>>> PLD Bihor pare sa fie rupt între doua tabere: „un grup de presiune” cu exponentii Ioan Hulea si Calin Puia si o „linie oficiala” – Gavril Gresenisan, Adelina Coste si Nicolae Mal. >>> Hulea & Puia aduc acuze grave presedintelui PLD Bihor – Gavril Grebenisan: tentativa de furt, „relatie de afiliatie cu Securitatea”, abuzuri si încalcari repetate ale statutului. >>> Grebenisan neaga acuzele si îl va actiona în instanta pe Ioan Hulea pentru declaratiile date reporterului GAZETEI. >>> Vicepresedintele Nicolae Mal, acuza membrii „grupului de presiune” ca îi dau telefoane de amenintare cu moartea.

În numarul trecut GAZETA scria, în exclusivitate, despre tensiunile care sunt în cadrul filialei bihorene a PLD. Dupa ce saptamâna trecuta vicepresedintele PLD, Ioan Hulea, nu a putut fi contactat pentru a raspunde acuzatiilor care i se aduceau, fostul ofiter de armata a luat legatura cu redactia noastra si a lansat un atac furibund la adresa presedintelui PLD Bihor, Gavril Grebenisan. Organizatia judeteana a liberal democratilor este un adevarat teatru de razboi al declaratiilor.

<h5>Cine este Ioan Hulea?</h5>

Ioan Hulea, vicepresedinte PLD Bihor, neaga ca ar fi fost ofiter de contrainformatii militare. Acesta ne-a prezentat o adeverinta de la comandamentul Centrului Militar Oradea în care se specifica ca a fost ofiter activ al MApN si a comandat numai subunitati din structurile Ministerului Apararii în perioada 20.08.1957 – 02.12.1989. „Legatura mea cu contrainformatiile militare, respectiv cu Directia a IV-a a Securitatii, a fost urmatoarea. Am avut dosar de urmarit pentru ca aveam rude în occident, în Republica Federala Germania, Statele Unite si în Danemarca… Nu am avut cum sa torn pe cineva, pe mine m-au turnat altii, am 127 de pagini de dosar în acest sens… Nu am avut de ce sa torn pe cineva, nu am putut fi santajat”.

Vicepresedintele PLD Bihor ne-a explicat ca mai exista o persoana, tot nu numele de Ioan Hulea, colonel în rezerva, care a fost chiar seful sau între anii 1980-1981. Fostul ofiter din regimul comunist, actual politician, ne-a precizat ca a trecut în rezerva cu doar câteva zile înaintea „loviturii de stat din 1989”. „În 6 septembrie am facut raportul de trecere în rezerva, am plecat la cerere. Noi cei care eram absolveti de liceu militar aveam un contract pe 9 ani cu Ministerul Apararii. Al meu expira în 20 sptembrie 1989. A trebui sa merg personal la ministrul apararii, Vasile Milea, sa-mi aprobe trecerea în rezerva”. Ioan Hulea ne-a mai declarat ca a fost comandant de subunitate în cadrul MApN la Aeroportul Oradea, iar între anii 1986-1989 a raspuns si de paza împotriva atacurilor teroriste. „Mi se dadea ordin, indicativul, din acel moment trebuia sa pot reactiona în 12 minute de la telefonul pe care îl primeam. Activitatea mea era strict operativa, de atac asupra atacului terorist care putea avea loc asupra aeroportului. Activitatea mea era strict operativa, primeam ordinul de la comandantul de divizie din Oradea. Divizia 11 mecanizata de la Oradea a fost cea mai mare unitate din România dupa Garnizoana Bucuresti”. Ioan Hulea ne-a precizat ca, în legatura cu trecutul sau, nu are constiinta încarcata cu absolut nimic.

<h5>Relatia Hulea – Vizer</h5>

„Marius Vizer este prietenul meu, de 34 de ani. Nu stabileste nimeni, nici Grebenisan si niciun ziar din aceasta tara si din aceasta lume, cine ar putea fi prietenii mei… În acesti 34 de ani poate ca m-a dezamagit, poate ca eu l-am dezamagit si cu asta basta, prietenii nu putem sa-i judecam, pe noi ne judeca doar Dumnezeu”.

