Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca a devenit masca de oxigen ce ține în viață trei firme cărora le pune în brațe anual contracte de milioane de lei. Este vorba despre Strasse Construct SRL, Hasim Construct SRL și Camluk Plast SRL, societăți care au câștigat recent licitația în valoare de  25,4 milioane de lei (peste 5 milioane de euro) prin care RADP închiriază utilaje pentru lucrările de modernizare, întreținere și reparații străzi din orașul de cinci stele. Aceste trei companii par să fi găsit rețeta succesului într-un meniu de contracte plătit din buzunarele contribuabililor pe care RADP îl servește cu generozitate de câte ori este nevoie.

Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca a organizat o licitație la data de 24 mai, punând la bătaie peste 5 milioane de euro pentru închirierea utilajelor destinate modernizării și întreținerii străzilor din municipiu, pentru o perioadă de 12 luni. Cu toate acestea, ceea ce ar fi trebuit să fie un proces transparent și competitiv s-a transformat într-un spectacol al monopolului.

Licitația, împărțită în 10 loturi dintre care unul a fost anulat, a atras un singur ofertant pentru fiecare lot, iar aceștia au obținut contractele fără nicio concurență reală. La data de 3 octombrie 2023, RADP a semnat nu mai puțin de nouă contracte de servicii de închiriere în valoare totală de 25.404.200 de lei, transformând această licitație într-un festin pentru trei companii cu stea în frunte: Strasse Construct SRL, Hasim Construct SRL și Camluk Plast SRL.

Condițiile de participare la licitație le-au venit mănușă celor trei firme

Hasim Construct a luat partea cea mai mare a prăzii, încasând 12.920.000 de lei, în timp ce Camluk Plast a primit 3.324.200 de lei, iar Strasse Construct s-a ales cu 8.160.000 de lei. Nu putem să nu observăm că cele trei societăți sunt abonate la contractele plătite din banii contribuabililor și servite pe tavă de RADP.  Mai mult, în caietul de sarcini care stă la baza licitației a fost inserată o serie de condiții care le vin mănușă celor trei societăți. 

Mai exact, se menționa faptul că ofertantul trebuie să demonstreze că a prest​at în ultimii 3 ani servicii similare cu cele descrise în caietul de sarcini. Prin servicii similare se înțeleg servicii de închiriere de diverse utilaje de terasamente sau de tipul celor solicitate în caietul de sarcini sau lucrări de construcții de drumuri, refaceri carosabil și trotuar prin închiriere de utilaje de terasamente.

De asemenea, operatorii economici erau obligați să prezinte certificate, contracte și recomandări de la o autoritate sau un client beneficiar, documente emise și contrasemnate de beneficiar, prin care să fie descrise serviciile prestate anterior. 

14 iunie, zi cu noroc pentru cele trei firme

În urmă cu câteva luni, mai exact la data de 14 iunie,  cele trei companii au câștigat fiecare câte o licitație organizată de RADP. Să le luăm pe rând! 

Strasse Construct SRL pare să fi găsit o „casă dulce” în sânul RADP, beneficiind constant de contracte pe măsura apetitului său financiar. Numai anul acesta a pus mâna pe alte trei contracte cu RADP, în urma unor licitații. Astfel, societatea a încheiat la data de 14 iunie un contract în valoare de 1.953.040 de lei pentru închirierea a 7 excavatoare pe pneuri și 8 buldozere. Asta după ce la data de 6 aprilie, firma a câștigat un contract în valoare de 6.048.000 de lei pentru închirierea a două încărcătoare frontale, iar la data de 1 februarie RADP a închiriat de la Strasse Construct 10 autobasculante cu semiremorcă basculabilă cu șofer în schimbul sumei de 6.240.000 de lei.  Licitațiile organizate de RADP par să fie principalul mijloc de subzistență pentru Strasse Construct SRL. Spunem acest lucru deoarece societatea nu a reușit să câștige alte licitații în afară de cele organizate de Regie. Pe lângă licitațiile publice, Strasse Construct a reușit să prindă și un contract de achiziție directă în valoare de 20.000 de lei pentru închirierea unei autoutilitare. 

Societatea Hasim Construct a încheiat, la data de 14 iunie, un contract în valoare de 2.596.800 de lei cu RADP Cluj-Napoca, pentru închirierea unui cilindru cu terasamente, un cilindru cu pneuri, un miciîncărcător frontal și un miniexcavator cu șenile. De asemenea, societatea a prins si un contract baban de achiziție directă pentru închirierea unui încărcător frontal în valoare de 182.384 de lei. 

Firma Camluk Plast a câștigat, de asemenea o licitație în vara acestui an pentru închirierea două autogreadere în schimbul sumei de 783.360 de lei, contractul fiind încheiat tot la data de 14 iunie. 

Cele trei firme au fost singurii ofertanți înscriși la licitațiile organizate de RADP Cluj-Napoca care s-au concretizat la data de 14 iunie. De asemenea, trebuie să menționăm că cele trei firme sunt câștigătoarele licitațiilor ce vizează închirierea unor utilaje de către RADP de ani de zile. 

În lumina detaliilor expuse, concluzia evidentă este că relația strânsă între Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca și cele trei companii, Strasse Construct SRL, Hasim Construct SRL și Camluk Plast SRL, ridică semne serioase de întrebare cu privire la transparența și echitatea în atribuirea contractelor publice.

Licitațiile par să devină, mai degrabă, o formalitate în cadrul căreia aceste companii obțin contracte fără nicio concurență reală, alimentându-și afacerile cu milioane de lei din banii contribuabililor. Astfel, RADP pare să fie mai mult decât un simplu intermediar în procesul de modernizare și întreținere a străzilor, ci mai degrabă un furnizor constant de resurse financiare pentru un select grup de afaceri.

Cine stă în spatele celor trei firme?

Strasse Construct SRL, înființată în 2011 și condusă de Dorel Nuț, se specializează în lucrări de construcții pentru drumuri și autostrăzi. Cu un efectiv mediu de 25 de angajați în 2022, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 14.739.510 de lei și un profit de 4.208.586 de lei.

Camluk Plast, cu sediul în Coroieni, județul Maramureș, are doi asociați majoritari: Adriana Ana Santa (80%) și Ana Camelia Stancu (20%). În cursul anului 2022, firma a înregistrat o cifră de afaceri de 3.581.702 de lei , obținând un profit net de 2.198.367 de lei, având în același timp un număr de 3 angajați. Societatea are ca obiect de activitate extracția pietrișului. 

Hasim Construct, localizată în Luna, județul Cluj, are un singur asociat, și anume Simion Hetea. În anul 2022, firma a înregistrat venituri totale de 18.200.309 de lei, generând un profit de 585.725 de lei, cu un număr de 7 salariați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.