Recolta bogata de parkinguri in Manaştur

Cel de-al doilea parking din cartierul Manaştur a fost inaugurat saptamana trecuta de primarul Emil Boc. Un al treilea este in faza de evaluare a ofertelor la licitaţia pentru proiectare şi execuţie, urmand sa acopere macar o parte din necesarul de locuri de parcare din cea mai dens populata zona a Clujului.

Joi a avut loc inaugurarea celui de/al doilea parching din cartierul Manaştur, cel de pe strada Mehedinţi. La inaugurare au fost prezenţi cateva zeci de cetaţeni care locuiesc in zona, dar şi oficiali ai Primariei. „Astazi inauguram al treilea parking de cartier din municipiul Cluj-Napoca, dupa cel de la Minerva, dupa cel de pe strada Baişoara din Gheorgheni, iata inauguram acest parching din Manaştur de pe strada Mehedinţi, cu o capacitate de 126 de locuri. Este o investiţie 100% a Primariei şi este destinata oamenilor din aceasta zona, care au o criza acuta a locurilor de parcare.

Penalizari pentru Napoca Construcţii

Valoarea lucrarilor licitate a fost de 3,052 de milioane, valoare lucrarilor executate a fost de 2,856 de milioane, deci s-a facut o economie de 196.564 lei, in raport cu valoarea lucrarilor licitate. Le mulţumesc tuturor acelora care s-au implicat in realizarea acestui parching. Le mulţumesc foştilor primari Sorin Apostu şi Radu Moisin pentru ca au fost aceia care au demarat acest proiect, şi trebuie sa-i amintim şi sa le mulţumim pentru efortul facut, dupa care mulţumesc echipei tehnice de la Primarie, directorului tehnic, directorului de la parcari şi intregii echipe care a lucrat ca acest proiect sa poata fi finalizat. Fara efortul lor, evident ca el nu s-ar fi putut face”, a declarat Emil Boc la inaugurarea parkingului.
Acesta a menţionat şi penalizarile pe care trebuie sa le plateasca firma constructoare. „Nu in ultimul rand, apreciez efortul firmei constructoare, Napoca, care a realizat acest parching, chiar daca are o intarziere de 4 saptamani şi se aplica ca atare sancţiunile din contract, in valoare de 3668 de lei penalitaţile de intarziere pentru fiecare saptamana de intarziere potrivit contractului. Aşa e sanatos, aşa e cinstit, daca s-a intarziat trebuie platite penalitaţile. Important este ca parkingul arata bine, funcţioneaza, e in parametrii calitativi şi cantitativi stabiliţi de experţi, şi sper ca cei din zona sa-l foloseasca cu bine”, a adaugat edilul.
Amintim ca parkingul de pe strada Mehedinţi a fost construit pe baza unui proiect mutat de pe strada Aurel Vlaicu din cartierul Maraşti, pentru care termenul de execuţie a fost esenţial pentru stabilirea caştigatorului licitaţiei. Constructorul Napoca Construcţii a fost de acord sa pastreze preţul licitat pentru construcţia de pe Aurel Vlaicu, 2,46 milioane de lei, cu condiţia ca termenul de execuţie sa fie prelungit. Anul trecut construcţia a inceput cu doua luni de intarziere deoarece a fost nevoie de o serie de lucrari neprevazute de deviere a reţelelor de utilitaţi şi de consolidari suplimentare, dat fiind ca parkingul este construit pe un teren in panta.

