Ministerul Justiţiei afirmă că face toate eforturile privind obţinerea tuturor elementelor legale necesare care să permită declanşarea procedurii de transfer a unui cetăţean român aflat în detenţie în China. De asemenea, s-a luat legătura cu Ministerul Afacerilor Externe pentru gestionarea eforturilor României în plan juridic şi în plan diplomatic în acest caz.

„Ministrul Justiţiei a luat act de situaţia domnului Marius Balo, românul care ispăşeşte o pedeapsă cu închisoare în Republica Populară Chineză, în urma scrisorii recent trimise de reprezentanţi legali ai acestuia”, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de Ministerul Justiţiei.

Conform sursei citate, ministrul Ana Birchall a luat legătura cu Ministerul Afacerilor Externe pentru gestionarea eforturilor României în plan juridic şi în plan diplomatic, în acest caz.

„Ministerul Justiţiei depune toate eforturile privind obţinerea tuturor elementelor legale necesare care să permită declanşarea etapei judiciare a procedurii de transfer a cetăţeanului român, în contextul cooperării judiciare internaţionale. Ministerul Justiţiei îi asigură pe reprezentanţii legali ai cetăţeanului român că va continua să întreprindă toate demersurile legale necesare, astfel încât situaţia domnului Marius Balo să fie cât mai grabnic soluţionată, cu respectarea deplină a drepturilor sale”, mai scrie în comunicat.

Adevărul a relatat că Marius Balo, un profesor universitar din Cluj, care a predat la Universitatea Beijing, este închis în China, unde a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru complicitate la fraudă contractuală, pentru un prejudiciu de 80 de dolari. El susţine că este nevinovat şi că este o victimă a sistemului de justiţie chinez, iar în ultimii ani a cerut să fie mutat în ţară, pentru a-şi ispăşi aici pedeapsa.

„Această situaţie extrem de gravă este ignorată cu desăvârşire de Ministerul Justiţiei al României, care refuză să îşi îndeplinească obligaţia de a apăra interesele şi drepturile unuia dintre cetăţenii săi. În ciuda unor memorii şi adrese repetate către doamna Ministru Ana Birchall, dar şi către Ministerul de Externe, Preşedintele României şi alte instituţii cu atribuţii în apărarea drepturilor cetăţenilor români, autorităţile nu au luat nicio măsură, au oferit doar răspunsuri generice şi au refuzat să acorde audienţe privitoare la acest caz“, susţin reprezentanţii Casei de avocatură Iordăchescu şi asociaţii, citaţi de Adevărul.


Citește și: Clujean condamnat la 8 ani in China pentru un prejudiciu de 80 de dolari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here