Ioan Hulea a mai precizat ca a fost coleg de liceu, din clasa a IX-a, cu Marius Vizer (actualul presedinte al Federatiei Internationale de Judo), la liceul militar din Câmpulung-moldovenesc. „Am fost prieten cu el de atunci si am sa-i fiu si daca stiu ca de mâine am sa manânc numai pâine cu apa. Am sa-i ramân prieten, pentru mine prietenia este un lucru mare. Faptul ca îi sunt consilier nu este adevarat, am fost angajatul lui, am fost directorul grupului de firme Liberty în perioada 2002-2004. Niciodata domnul Vizer nu mi-a cerut sa fac un lucru ilegal. Cât am lucrat pentru dânsul am citit cu atentie toate documentele pe care mi-am pus stampila si semnatura”.

<h5>Amenintari sau elucubratii?</h5>

În numarul trecut al GAZETEI, vicepresedintele PLD Nicolae Mal sustinea ca în opinia sa în proportie de 99% telefoanele de amenintare pe care le-a primit vin din partea unor colegi de partid. Printre cei indicati erau chiar Ioan Hulea si Puia Calin. „În opinia mea astea sunt elucubratiile unor frustrati”, ne-a declarat fostul ofitet de armata. „Stiti de ce acest individ, colegul nostru mai tânar, face aceste afirmatii? Pentru simplul fapt ca dânsul plateste o mai veche datorie. Domnul Nicu Mal a fost pus într-o situatie de a fi dat afara din învatamânt si cineva a sunat pentru el sa fie mentinut pe postul de profesor de la Bratca. Telefoanele de amenintare sunt o facatura, numai ca Nicu Mal trebuie sa plateasca o datorie si a fost folosit ca un instrument”, spune vicepresedintele PLD Bihor, Calin Puia.

<h5>Grebenisan contestat</h5>

Puia Calin si Ioan Hulea nu recunosc nici apartenenta la un „asa-zis grup de presiune” din cadrul PLD Bihor. „Linia oficiala a partidului este linia majoritatii nu este linia unei anumite persoane”, considera Puia. „Echipa de conducere în frunte cu Gavril Grebenisan este alcatuita din 17 oameni. Nu este vorba de niciun grup de presiune, este vorba ca 9 din cei 17 au avut pareri diferite fata de echipa de conducere care este alcatuita din Gavril Grebenisan si Adelina Coste, acest Nicu Mal este folosit pe post de element de manevra pentru ei… Gavril Grebenisan si Adelina Coste se considera for de conducere, iar noi trebuie sa fim masa de manevra. Cine nu este de acord cu ce spun ei înseamna ca este dusman”, riposteaza Ioan Hulea acuzatiilor aduse în numarul trecut al GAZETEI de catre presedintele PLD Bihor, Gavril Grebenisan.

<h5>Extindere cu probleme</h5>

„Extinderea de birou (propusa de Gavril Grebenisan –n. red.) era inutila si nestatutara. Membri supleanti ai Biroului Executiv Judetean pot înlocui oameni care se retrag, atunci îi înlocuiesc. Nu poate sa fie extins doar prin conferinta judeteana… Noi nu consideram ca este o ruptura, noi avem puncte de vedere diferite… ne-am minunat ca acesti colegi de-ai nostri au venit sa faca presiuni prin intermediul presei, sa ne puna în cârca lucruri de care habar nu avem… S-a creat o situatie de presiune la adresa membrilor la propunerea domnului presedinte, fiind si în campanie, nemaiavând dialog cu domnul presedinte, nu ne mai raspundea la telefon, am considerat ca trebuie sa mergem sa vorbim cu presedintele executiv Gheorghe Flutur”, spune Calin Puia. Conform celor sustinute de Puia si Hulea, Gavril Grebenisan ar fi trântit telefonul în nas lui Gheorghe Flutur. „Efectiv s-a saturat de ce i-a spus peresedintele, a vazut ca nu îi da dreptate si i-a închis telefonul domnului Flutur. A spus la revedere si a închis telefonul”.

<h5>Sediu închis?</h5>

Cei doi vicepresedinti ai PLD sustin ca în perioada campaniei electorale sediul partidului a fost închis, iar sedintele care trebuiau sa fie tinute de doua ori pe saptamâna nu au mai avut loc. „Nu stim de ce s-a închis sediul. Am stabilit sa ne întâlnim de doua ori pe saptamâna pe timpul campaniei. S-au tinut doar în prima saptamâna, dupa ce ne-am abatut de la asa-zisa linie oficiala, ne-a trezit ca suntem grup de presiune… Am sunat pe secretara si am spus ca avem sedinta sa vina se ne deschida sediul. A spus ca nu poate ca a spus domnul Grebenisan sa nu va deschid. Cum se poate asa ceva?”, contiua Calin Puia. „El (Gavril Grebenisan – n. red.) a decis neconform cu statutul, decizia lui este atât de paralela cu statutul ca sinele de cale ferata. S-a tinut o singura sedinta în prima saptamâna de campanie, este un abuz si o noua încalcare a statutului”, puncteaza Ioan Hulea.

