Rectorii universităţilor clujene au primit titlul de cetăţeni de onoare ai municipiului în cadrul unei ceremonii la sediul Primăriei, la care au asistat personalităţi ale oraşului, precum şi colegii universitarilor. Fiecăruia dintre rectorii de la UTCN, UAD, UMF şi Academia de Muzică le-a fost făcut un laudatio de către colegi de breaslă, marele absent al zilei fiind Andrei Marga, care a refuzat titlul din raţiuni politice.

Joi, 30 iunie, Primăria Cluj-Napoca a conferit titlul de cetăţeni de onoare celor patru rectori ai universităţilor clujene, în absenţa lui Andrei Marga. Astfel, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Haţieganu” (UMF), Marius Bojiţă, cel al Universităţii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), Radu Munteanu, fostul rector al Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima”, Aurel Marc şi Preşedintele Universităţii de Arte şi Design (UAD), Ioan Sbârciu, au primit în cadrul unei ceremonii organizate la sediul Primăriei titlul de cetăţeni de onoare ai municipiului.

Lumea bună a Clujului

La ceremonie au participat câteva sute de persoanre, printre care consilieri locali, profesori universitari, oameni de afaceri, dar şi artişti şi şefi de instituţii. Dumitru Fărcaş, Ioan Păcurar sau Horia Ciorcilă au fost prezenţi la ceremonia în care au fost onoraţi rectorii clujeni. „Trebuie să recunosc că Sala Mare a Primăriei nu a fost niciodată atât de plină şi mai ales atât de plină cu atât de multe personalităţi de marcă ale Clujului. Prezenţa dumneavoastră aici demonstrează că suntem o comunitate mică, dar bine definită, iar prezenţa alături de noi a atât de personalităţi foarte importante din diferite domenii demonstrează faptul că suntem o familie”, a spus primarul Sorin Apostu în deschiderea evenimentului. Alături de edil şi de rectori au asistat la eveniment ÎPS Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, prefectul Florin Stamatian şi protopopul greco-catolic Cristian Săbău.
“Prin această modestă recunoaştere dorim să îi punem acolo unde le este locul pe cei care au consolidat statutul Clujului de oraş universitar. Am început cu aceste personalităţi şi vom continua recunoaşterea tuturor celor care au condus destinele universităţilor clujene. Acesta e doar începutul şi mă bucur că aceşti corifei au acceptat provocarea de a fi alături de municipalitate”, a declarat primarul Sorin Apostu. Viceprimarul Radu Moisin a dat citire fiecăreia dintre Hotărârile de Consiliu Local din 14 iunie prin care se acordă titlul de cetăţean de onoare rectorilor clujeni, după care unul din colegii fiecărui rector a rostit un laudatio.

Rectori au universităţilor pe care le-au absolvit

Decanul de la Facultatea de Farmacie, Felicia Loghin, a vorbit despre Marius Bojiţă şi activitatea sa în universitate. Aceasta a subliniat contribuţia considerabilă a rectorului UMF la prestigiul meseriei de farmacist, dar şi abilităţile sale pedagogice, de care s-au bucurat în procesul lor de formare generaţii de studenţi farmacişti şi medicinişti. Prof. Dr. Marius Bojiţă ocupă funcţia de preşedinte al UMF din 2008 şi este membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. În 1965 absolvea secţia de Farmacie a universităţii pe care acum o conduce, iar în 1981 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe farmaceutice. Din 1992 ocupă funcţii de conducere în cadrul UMF, fiind mai întâi decan la Farmacie, pro-rector, iar din 2000 a ocupat funcţia de rector. Marius Bojiţă are o bogată experienţă academică şi ce cercetare, cu peste 130 de lucrări de specialitate publicate în ţară şi în străinătate. În anul 2000 şi municipiul Sebeş l-a numit cetăţean de onoare, iar universităţi de Sibiu, Constanţa şi Chişinău i-au conferit titlul de doctor honoris causa.
Despre fostul rector al Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” a vorbit colegul său, academicianul Cornel Ţăranu, care a subliniat bogata activitate culturală a lui Aurel Marc, declarându-l un oboist de talie internaţională, cu un bogat repertoriu din muzica veche, dar şi din lucrări ale unor compozitori de peste graniţe. Aurel Marc a absolvit în 1971 Conservatorul de Muzică ”Gheorghe Dima”, primind în 2005 titlul de Doctor în Muzică, Summa cum Laude. A avut o serie de performanţe artistice în plan internaţional, fiind specializat în muzică de cameră care, a subliniat Cornel Ţăranu, este o muzică de o mare fineţe, pentru care ai nevoie de o tehnică deosebită. Aurel Marc a avut peste 1000 de recitaluri şi concerte în bogata sa activitate muzicală, dintre care 200 au fost prime audiţii din literatura de specilitate din ţară şi din afară.

