Numele omului de afaceri turc Levent Atin este cunoscut în Turda, dar și la nivel național, investitorul fiind lăudat în urmă cu câțiva ani pentru faptul că a reușit să salveze de la dezastru una dintre cele mai mari producătoare de conserve de legume-fructe din România. Cu toate acestea, investitorul și-a aruncat atenția spre sarea din Turda și să o aducă „la suprafață”, chiar dacă nu are o licență de exploatare în acest sens. 

Cu siguranță, majoritatea cetățenilor din Turda își amintesc de imaginea emblematică în care  primarul orașului, Cristian Matei, alături de oameni de afaceri, au tăiat panglica la deschiderea unei cantini sociale în clădirea fostei cantine a liceului Chimie 1 (în prezent Liceul ”Liviu Rebreanu”). Cantina este sponsorizată de firma care exploatează sarea din Turda, SAREROM SRL, deținută de Levent Atin și Suliman Aifun Geaner. Este de apreciat acest gest, de a ajuta pe cei în nevoie, dar trebuie să vedem lucrurile din spatele acestei binefaceri. De asemenea, pe lângă firma mai sus menționată, Asociația de Ajutor Social Marathon și Primăria Municipiului Turda sunt implicate în asigurarea unor mese calde. MARATHON DISTRIBUTION GROUP SRL este o altă firmă condusă de către turcul Levent Atin, aceasta având o vechime de peste două decenii, despre care vom vorbi mai târziu. 

Înaintea de toate, este important să vorbim câteva lucruri despre  firma SAREROM SRL. Aceasta a fost înregistrată în 2008, iar fondatorii au fost Levent Atin, Mustafa Pilpil și Suliman Aifun Geaner. Pe lângă aceasta, Levent Atin și Suliman Aifun au mai înființat două firme: SAREROM EXPLOATARE SRL și SAREROM RAFINARE SRL, ambele în 2014. Privitor la firma „mamă”, SAREROM SRL, în 2021, cifra de afaceri a fost de peste 7 milioane de lei, cu un număr de 21 de angajați. 

Cu toate acestea, profitul a fost pe minus cu peste 6,5 milioane de lei în 2021, iar datoriile firmei se ridică la peste 86,4 milioane de lei. Privind în istoricul firmei, aceasta nu a fost niciodată pe profit. Din 2011 și până în 2015, cifra de afaceri a fost de 0 lei, fără angajați, dar cu datorii crescând de la an la an. În doar 4 ani, firma a ajuns la peste 1,5 milioane de lei datorii. Ne întrebăm cum poate, o firmă care nu are niciun profit, să-și lipească numele de o cantină socială care hrănește câteva sute de suflete zilnic? 

Reamintim că Primăria Turda, împreună cu Asociația de Ajutor Social Marathon și de sponsorul SAREROM, s-au angajat să ofere zilnic, în baza listelor întocmite de Biserici, peste 100 de mese calde persoanelor de vârsta a treia cu pensii mici, sau văduve/văduvi și care sunt în imposibilitate să-și gătească singuri, sau care sunt într-o situație financiară precară. Dar nu sunt exceptate nici celelalte categorii de vârstă (tineret sau maturi) care din diferite motive (cazuri de boală, sau alte situații speciale) ar avea mare nevoie de acest ajutor. 

Mai mult decât atât, în urma unor simple verificări, SAREROM SRL nu este trecută în raportul privind licențe EXPLOATARE în județul Cluj, ci doar în raportul privind licențe EXPLORARE. Mai exact, potrivit legii Legii minelor nr.83/2003 din 14.10.2003, pe baza licenţei de explorare pot fi executate studii şi lucrări specifice necesare identificării zăcămintelor de resurse sau rezerve minerale, evaluării din punct de vedere cantitativ şi calitativ a acestora şi pentru determinarea condiţiilor tehnice şi economice de valorificare. Cu alte cuvinte, firma investitorului turc nu ar avea dreptul să exploateze sarea. Tot în Legea minelor este clar precizat că titularul are drept de exploatare în momentul în care intră în vigoare licența, lucru ce nu s-a întâmplat deoarece nu există o licență în acest sens. Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) nu poate da avizul pentru programul anual de exploatare în lipsa acestei licențe, chiar dacă ar exista acordul proprietarului sau administratorului terenului. 

