Primarul municipiului Cluj-Napoca a facut o trecere in revista a realizarilor municipiului in anul 2012, precum si o prognoza a proiectelor care trebuie finalizate sa demarate in acest an. Insa o mare parte din cele din urma sunt proiecte care trebuiau sa fie gata din 2012 sau chiar 2011, fiind amanate de contestatii, procese pierdute de municipalitate in instanta sau dezbateri interminabile.

Primul aspect cu care s-a mandrit primarul se refera la obtinerea titlului de Capitala Culturala a Tineretului in anul 2015 de catre Cluj-Napoca. Anuntul oficial si decernarea premiului au avut loc la sfarsitul lunii noiembrie. Bugetul evenimentelor cuprinse in calendarul anului 2015 pentru a se organiza sub egida Capitala Europeana de Tineret este estimat la 5,5 milioane de euro, din care o parte va fi suportat de catre bugetul local, restul fiind acoperit din finantari atrase, nationale, europene, sau private. ”Acest statut – unic in anul 2015 in Europa – va aduce notorietate pentru orasul nostru la nivel european, o serie de organizatii internationale de tineret manifestandu-si deja intentia de a programa intalnirile anuale in Cluj-Napoca in anul 2015”, a declarat edilul la anuntarea nominalizarii.

Parcuri si parkinguri

Un alt proiect finalizat bifat pe lista de modernizare a orasului este reabilitarea Parcului Central si a cladirii Cazino. Licitatia pentru aceste lucrari a avut loc pe 14 decembrie 2010, iar contractul a fost adjudecat de catre ACI Cluj. Contractul nu a putut fi insa semnat imediat din cauza unei contestatii formulate de celalalt ofertant de la licitatie, asocierea Electrogrup-Kiat Grup, respinsa ulterior de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor. Contractele pentru restaurarea Parcului Central, cladirea Casino si linia de tramvai au fost semnate in luna octombrie 2011. Costurile pentru intregul proiect sunt evaluate la 17 milioane de lei, bani veniti de la Comunitatea Europeana.
Emil Boc s-a mandrit si cu faptul ca a inaugurat parkingurile de pe Aleea Baisoara si Strada Mehedinti, fiind derulate licitatiile sau demarate lucrarile si pentru alte astfel de constructii in municipiu. Anul viitor trebuie sa inceapa lucrarile pentru parkingul de pe Aleea Negoiu din cartierul Manastur si sa fie finalizat cel de pe Strada Fabricii.
In 2013, dintre marile proiecte de infrastructura mentionate de edil, unul singur are sanse sa fie finalizat conform planului. Este vorba de modernizarea celui de-al doilea tronson al liniei de tramvai din municipiu. Primaria Cluj-Napoca a semnat contractul pentru modernizarea liniei de tramvai din oras cu un consortiu format din firmele Swietelsky Baugesellschaft mbH – Astalrom – Euroconstruct – Transferoviar Grup. Costurile totale ale proiectului se vor ridica, cu tot cu TVA, la 63,5 milioane de lei. Lucrarile la tronsonul Bucium-Podul Calvaria au fost finalizate anul acesta, fiind achizitionate si tramvaie noi, iar in prezent se lucreaza la tronsonul dintre Piata Garii si Bulevardul Muncii.

Tramvaiul vine la timp

Semnarea contractului s-a facut cu o luna intarziere pentru ca municipalitatea a trebuit sa astepte aprobarea de la Comisia Europeana si de la Ministerul Dezvoltarii, dat fiind ca proiectul este realizat in proportie de 98% din fonduri europene nerambursabile, dar mai ales pentru ca a trebuit sa fie solutionata contestatia depusa in urma licitatiei. Firma Mari Vila a inregistrat la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) o plangere cu privire la modul in care s-a derulat si s-a finalizat procedura de atribuire a contractului de executie pentru modernizarea liniei de tramvai pe ruta Manastur – Piata Garii – Bulevardul Muncii.
In 2013 ar trebui sa fie gata si reteaua de self-service de biciclete, tot din bani europeni. Primaria Cluj-Napoca a semnat contractul cu asocierea Viacor Engineering – Rico Constanta, cel care a castigat proiectul pentru amenajarea pistei de biciclete si a celor 50 de statii de self-service. Aceasta deoarece Curtea de Apel a dat castig de cauza Primariei in cazul contestatiei depuse de una din firmele participante. In urma licitatiei de atribuire a contractului, societatea Diferit, care a fost descalificata, s-a adresat Consiliului National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC). Contractul de finantare pentru acest proiect este de peste 17 milioane de lei, din care aproximativ 13 milioane de lei sunt bani accesati din fonduri europene. Traseul pistei ar trebui sa fie gata in maxim un an de la semnarea contractului, termen in care trebuie sa fie finalizate statiile de inchiriere si sa fie puse la dispozitia clujenilor cele 500 de biciclete.

