învăţarea limbii maghiare de către copiii români ar trebui să fie obligaţie, el a răspuns negativ.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.