Pe siteul lor, sarerom.com, la secțiunea noutăți este precizat faptul că deja au fost investiți un total de 5 milioane de euro în noua platformă de exploatare a sării din Turda, urmând ca în anii care urmează să fie investiți alți 15 milioane de euro. Evident că pe site este precizat și faptul că din 2019 au început să ofere mese calde persoanelor nevoiașe din Turda. 

Am încercat să căutam pe mai multe siteuri produsele firmei Sarerom, în contextul în care de pe siteul lor nu poți cumpăra produsele despre care vorbesc.  Din păcate nu am găsit niciun site de unde să le putem achiziționa. La un simplu telefon, un reprezentant al firmei ne-a spus clar că dacă vreau produsele lor, trebuie să fiu persoană juridică și să le achiziționez direct de la fabrică. Pentru a concluziona, fără a avea licență de EXPLOATARE, ci doar de EXPLORARE, firma investitorului turc vinde, direct de la fabrică, sare, fără a ține cont de legile din România. 

Levent Atin, afaceri peste afaceri în toată țara 

Mergând puțin mai departe, Levent Atin și Suliman Aifun dețin și compania MARATHON DISTRIBUTION GROUP SRL, înființată în 1991 si care, în momentul prezent, are un număr de peste 700 de angajați. În 2021, cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la peste 646 de milioane de lei, iar profitul a fost de 26,9 milioane de lei. Încă din 2000, MARATHON DISTRIBUTION GROUP SRL nu a fost niciodată pe minus, având profituri mereu de peste 1 milion de lei. 

MARATHON DISTRIBUTION GROUP SRL este o companie din România specializată în distribuția și furnizarea de produse în diverse industrii și își are sediul în București. 

Una dintre principalele activități ale MARATHON DISTRIBUTION GROUP SRL este distribuția de produse alimentare, inclusiv alimente proaspete, congelate și produse alimentare uscate. 

Pe lângă firma „mamă”, cei doi oameni de afaceri mai dețin MARATHON HAULIER SRL, înființată în 2014 și care se ocupă cu transporturi rutiere de mărfuri. Cu un număr de 12 angajați, firma a avut o cifră de afaceri de aproape 4 milioane de lei, iar profitul net nu a depășit 16.819 lei. Pe lângă aceasta, mai avem MARATHON ASSET SRL, înființată în 2017, care se ocupă cu închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate. Cu doar un singur angajat, cifra de afaceri s-a ridicat la peste 1,6 milioane de lei, profitul net fiind de peste 800 de mii de lei.  

De asemenea, MARATHON EPR GROUP SA, înființată în 2019, are ca asociați CONTEC FOODS SRL (56%), MARATHON DISTRIBUTION GROUP SRL (34%), ESTETIK PACKING SRL (8%) SI CONTEC DISTILLERY SRL (2%), beneficiari fiind Atin Levent și Suliman Aifun. Firma se ocupă de activități de servicii suport pentru întreprinderi, iar cifra de afaceri din 2021 a fost de peste 32 de milioane de lei. De asemenea, cu cei 9 angajați, profitul net a fost de 4,7 milioane de lei. MARATHON ENGINEERING SRL reprezintă altă companie la care cei doi oameni de afaceri au acțiuni, iar de la înființare a avut 0 lei cifră de afaceri și 0 lei profit, cu 0 angajați. 

Grupul Marathon a achiziționat la licitație CONTEC FOODS SRL, unul dintre cei mai mari producători de conserve de legume-fructe din România, producând peste 150 de articole sub diferite mărci cunoscute de majoritatea dintre români: Olympia și Winmark. În 2021, compania CONTEC FOODS SRL a avut o cifră de afaceri de peste 147 de milioane de lei, cu un profit „modest” de 17,9 milioane de lei. 

De asemenea, numărul angajaților a fost de 415. Firma mai sus menționată deține, în proporție de 64% ca asociat CONTEC DISTILLERY SRL, fabrica specializata în prepararea condimentelor și ingredientelor. Ca asociați la această firmă, cu 18%, sunt șefii grupului Marathon, Suliman Aifun și Atin Levent. În 2021, cifra de afaceri a firmei a fost de 4,5 milioane de lei, cu un profit net de 644 de mii de lei. Totodată, numărul angajaților a fost de 5. Atin Levent este asociat la un număr de 15 firme, alături de Suliman Aifun. 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.