Instituţia Prefectului din judeţul Cluj şi-a prezentat la finalul lunii ianuarie activitatea întreprinsă pe parcursul anului 2015. Au fost prezentate statisticile dar şi realizările cabinetului prefectului Gheorghe Vuşcan şi a instituţiilor care aparţin de acesta. De la hotărâri puse în practică, la întâlniri cu omologi din străinătate, audienţe şi alte activităţi, prefectul  Gheorghe Vuşcan a vorbit pentru Gazeta de Cluj despre toate aceste aspecte.

 

 

Aproape 40.000 de acte administrative au fost supuse controlului de legalitate de-a lungul anului precedent, dintre care peste 20.000 de dispoziţii ale primăriilor de comune. Conform controlului legalităţii actelor, 67 dintre acestea au fost revocate, iar trei dintre ele atacate în contencios administrativ.

„Toate hotărârile de la Consiliul Judeţean, consiliile locale, dispoziţiile de la primării trec prin mâna juriştilor, răspundem la actele nelegale şi le trimitem emitenţilor pentru reanalizare, iar dacă lucrurile nu se îndreaptă, atacăm în instanţă”, a declarat pentru Gazeta de Cluj prefectul Gheorghe Vuşcan.

Pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor din Cluj, comisia judeţeană de specialitate a fost parte în 1530 de cazuri, cele mai multe fiind repartizate Judecătoriei Cluj-Napoca, 523, urmată de Judecătoria Turda cu 329 şi cea din Dej cu 251.

„În acest sens, aşteptăm sentinţele, pentru că noi suntem parte procesuală”, a completat Vuşcan.

În Spania, Italia, Germania, Belgia, SUA, Grecia, Olanda, Marea Britanie, Franţa, Portugalia şi Suedia au fost aplicate aproape 5000 de apostile, taxele consulare totale însumând 148.476 lei.

Pe întreg anul 2015 au fost adoptate 391 de hotărâri de către Comisia Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, în cadrul a şapte şedinţe de lucru. În ceea ce priveşte restituirea de proprietăţi, au fost înregistrate 130 de noi dosare, iar alte 279 au fost predate Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

 

Controale la primăriile din judeţ

Corpul de control al prefectului a efectuat trei verificări la Primăriile Recea – Cristur, Apahida şi Suatu în urma sesizărilor privind Composesoratul Urbarial Văleni, Asociaţia Composesorală Podeni, comuna Moldoveneşti. privind activitatea desfăşurată la nivelul Primăriei comunei Călăţele, aspecte de ordin social şi de fond funciar la nivelul Primăriei comunei Savadisla sau verificarea situaţiei financiare a UAT Calatele, fiind sesizată Camera de Conturi Cluj, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Cluj, Inspectoratul  de Poliţie Judeţean Cluj, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj şi Ministerul Finanţelor Publice.

Serviciile publice s-au întâlnit în şedinţe în care au fost abordate teme în urma cǎrora s-au luat măsuri şi s-au stabilit acţiuni în consecinţă. S-a acţionat şi în vederea stopării şi combaterii traficului şi a consumului de substanţe halucinogene în judeţul Cluj, a consumului de droguri în şcoli, soluţionarea situaţiilor salariale de la diferite unor societăţi comerciale şi asigurarea relaţiilor de colaborare cu diferite insituţii.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a reunit de şapte ori şi s-au adoptat 17 hotărâri referitoare la planuri şi proceduri de intervenţie şi soluţionare în cazul unor calamităţi sau accidente. A fost verificat şi modul în care au fost salubrizate cursurile de apă, fiind acordate avertismente.

 

Probleme la şcoli şi grădiniţe

De asemenea au fost luate la puricat şi 51 de şcoli şi grădiniţe şi doar în patru cazuri s-au găsit neregularităţi, o şcoală şi o grădiniţă din Cluj-Napoca, respectiv Luna de Sus, comuna Floreşti.

„Problemele au constat în nereguli la sistemele de încălzire, care nu aveau autorizaţii, erau adevărate bombe cu ceas, la fel şi sobele cu lemne care emană dioxid de carbon. Însă, după acel control al lui ISU situaţiile au fost remediate”, a completat interlocutorul nostru.

Comisia pentru Situaţii de Urgenţă a întreprins şi două exerciţii, unul în zona montană a Clujului şi altul la aeroportul internaţional „Avram Iancu”.

 

Prefectul: „Vrem copiii în şcoli”

Nici romii nu au fost lăsaţi de o parte de Instituţia Prefectului. Au avut loc programe culturale, de incluziune a acestora în societate dar şi modalităţi de absorbţie a fondurilor europene în acest sens.

„Din acest punct de vedere ne propunem un lucru important. Ne dorim ca copiii romilor să stea cât mai mult în şcoală. În acest sens am făcut un protocol de colaborare între biserici, şcoli, poliţie şi primării, în special în mediul rural. La fel ne dorim să facem şi cu acei copii care provin din familii dezorganizate”, ne-a spus prefectul de Cluj.

 

Înmatriculări auto în creştere

Faţă de anul 2014, numărul înmatriculărilor şi radierilor este în creştere, cu un total de 37.456 de certificate de înmatriculare eliberate de Serviciul Public Comunitar Regimul Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor şi 22.991 de permise de conducere emise. Încasările totale din cadrul regimului permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor au fost de 3.248.589 lei, cu un plus de 713.286 lei faţă de 2014.

Referitor la Serviciul Public pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple, suma încasată la bugetul de stat, din taxele consulare pe 2015 este de 1.485.854 lei. Ceea ce ne duce la gândul că tot mai mulţi clujeni vor paşaport, pentru a pleca în vacanţe exotice, dar şi că mulţi dintre aceştia se gândesc să plece din ţară. Opt proiecte de hotărâre de Guvern au fost consemnate în statistica Insitituţie Prefectului în 2015.

 

Probleme de fond funciar

În cadrul deplasărilor în teritoriu, s-au vizitat obiective din 14 comune. Iar relaţia cu publicul a fost una bună, în audienţă la Prefectură fiind înregistraţi anul trecut 233 de persoane, iar altor câteva sute au fost îndrumate sau li s-a acordat consultanţă de specialitate, cu 16.609 acte de înregistrare.

„Cele mai dese probleme cu care s-au confruntat cetăţenii sunt cele de ordin funciar, care, de mulţi ani au produs multe încurcături, legile de dinainte de 2000 fiind destul de abigue, permisive, care lasă loc de interpretări”, a precizat prefectul Gheorghe Vuşcan.

Către mass-media au fost remise 64 de comunicate de presă, iar 69 de jurnalişti au fost acreditaţi de Instituţia Prefectului Judeţul Cluj. Prefectura stă bine şi în ceea ce privesc misiunile diplomatice. La Cluj-Napoca au sosit delegaţii străine din mai multe ţări, printre care ambasadori din Palestina, Franţa, Tunisia, Austria, Marea Britanie, Turcia sau India, dar şi de la instituţii internaţionale din cadrul Consiliului Europei, ONU, China, Elveţia, Franţa, Germania.

De asemenea, s-au făcut demersuri pentru accesarea de fonduri europene, dar şi de a organiza evenimente dedicate Zilei Naţionale şi altele. Iar toate acestea i-au adus insitituţiei mai sus menţionate diplome naţionale de merit pentru buna structurare a activităţilor întreprinse în anul 2015.

Daniel Chiorean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.