Rectorul UBB, Daniel David, a declarat de curând că educația nu ar trebui să urmeze traseul chinezesc, unde companiile acceptă tineri care nu sunt prea pregătiți cu specializări limitate.

„Economia vrea să salveze bani. Economia se va prăbuși sub aspectul noii paradigme, dacă nu păstrează mare parte din vechea paradigmă. Ca să folosesc o metaforă, e exact cum am făcut cu China. Am dus acolo foarte multe industrii majore pentru Europa, inclusiv semiconductori sau automobile. Era mai ieftin în China. Ne-am gândit că pe termen scurt ne îmbogățim noi, adică cei care aveau business-urile se îmbogățesc. Și acum ne gândim ce facem ca să nu se prăbușească economia Europei.

Deci cam la fel se întâmplă și aici. Companiile vor tineri care să studieze mai puțin, să nu fie foarte bine pregătiți, deoarece aceia trebuie plătiți cu un salariu mai mare. Este ca și cum vei începe să pregătești oameni care administrează medicația antidepresivă fără să fie psihiatri. Te pregătesc doar în medicație antidepresivă.

Ca să forțez lucrurile, se vrea ca absolvenții să facă unele intervenții chirurgicale, fără a fi medici chirurgi. Au apărut în psihologie așa-zișii life coach, nu știu, care au competențe de psiholog fără să fie psiholog, care o să creeze probleme majore pe piață”, a declarat Daniel David pentru Adevărul, notează stiridecluj.ro.

Întrebat despre cum vede viitorul educației universitare, David a precizat: „Eu sunt de acord că programele tradiționale trebuie completate cu aceste dezvoltări moderne, dar cum am spus, trebuie completate. E voie să renunțăm la una sau alta, fiindcă dacă mergem doar cu cele tradiționale, ne rupem într-un fel de dinamica pieței muncii, dar dacă însă ne aruncăm la modul orb în ocupații de scurtă durată, ieftine, numai pentru a ajuta angajatorul să-i plătească mai ieftin pe absolvenții noștri, pe termen scurt, angajatorul va câștiga. Pe termen mediu și lung pierdem cu toții, fiindcă expertiza va fi scăzută, competențele vor fi scăzute și o să începem să ne căutăm vechii experți”.

Citește și: Dan Tarcea se pregătește pentru o carieră de actor la Bollywood

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.