Vox populi, vox dei

Primarul Emil Boc a venit insoţit de viceprimarul Gheorghe Şurubaru şi directorul tehnic al instituţiei, Virgil Poruţiu, pentru a taia panglica, dar a fost nevoit sa ţina şi o scurta sesiune de audienţe, oamenii din zona avand mai multe sugestii pentru imbunataţirea spaţiului public din zona Mehedinţi.
Astfel, edilului i s-a cerut sa puna mai multe banci in parcurile nou-amenajate pentru copii, pentru ca in fiecare din ele exista una singura. De asemenea, bunicii l-au rugat sa puna pavaj in aceste parcuri, pentru ca de indata ce ploua, se face noroi şi copiii nu se mai pot juca. Boc l-a chemat pe directorul tehnic al primariei şi l-a rugat sa-şi noteze toate sugestiile. Tot bunicuţele au cerut montarea unor balustrade pe marginea trotuarului nou creat in imediata vecinatate a parkingului, pentru ca „pana acum erau scari şi nu se aluneca, dar e panta şi la iarna e nevoie de ceva de care sa te ţii.”
Insa cei mai mulţi dintre cetaţenii veniţi la inaugurare au cerut lamuriri in legatura cu parkingul şi modalitatea de acordare a locurilor de parcare in cadrul acestuia. Parkingul are 126 de locuri de parcare, din care 26 sunt alocate celor care au avut parcari sau garaje pe amplasamentul cladirii, iar restul au fost distribuite celor care locuiesc in cele cinci blocuri din imediata vecinatate – D3, D4 şi D5 de pe strada Mehedinţi, respectiv blocurile de pe strada Tazlau 7 şi 9. Chiar daca doritorii sunt mult mai mulţi, aceştia vor trebui sa aştepte pana la finalizarea parkingului de pe strada Negoiu. „In primul rand locurile de parcare sunt repartizate in felul urmator: 26 de locuri sunt repartizate cetaţenilor care au avut abonamente sau contracte de inchiriere sau garaje pe amplasamentul actualului parching, diferenţa de locuri sunt in felul urmator repartizate: cele 98 de locuri ramase vor fi alocate celor care au depus cereri anul acesta  şi sunt cu domiciliul in aceste imobile adiacente parkingului, respectiv Mehedinţi 63… adica D5, D3 şi D4, respectiv Tazlau 7 şi 9. De asemenea, doua locuri sunt destinate persoanelor cu handicap. Abonamentul pentru persoanele fizice riverane este de 110 lei pe an in acest parching”, a precizat Emil Boc.

Inca doua in cartier

Cel de-al doilea parking va fi construit la intersecţia strazii Negoiu cu strada Mehedinţi, iar lucrarile vor incepe la toamna. Firma care va caştiga concursul are la dispoziţie 1.500 de metri patraţi pentru a construi un parking de minim 300 de locuri de parcare. Al treilea parking din Manaştur va fi situat in zona blocurilor lama de pe strada Parang, şi ar urma aiba 400 de locuri şi un buget pentru lucrari calculat la un milion de euro.
 „Cu asta mergem mai departe in Manaştur, sa facem un alt parking. Este vorba de cel de pe Negoiu, cu o capacitate de aproximativ 400 de locuri. In acest moment, ne aflam in faza de evaluare a licitaţiei pentru proiectare şi execuţie a parkingului respectiv, urmand ca anul viitor sa fie şi acela construit şi dat in folosinţa oamenilor din Manaştur. Inca o modalitate prin care incercam sa le dam oamenilor cat mai multe locuri de parcare intr-un oraş inca aglomerat, mai ales in cartierele mari, cum sunt Manaştur, Maraşti, Grigorescu, Gheorgheni. Şi politica noastra de parkinguri se va duce şi spre zona centrala, unde ştiţi proiectele pe care le avem, şi nu fac decat sa le mai menţionez inca o data. Avram Iancu, Kogalniceanu, cimitir, sau parking din Haşdeu in colaborare cu Universitatea Babeş-Bolyai”, a declarat primarul.
Primaria a organizat in luna iunie 2012 licitaţia pentru construirea unui parking pe strada Negoiu. Au fost depuse noua oferte la licitaţia pentru „Proiectare şi execuţie lucrari la obiectivul parking suprateran cu amplasament pe strada Mehedinţi – aleea Negoiu”. Valoarea estimata pentru acest obiectiv este de 15.929.406 lei fara TVA. Reprezentanţii Primariei Cluj-Napoca evalueaza in prezent ofertele in vederea atribuirii contractului. Amintim ca la prezentarea proiectului in şedinţa de urbanism specialiştii au recomandat proiectanţilor sa modifice modul de amplasare a construcţie pe teren in aşa fel incat sa se creeze mai multe locuri de parcare.

Diana Gabor

Cele 9 oferte pentru parkingul de pe Negoiu:

SC Napoca SA – Bogart Construct SRL – 15.925.378,68 lei, 36 de luni
SC International FBS Holding SRL – 15.910.741,89 lei, 36 luni
SC Modern Bau SRL – Top Proiect SRL – 12.389.719,83 lei, 36 luni
SC ACI SA – SC Proiect Constrex Consulting SRL – 15.693.661,57 lei, 36 luni
SC Tehnoclima General Contractor–SC Arhidinamic SRL– 13.601.700 lei, 24 luni
SC Consinit SRL – Specialist Consulting – 9.298.957, 26 lei, 24 luni
SC Con-A SRL – 15.268.680 lei, 18 luni
SC Selina Construcţii SRL, Ceziana Star SRL, Energo Power SRL, Conpac Arhitect SRL – 15.925.360 lei, 36 luni
Construdava – Icco Energ SRL – 15.350.500 lei, 24 luni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.