În urma inițiativei pornite de către Liviu Dragnea și Serban Nicolae privind aducerea în țară a rezervei de aur a României, europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai a acuzat Banca Națională a României de lipsă de transparența.

Totuși, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a oferit clarificări în legătură cu afirmațiile legate de administrarea rezervei de aur și a celei internaționale a României și transmițându-i Noricăi Nicolai să citească site-ul oficial al Băncii Naționale pentru că acolo va găsi un capitol separat privind rezerva de aur a României.

Astfel BNR a respins ferm acuzațiile doamnei Norica Nicolai, considerând ca fiind complet nefondate. Purtătorul de cuvânt al BNR a reamintit că ultimul Raport anual, aferent anului 2017, depus Parlamentului României în luna iunie a anului 2018. Acesta are un capitol dedicat: Administrarea rezervelor internaționale (pag.160-167), pe parcursul acestor pagini fiind prezentate operațiunile specifice legate de administrarea rezervei (compoziţia valutară, tipurile de operaţiuni, limitele de expunere etc.)și modul de realizare al obiectivelor strategice.

Totodată, acest raport mai cuprinde și un capitol special legat de Evoluția stocului de aur în perioada 1990 – 2017 (pag. 167- 178), ce reprezintă sintetic toate detaliile leagte de evoluția rezervei internaținale de aur în această perioadă.

BNR reamintește că transferul părții de aur în contul deținut de BNR la Banca Angliei, s-a realizat în perioada aprilie 1999 – martie 2002, cu informarea în prealabil a autorităților statului: președinte, guvern, parlament.

„În consecinţă, a acuza lipsa de transparenţă a Băncii Naţionale a României în privinţa acestui subiect înseamnă pur şi simplu ignorarea documentelor oficiale puse în fiecare an la dispoziţia autorităţilor statului şi publicului larg. Ultimul raport anual al BNR se găseşte pe site-ul băncii http://www.bnro.ro/Publicatii-periodice-204.aspx, ca de altfel toate celelalte rapoarte anuale din ultimii 10 ani. Doamna europarlamentar Norica Nicolai nu trebuie decât să le consulte pentru a avea toate răspunsurile la întrebările pe care le-a ridicat public. Aşa cum am mai menţionat cu alte ocazii, tot pe site-ul băncii se găsesc şi alte materiale explicative în privinţa administrării rezervei de aur. BNR face un apel către toţi cei care abordează subiecte legate de rezerva internaţională a României să consulte documentele oficiale al băncii, pentru a avea la dispoziţie informaţii detaliate în legătură cu această temă. Punerea sub semnul întrebării a rezervei de aur sau a rezervei internaţionale a României nu este doar un semn de ignorare a realităţii, de sfidare a logicii economice şi a practicilor prudenţiale internaţionale, ci o formă de răspândire a unor informaţii false” a detaliat Dan Suciu.

Liderul PSD, Liviu Dragnea și senatorul PSD, Șerban Nicolae au depus recent un proiect de lege ce vizează modificarea și completarea Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României. Astfel, respectivul proiect cere ca Banca Națională a României (BNR) să repatrieze peste 90% din aurul depozitat de România în străinătate, adică aproximativ 56 de tone, potrivit datelor actuale.

Europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai a declarat, cu privire la modificarea legii BNR că aceasta a fost făcută din cauza lipsei de transparență a Băncii Naționale a României, cerându-i totodată guvernatorului Mugur Isărescu să ofere informații cu privire la plasarea rezervei externe a aurului pe care țara noastră o deține.

Conform viceguvernatorului BNR, Liviu Voinea, țara noastră, în  prezent are rezerve de aur de aproximativ 103,7 tone (103.697 de kilograme şi 790 grame de aur fin), ce fac parte din rezervele internaționale, iar  „în perioada 2005-2018 au variat ca pondere între 7 şi 10%, în funcţie atât de creşterea rezervelor valutare, cât şi de creşterea preţului aurului”. Circa 60% (61.245 kg şi 50 grame) din rezerve se află la Londra, pe strada Threadneedle, la Banca Angliei în custodia BNR.

În încheiere, Dan Suciu a afirmat faptul că: ”Existența rezervelor internaționale, administrarea lor corectă conform standardelor internaționale certificate anual constituie un element central pentru credibilitatea BNR și a României pe plan extern.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.