Fac cinste Clujului

Cancelarul Universităţii Tehnice, Daniela Manea, a rostit laudatio pentru Radu Munteanu, rectorul UTCN, subliniind deosebitele calităţi de manager ale acestuia, dar amintind şi de erudiţia acestuia, rectorul fiind un talent şi în ceea ce priveşte creaţia lirică. Radu Munteanu a fost reales în funcţia de rector al UTCN în 2008, în prelungirea mandatului început în 2004, înainte de care a ocupat funcţia de decan. Actualul rector a obţinut titlul de Doctor de la Politehnica din Timişoara şi a adus în ţară marele premiu de la Salonul de Inventică de la Geneva, pentru Roboscan, un scanner pentru maşini de larg tonaj, pe care l-a susţinut în juriul din care făcea parte. Membru al Academiei de Ştiinţă şi Tehnică, Radu Munteanu a adus o contribuţie considerabilă la dezvoltarea UTCN, sub conducere sa universitatea şi-a întărit legăturile cu autorităţile locale şi chiar a încheiat recent un protocol cu municipalitatea şi companiile private care investesc la Cluj pentru a facilita angajarea stundenţilor politehnişti.
Ioan Sbârciu, preşedintele UAD, a fost onorat prin discursul istoricului Liviu Zăpârţan. Profesor, pictor, senator sau membru al Clubului Rotary, Ioan Sbârciu este o neobosită figură emblematică pentru Cluj. La fel ca şi colegii săi, a fost absolvent al universităţii în fruntea căreia a ajuns până la urmă, fiind din 2005 Doctor în Arte Vizuale de la aceeaşi instituţie. Timp de un an a ocupat funcţia de decan al Facultăţii de Arte Plastice, după care, în 2000, a fost ales rector al UAD, fiind confirmat de două ori în această funcţie. Între 1975 şi 2005, Ioan Sbârciu a avut peste 30 de expoziţii la Galeriile Uniunii Artiştilor Plastici şi la muzee din Cluj-Napoca şi alte oraşe din ţară. Chiar mai multe expoziţii a avut în întreaga lume, atât individual cât şi de grup. A expus la galerii de vază din Ungaria, Franţa, Germania, Japonia şi multe altele. Ioan Sbârciu este doctor honoris causa al Universităţii Ovidius din Constanţa şi are o bogată activitate şi la nivel academic, prin publicaţii şi pregătire continuă în programe naţionale şi internaţionale.

Marga a refuzat titlul

Marele absent al ceremoniei de decernare a titlurilor de cetăţean de onoare a fost rectorul Universităţii ”Babeş-Bolyai”, Andrei Marga. Acesta a declarat, printr-un comunicat de presă, că refuză propunerea făcută de municipalitate de a-l onora alături de conducătorii celorlalte universităţi clujene. ”Nu am acceptat propunerea primarului Sorin Apostu de a mi se acorda titlul de cetăţean de onoare al Clujului şi nu o accept. Fireşte că pentru orice ardelean Clujul este centrul, iar aspiraţia sa naturală este de a trăi în acest oraş şi de a-l servi. Însă, în situaţia în care în ţară unii oameni se sinucid sau îşi dau foc, în care degradarea administrativă şi a vieţii continuă, în care mulţi oameni sunt copleşiţi de sărăcie şi de lipsuri, cred că nu este cazul să ne dedăm la ceremonii care contrastează flagrant cu situaţia oamenilor şi cu atmosfera de profundă nemulţumire din ţară. Dacă nu poate rezolva problemele existente şi ameliora soarta oamenilor, administraţia ţarii ar trebui să nu-i ofenseze pe cetăţeni”, a declarat Andrei Marga într-un comunicat de presă remis în 10 iunie. Cu toate acestea, UBB a decis, printr-o Hotărâre a Senatului, acordarea titlului de Doctor Honoris Causa doamnei Hillary Clinton, Secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii, preşedintelui Italiei, Giorgio Napolitano şi laureatului Premiului Nobel pentru economie Joseph Stieglitz din Statele Unite ale Americii, fiind astfel în ”hora” organizării de evenimente ce contrastează cu situaţia precară în care domnul Marga îi vede pe români.
”Îmi pare rău că din cauza unor conjuncturi politice domnul Andrei Marga a amânat decizia privind primirea titlului de cetăţean de onoare, care se acordă încă din perioada interbelică. L-aş menţiona aici pe Octavian Goga, care a primit aceasta distincţie. Venind spre zilele noastre acest titlu a mai fost primit de preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, sau de mitropolitul Bartolomeu. Nu este un titlu al primarului, ci al oraşului. Am toata admiraţia pentru profesorul Andrei Marga, rectorul uneia dintre cele mai importante universităţi din România, şi sper că se va răzgândi”, a declarat Sorin Apostu.

Diana Gabor

1 COMENTARIU

  1. Nu cred ca era cazul ca dl Marga sa se foloseasca de o asemenea ocazie spre a face tot politica. ii dorim la mai mare pe caile curate ce si le asterne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.