Gazeta de Cluj a prezentat pe larg cazul deja-celebrelor case din Borhanci pentru care s-a purtat un veritabil război, ce e departe de a se apropia de sfârşit. Războinicul dezvoltator Bărdăşan continuă să îi şicaneze pe cumpărători prin tentative repetate de evacuare şi, mai nou, prin tăierea utilităţilor.

Tentativele eşuate  de evacuare

Bărdăşan început să tranzacţioneze casele din Borhanci printr-o metodă care l-a scutit de plata TVA-ului. Mai exact,  a încheiat contracte la notar, apoi a pus ipoteci pe sume de plată şi s-a împuternicit pe el însuși, în numele tuturor noilor proprietari. Astfel,  Bărdășan vinde case, însă, practic, niciuna nu îi aparţine.

Prima parcelă, 320687   – Târnăveni nr. 1 –  a vândut-o către Mureșan Laviniu. A pus o ipotecă dinspre Mureșan către firma lui și s-a împuternicit pe el însuși să o tranzacționeze.  Pentru Parcelele 2 și 3, anume Târnăveni 3 și Târnăveni 5, a procedat diferit. Acestea au fost vândute către beneficiari, iar apoi s-a oferit el să construiască casele. Mai mult, materialele de construcţie pentru casele pe care le-a construit au fost achiziţionate, tot pentru a evita plata TVA-ului, în baza activelor imobilizate ale firmei Estvillas SRL.

Ulterior, Bărdăşan, reprezentant legal al lui Mureșan, a încercat de două ori să evacueze familia Vlădan din locuința în care aceasta trăiește împreună cu trei copii mici. Prima încercare a avut loc printr-o „ofertă reală de plată” depusă la executor. În acest context, Bărdăşan a susținut că, dacă partea cealaltă nu își respectă obligațiile contractuale, are dreptul de a rezilia contractul și de a prelua locuința. Judecătorii, însă, au respins această cerere.

Ulterior, a urmat o acțiune de evacuare prin procedură de urgență. De această dată, Bărdăşan a invocat ideea că locuirea într-o construcție nefinalizată ar fi ilegală, însă și acest demers s-a dovedit un eșec. Instanța a respins cererea de evacuare, lăsând astfel familia Vladan în locuință.

Manevrarea contractelor și Tăierea Gazului

După aceste tentative eșuate, Bărdăşan a revenit, la începutul lunii octombrie 2024, cu o nouă strategie: a declarat la notar că Mureșan nu și-a achitat datoriile către Estvillas, firma pe care o deţine. În baza acestei declarații, actul de vânzare-cumpărare al terenului a fost anulat, iar terenul și imobilul au revenit în proprietatea Estvillas. Ulterior, familia Vlădan a primit o notificare prin care li s-a comunicat că proprietarul imobilului s-a schimbat și li s-a cerut să evacueze locuința.

După această „manevră”, Bardasan a mers la E.ON și a trecut contractul de gaz pe numele Estvillas, solicitând apoi rezilierea acestuia. În dimineața zilei de 7 octombrie, angajații de la Delgaz au venit la adresa de pe strada Târnăveni nr. 1, unde locuiește familia Vlădan, și au debranșat contorul de gaz fără avertisment prealabil.

Întreruperea apei și apelul la 112

În urma unei rebranșări temporare a gazului, Bărdăşan a repetat cererea de reziliere, iar contorul a fost demontat din nou la scurt timp. Familia Vlădan a încercat să prevină alte debranșări montând un lacăt pe cutia de gaz și o cameră de supraveghere.

Situația s-a agravat pe 24 octombrie, când Bărăşan a solicitat și rezilierea contractului de apă. La fața locului, au venit reprezentanți ai Companiei de Apă Someș însoțiți de dezvoltatorul imobiliar, care le-a dat instrucțiuni clare să efectueze operațiunea după ora 10, când familia Vlădan nu era acasă. La intervenția proprietarului locuinței, reprezentanții companiei au refuzat să debranșeze apa, fiind conștienți de consecințele pe care această acțiune le-ar putea avea asupra unei familii cu copii mici.

În ciuda refuzului acestora, Bărdăşan a apelat la  112, acuzând că Vladan împiedică Compania de Apă să își facă treaba. Poliția sosită la fața locului i-a explicat lui Bărdăşan că procedurile urmează să fie rezolvate pe cale legală, în instanță, și că nu are dreptul să întrerupă utilitățile.

În 28 octombrie, Bardasan a încercat să-l descrediteze pe Vladan într-o ședință de judecată, invocând că acesta ar avea o moralitate îndoielnică. Cu toate acestea, cât timp discuțiile continuau în sala de judecată, Estvillas a procedat la o nouă debranșarea a apei.

Familia Vladan a rămas, astfel, fără acces la apă curentă în locuință, fiind nevoită să improvizeze cu ajutorul unui furtun tras de la un vecin. Deși soluția este una temporară, aceasta le permite măcar accesul minim la apă pentru nevoi de bază.

Situația tensionată dintre familia Vlădan și dezvoltatorul Bărdăşan este departe de a se încheia, iar instanțele sunt singura cale de rezolvare a acestui conflict care afectează traiul de zi cu zi al unei familii cu copii mici.

2 COMENTARII

  1. Oooo ce frumos scoateți in evidență doar neputinta constructorului…..dar oare daca aceasta familie cu copiii mici sunt asa de onesti si extraordinari DE CE NU AU PLATIT PENTRU CASA CARE TREBUIA SA FIE A LOR LA TIMP?DE CE S A AJUNS AICI SA FIE EVACUAȚI ……oare pentru ca sunt CURATI ????Si daca instanta ii va da constructorului dreptul sa i evacueze ce veti mai scrie???EI EI……CE RAU ESTE SA VEDEM DOAR VINA VECINULUI……ca si la o boala ….tratăm simptomele ….cauza o lasam in viia Domnului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.