Este posibil ca „celebra” firma clujeana Codec SRL sa-si fi gasit o  noua „victima”. În comuna sibiana Saliste, a aparut din senin un radar de ultima generatie montat de o „firma  din Cluj”. Autoritatile locale din Sibiu sunt lovite de „amnezie”

Firma Codec SRL a „comis-o” din nou. Dupa mega afacerile din Cluj si Bacau, se presupune ca respectiva firma a gasit un nou client în „persoana” autoritatilor locale din orasul sibian Saliste. Conform presei centrale, „o anumita firma din Cluj”, cel mai probabil SC Codec SRL, a amplasat în raza orasului cu pricina un radar fix laser care „pacaleste” detetoparele antiradar. Am încercat sa aflam exact care este firma care a amplasat acel radar, dar autoritatile locale par „lovite” de amnezie.

Amnezie la Sibiu

Presa nationala a aratat ca în judetul Sibiu este amplasat primul radar fix laser din România. Respectivul radar este amplasat în Sacel, pe DN1 între Sibiu si Sebes. Respectivul echipament are forma unui tub gri si este produs de o firma din Germania. Conform acelorasi surse, respectivul radar a fost montat de o „firma din Cluj”, însa nici pâna în  momentul de fata nu se cunoaste cu exactitate numele firmei. Mai mult decât atât, autoritatile locale sibiene sufera subit de amnezie, doar când vine vorba de numele firmei contractante. În momentul de fata nu se cunoaste cu exactitate care este situatia acelui dispozitiv si de ce a fost amplasat acolo. I-am contactat în repetate rânduri atât pe reprezentantii Primariei Saliste, cât si pe cei ai Inspectoratului de Politie Sibiu, însa nu am putut obtine lamuriri vizavi de aceasta situatie. Reprezentantii primariei ne-au îndrumat în prima instanta la Inspectoratul de Politie a judetului Sibiu, afirmând ca în calitate de beneficiari, ei trebuie sa cunoasca mai multe detalii. Totusi, purtatorul de cuvânt al Politiei Sibiu ne-a retrimis la Primaria Saliste, afirmând ca autoritatile din orasul sibian sunt în masura sa ne îndrume în aflarea informatiilor de care avem nevoie. Totusi, nici la a doua „strigare” nu am reusit sa aflam mare lucru. Viceprimarul Salistei, aflat mai mereu în trafic, a afirmat ca în momentul de fata nu este o licitatie în desfasurare pentru acest obiectiv, în schimb s-a eliberat o autorizatie de construire pentru acel dispozitiv. Totusi, nu mai stia cum se numeste firma respectiva, asta în conditiile în care societatea cu pricina ar fi adus o multime de bani municipalitatii din Saliste daca ar fi beneficiat de semnatura primarului pe contractul de concesiune.

Nimeni, nimic    

Totusi, este curios cum a ajuns acel dispozitiv acolo fara sa se desfasoare o licitatie. Baltes Luciana, purtatorul de cuvânt al Politiei Sibiu a declarat ca stie de existenta acelui dispozitiv la Sacel, dar nu poate spune exact de ce este acolo. „Din câte stiu respectiva firma clujeana a amplasat dispozitivul pentru probe. Nu stiu exact ce se va întâmpla cu el. Nu stiu nici ce firma a adus acel radar, stiu doar ca este din Cluj ”, a declarat Baltes. Mai departe, viceprimarul orasului Saliste a declarat la rândul sau ca nu cunoaste exact situatia respectivului radar. „În momentul de fata sunt în trafic, nu stiu exact toate datele pe care mi le cereti. Stiu doar ca s-a dat o autorizatie de construire pentru acel dispozitiv, dar nu stiu deocamdata cine a amplasat respectivul radar”, a declarat Andrei Bordea.  Problema este ca, în cazul în care se va amplasa un sistem de radare pe acel drum, autoritatile locale vor câstiga foarte multi bani, exemplul clar fiind dat de situatia de la Cluj, unde firma Codec si-a umplut serios buzunarele de pe urma vitezomanilor clujeni. Totusi, este curios de aflat care a fost cauza „amneziei” generale cauzata de aceasta viitoare investitie. O alta problema pe care am sesizat-o în aceasta cauza este faptul ca mai nimeni nu stie cum a ajuns acel radar acolo, cine l-a amplasat  si ce face el de fapt. Urmând exeplul radarului cu pricina, orcine ar putea sa-si amplaseze orice pe domeniul public, fara ca autoritatile sa reactioneze în vreun fel.

Codec reloaded

Firma care se presupune ca va amplasa respectivul radar la Saliste, SC Codec SRL, este cunoscuta pentru scandalurile în care a fost implicata. Astfel, în momentul de fata  societatea clujeana are radare amplasate în Cluj si Bacau, manifestându-si interesul de a „colabora” si cu  municipalitatea aradeana. Modul de operare al societatii este unul extrem de „profitabil”. Fara ca o licitatie sa se desfasoare în prealabil, firma clujeana amplaseaza radare, evident în colaborare cu politia si autoritatile locale. Contractul prevede ca 49 % din valoarea amenzilor încasate sa între direct în conturile Codec, firma încasând pâna acum mai multe milioane de euro.  

Augustin Stanciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.