Cum se plimba Primaria prin instante

In topul proiectelor care trebuia finalizate in 2013 se afla Sala Polivalenta si Planul Urbanistic General. Sala Polivalenta este un din proiectele care au dat mari batai de cap administratiei locale clujene. Dupa ce contestatia depusa de ACI la castigarea licitatiei pentru construirea obiectivului sportiv de catre CON-A a fost respinsa de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), primaria a dat verde lucrarilor la Polivalenta. Intre timp, insa, gigantul clujean din constructii a inaintat o plangere in instanta si, pe la mijlocul lucrarilor de construire, a castigat, obligand Primaria si CON-A sa inghete lucrarile.
Dat fiind ca instanta a decis ca oferta firmei sibiene nu este conforma caietului de sarcini, Primaria a reevaluat si pe cea a ACI si a decis ca nici aceasta nu corespunde. Astfel ca administratia locala s-a vazut obligata sa reorganizeze licitatia pentru lucrarile de executie. Insa pana atunci, lucrarile facute de firma sibiana trebuie conservate, lucrari care edilul prevede ca vor fi finalizate in 45 de zile.
Desi trebuia sa fie gata inca din 2010, Planul Urbanistic General (PUG) al municipiului Cluj-Napoca a primit abia anul trecut avizele necesare de la ministere. Acum tot ce mai ramane de facut este ca acesta sa primeasca aprobarea de la arhitectul sef al judetului si votul consilierilor locali.
Valabilitatea actualului PUG a fost prelungita pana la aprobarea noii documentatii de urbanism, in asa fel incat sa nu existe probleme legate de autorizarea constructiilor in oras. Planul Urbanistic General in vigoare a fost conceput in 2004, insa de atunci, strategia de dezvoltare a orasului a depasit acest PUG. Spre exemplu, in 2004 nu exista actualul flux rutier sau cele doua mari centre comerciale din oras.
Alte proiecte mentionate de Emil Boc pentru 2013 sunt construirea unei sali de sport pentru Liceul teoretic ”George Cosbuc”, modernizarea a trei centre de zi, demararea proiectului de reabilitare termica a blocurilor, implementarea sistemului modern de ticketing, amenajarea Pietei Mihai Viteazu, cresterea c 400 a numarului de locuri in gradinite si crese, precum si elaborarea strategiei de dezvoltare a municipiului pentru anii 2014-2020.

Diana Gabor

Greii constructiilor vin la Cluj

Un proiect care va fi atribuit in curand prin licitatie este cel de construire a unui Centru Regional de Excelenta pentru Industrii Creative, care va fi realizat din fonduri europene. Pentru cei aproape 11 milioane de euro cat este dispusa Primaria sa ofere s-au depus 16 oferte, de la companii ale greilor din constructii din Romania. Valoarea proiectului, dupa cum reiese din caietul de sarcini, este de circa 52 de milioane de lei, fara TVA, din care jumatate sunt acoperite de fonduri europene, iar jumatate din bugetul primariei. In perioada urmatoare va avea loc analizarea ofertelor, validarea acestora si, ulterior, atribuirea licitatiei privind acest proiect economic important, pentru polul de crestere Cluj-Napoca, arata primarul Emil Boc.

Contestatii in serie

Campion la capitolul amanari este proiectul pentru Centrul Cultural Transilvania. Intrebat intr-o conferinta de presa despre termenul estimat pentru demararea constructiei, primarul Emil Boc a declarat ca vor fi stabiliti niste pasi concreti, dar totul depinde de depunerea documentatiei. Virgil Porutiu, directorul tehnic al Primariei, a venit cu lamuriri suplimentare, aratand ca termenul de 6 luni pentru finalizarea proiectului de catre firma care a castigat licitatia pentru proiectare a fost calculat in zile lucratoare. Astfel, Primaria trebuia sa primeasca proiectul complet abia la sfarsitul lunii noiembrie.
Licitatia poate fi derulata cel mai devreme la inceputul acestui an, in conditiile date, mai ales ca dupa primirea proiectului, administratia trebuie sa elaboreze un caiet de sarcini, pe baza acestuia, care sa faca mai apoi obiectul concursului. Realizarea Centrului Cultural Transilvania a mai fost amanata de contestatia depusa de unul dintre participantii la concursul de proiecte, precum si de procesul prin care administratia locala a contestat decizia Consiliului National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC), care a admis aceasta plangere. Contestatii au existat si la concursul de idei, castigat de UTCN, dar acestea nu au ajuns in instanta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.