<h5>Excluderi si „matraseli”?</h5>

„Sedinta care s-a tinut în campanie a avut principalul obiectiv al domnului Grebenisan sa ne matraseasca pe noi, nu ca sa facem campanie. Ceea ce nu s-a materializat. A încercat sa ne excluda a supus la vot si votul a spus nu. Ne-a pus în discutie ca la UTC. Atunci am spus ca decât sa clacam mai bine sa îmi dau demisia. Sa îsi gasesca un om cu care poate sa comunice si noi sa ne facem datoria si treaba pe margine cum ne-am facut-o si pâna acuma, pentru ca fiecare poate sa-si aduca aportul acolo unde este” spune Calin Puia care a demisionat în respectiva sedinta din calitatea de director de campanie al PLD Bihor. „Scorul obtinut pe Bihor este penibil” continua acesta.

<h5>Acuze de furt</h5>

„Grupul de presiune” acuza „linia oficiala” de furt sau intentie de furt din banii partidului. „L-a pus pe domnul Puia sa-mi spuna ca nu este suma integrala pentru Bucuresti, pentru campanie si are nevie de înca 30 de milioane ca sa scape cu fata curata… Am pus banii într-un plic portocaliu si i l-am pus pe masa. Domnul Grebenisan m-a certat si mi-a spus sa nu mai aduc bani în plic de aceasta culoare. L-am vazut când a luat banii din plic si s-a dus catre secretara unde era si doamna Adelina Coste care, este mai vicepresedinte decât noi. A luat banii din plic si a spus Grebenisan 30 de milioane, scrie-ma acolo. Acest lucru l-a auzit Puia Calin… ”, sustine Hulea. „Eu l-am auzit de la Adelina Coste care a spus ca Grebenisan a dat 30 de milioane. Eu am întrebat când a dat ca nu stim nimic. În sedinta urmatoare a reiesit adevarat, ca domnul Hulea a dat banii, iar Grebenisan a recunoscut ca nu a avut încotro si Adelina a recunoscut…” continua Calin Puia.

<h5>Relatii cu Securitatea?</h5>

Fostul ofiter din cadrul MApN, Ioan Hulea, îl acuza pe Gavril Grebenisan, presedintele PLD Bihor, de „relatii de afiliatie” cu un fost colonel de securitate. „Dânsul îl cunoaste pe acest colonel de securitate Petru Muresan. Din datele pe care le am eu, este posibil sa ma însel, am fost chiar vecini. Îl cunoaste din vremuri vechi, de dinainte de 1989. În aceste conditi, dupa câte stiu eu si dupa câte simt eu, pe ei îl leaga o relatie… de afiliatie, de prietenie… probabil de subordonare pe o anumita linie, cine Dumnezeu mai poate descoperi itele astea? Dar atitudinile astea demonstreaza… Muresan a fost seful Securitatii si la Bihor, a lucrat aici si înainte de 1989… Nicio clipa nu am spus ca este colaborator am spus ca se pare ca îl leaga o relatie de afiliatie si aceasta relatie este veche, de dinainte de 1989”.

Hulea neaga si acuza potrivit careia ar fi înregistrat toate sedintele forului de conducere a PLD Bihor… îl acuza de acest lucru chiar pe Grebenisan.

„Nu am înregistrat sedintele PLD, dar în schimb va pot confirma ca Gavril Grebenisan are toate sedintele înregistrate pe telefonul mobil. Telefonul dânsului este foarte performant si înregistreaza în jur de 180 de minute”.

<i><h5>Ruptura</h5>

„Gavril Grebenisan face apel la defaimare, în opinia unui frustrat ca dânsul este singura modalitate de asi impune un punct de vedere… Cu domnul Grebenisan nu voi mai avea dialog pâna în ziua în care nu îsi va cere scuze public pentru ca m-a defaimat… Eu am muncit pentru aceasta tara… noi cei din MApN a trebuit sa facem canalul Dunare-Marea Neagra, nu l-au facut ingineri ca Grebenisan. Nu, ei au facut piulite, saibe si suruburi de opt eventual, cu pas marunt si cu pas normal. Carbunele tarii l-am scos tot noi… Am fost si la canal si în Valea Jiului la mina”, sustine Ioan Hulea.

Vicepresedinti Ioan Hulea si Calin Puia considera ca SMS-ul trimis de Gavril Grebenisan dupa aflarea rezultatelor la alegerile europarlamentare este penibil. Iata textul mesaului.

