Un teren de aproape 250 de hectare, care făcea parte din fosta platformă industrială a RAFO, se vinde acum pe internet, prețul de pornire fiind de 4,56 milioane de euro. Terenul este scos la vânzare de către lichidatorul judiciar al Carom Onești, fostul combinat românesc de producere a cauciucului sintetic, scrie libertatea.ro.

Anunțul a fost postat pe platforma de comerț online OLX și, potrivit acestuia, se scoate la vânzare un teren cu o suprafață 2,45 milioane de metri pătrați în Onești și construcțiile de pe acesta, din strada Industriilor.

Clădirile sunt demolabile, fiind în stare avansată de degradare. Totuși, zona este industrială, astfel că orice posibil proprietar ar trebui să investească sume considerabile dacă dorește să construiască ansambluri de locuințe sau centre comerciale.


Parte a platformei industriale

Carom Onești a luat ființă în anul 1962, iar numele său provine de la abrevierea sintagmei Cauciuc Românesc. În 1969, compania a fost comasată cu rafinăria de pe aceeași platformă industrială. Combinatul petrochimic a lucrat întotdeauna cu rafinăria RAFO Onești, cele două fiind legate tehnologic între ele.

Privatizare cu cântec

În anul 2003, fosta Autoritate pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS, actuala AAAS – n.r.) a vândut 51% din acțiunile Carom către Tender SA, companie patronată de către omul de afaceri Ovidiu Tender. Aceasta a intrat în faliment în anul 2005.

Carom a fost preluată ulterior de Balkan Petroleum, deținută de omul de afaceri Marian Iancu.

În anul 2008, Carom a fost cumpărată de Energy Bio Chemicals. Aceasta a intrat în insolvență în anul 2013, la cererea furnizorului de electricitate E.ON Energie România. Lichidatorul său este societatea R & I Group SPRL.

Iancu și Tender, condamnați la ani grei în Dosarul Carom

În anul 2006, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) i-a trimis în judecată pe Tender și Iancu.

Aceștia au fost acuzaţi că au preluat ilegal controlul Carom şi au prejudiciat compania cu 140 de milioane de lei noi. Suma era stabilită pentru anul 2003.

În anul 2015, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv pe Iancu la 14 ani de închisoare, iar pe Tender la 12 ani și 7 luni. Decizia a venit cu doar o zi înainte ca faptele să se prescrie.



LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.