„PLD BH are, oficial, 2,79 în judet si 4,56 în Oradea. Va multumesc celor care ati dus greul campaniei si ati crezut cu adevarat în reusita! Nu-i asa ca mor de ciuda cei care n-au crezut? Presedinte PLD Bihor, G. Grebenisan”.

<h5>Pozitia lui Grebenisan</h5>

GAZETA de Oradea l-a contactat pe liderul PLD Bihor si i-a cerut un punct de opinie vis a vis de acuzele grave ce i se aduc.

„Îmi este lehamite de aceste declaratii… Pentru acuzele cu Securitatea l-am dat în judecata pe domnul Ioan Hulea. Staff-ul nostru de campanie s-a întâlnit zilnic, ei si-au dat demisia dupa o saptamâna. Domnii Puia si Onet au lasat staff-ul de campanie decapitat. Cum si-au facut datoria? Domnii Julien, Puia, Onet si Hulea nu apar în nicio poza din campanie pe care le-am facut în actiunile noastre. Onet era raspunzator chiar cu ziua votului. În lipsa lor am facut un nou staff de campanie. Ei au sabotat campania noastra electorala. Cum sa poti face campanie cu doar noua oameni” sustine Gavril Grebenisan. Conform acestuia reprezentantii „grupului de presiune” au lasat o serie de sectii de votare din cartierul Iosia si comuna Osorhei fara delegati. „Sunt procese verbale întocmite de sectiile de votare la care lispeste reprezentantul PLD”.

Fostul director de la RAR neaga cu vehementa ca ar fi dorit sa-si însuseasca bani proveniti de la Ioan Hulea. Ca si dovada ne-a pus la dispozitie copiile xerox de la chitantele cu donatiilor în bani ale fostului ofiter de armata, întocmite pe numele acestuia.

În alta ordine de idei Grebenisan sustine ca extinderea Biroului Executiv Judetean era statutara si se bazeaza pe art. 46 litera c din statutul partidului. Presedintele filialei neaga faptul ca ar fi pus în discutie excluderea din partid a lui Ioan Hulea sau Calin Puia. „Nici nu s-a pus în discutie, ce sa mai vorbim de supunere la vot…”. Ca dovada Grebenisan ne-a prezentat procesul verbal al sedintei din data de 5 noiembrie unde sunt notate discutiile si temele sedintei respective.

„Nici vorba sa închid telefonul domnului Flutur.. Ei trebuiau sa ajunga la Flutur, sa se vada ca ei muncesc, ca ei sunt cu banii, ei trebuiau sa fie vazuti la vârful partidului. Ei au spus în sedinta filialei ca au mers la presedintele partidului sa apere un coleg care are ceva probleme, lui Flutur i-au spus ca vreau sa discute cu el despre propunerea mea de extindere a biroului si dmneavoastra se pare ca va spus ca au mers la Flutur pentru ca nu puteau comunica cu mine. Vedeti, trei variante diferite, asa procedeaza ei. Eu i-am spus domnului Flutur sa aiba grija pentru ca motivul real al prezentei lor acolo este altul…”.

<h5>Relatia Grebenisan – Muresan</h5>

„Nu am fost vecin cu colonelul Petru Muresan. În 1992 eram sef sectie CTC la IMPS, actualul Mecord. Mi s-a propus într-o zi sa o angajez pe Elena Muresan (sotia colonelului de securitate), nu stiam cine este si am întrebat daca stie ceva înainte sa o angajez. Femeia respectiva nu stia sa faca nimic si atunci s-a angajat la serviciul personal. Dupa un timp am dat anunt la ziar ca meditez copii la matematica. La un moment dat am meditat pe baiatul si fata sotilor Muresan, copii veneau la mine acasa, nu eram vecini. Domnul Calin Puia a venit în PNL când eram presedintele pe municipiu, chiar la recomandarea fostului sef al SRI Bihor, Petru Muresan. Care era legatura dintre Puia si Muresan? Petru Muresan detinea actiuni la Vinalcol Diosig, unde Calin Puia era seful punctului de lucru.”, ne-a dezvaluit Gavril Grebenisan care la actionat în instanta pe Ioan Hulea pentru acuzele legate de „afiliatia” cu colonelul de Securitate, Petru Muresan.

În final liderul liberal democratilor bihoreni a precizat ca va cere asistenta din partea conducerii centrale a partidului pentru a rezolva toate diferendele din filiala.</i>

Daniel Meze

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.