Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, a declarat, marți, pentru Edupedu.ro, că verificările privind teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, care au început săptămâna trecută la UBB, se prelungesc, deoarece s-au înregistrat plângeri și la comisia de etică și universitatea va trebui să aibă un punct de vedere unitar când și această comisie va încheia analiza.
Acesta apreciază că punctul de vedere ar putea fi anunțat la începutul lunii noiembrie, dar el indică faptul că o estimare mai precisă poate fi făcută de comisia de etică a universității.
Luni, rectorul Daniel David estima pentru Edupedu.ro că o analiză declanșată cu o săptămână în urmă, la solicitarea coordonatorului de doctorat al lui Lucian Bode, Adrian Ivan, urma să se încheie cu un punct de vedere săptămâna aceasta. Este vorba despre o verificare începută pe baza procedurilor introduse de UBB pentru analiza tezelor de doctorat mai vechi, analiză cerută universităților de către fostul ministru Sorin Cîmpeanu, printr-un ordin emis anul trecut.
Marți, Daniel David a spus pentru Europa FM că, deoarece mai multe sesizări au fost înregistrate și la comisia de etică a UBB, aceasta începe propriile proceduri de verificare. Europa FM îl cita pe Cristian Ghinea (USR), care anunța că, pe lângă o sesizare la CNATDCU privind doctoratul lui Lucian Bode, urma să depună o sesizare și la comisia universității clujene.
Contactat de Edupedu.ro, Daniel David a spus că analiza începută săptămâna trecută era făcută de o “comisie administrativă”, iar acum verificările “au intrat într-o logică de comisie de etică”, deoarece au fost înregistrate plângeri și direct la comisia de etică, iar la final UBB va prezenta un punct de vedere unic. Daniel David:
- “Trebuie să avem o poziție comună, nu să avem răspunsuri diferite. Comisia inițială era o comisie administrativă. Acum am intrat într-o logică de comisie de etică, pentru că am primit plângeri directe la comisia de etică. Va fi un singur punct de vedere al universității. Și, până la urmă, comisia de etică trebuie să aibă cuvântul final”.
Edupedu.ro a indicat luni că, în timp ce comisia de etică este cea care, în mod normal, are ca atribuții analiza și soluționarea plângerilor privind abaterile de la etica universitară și rolul ei în privința plagiatului este menționat inclusiv în strategia UBB de combatere a plagiatului, ea nu era menționată în procedurile de verificare a tezelor vechi, la care s-a apelat inițial pentru verificarea doctoratului ministrului Bode. Acestea urmau o etapă de verificare prin softuri anti-plagiat, urmată de una de analiză la nivel de experți în domeniu.
Marți, rectorul Daniel David a explicat că, fiind nevoie acum și de verificări la nivelul comisiei de etică, ce presupun inclusiv audierea celui suspectat și a altor părți, nu mai poate fi respectat termenul inițial la care se aștepta să se încheie verificările, anume săptămâna aceasta. El a arătat, însă, că a cerut să fie grăbite procedurile și a estimat că acestea se vor prelungi cu aproximativ 7-12 zile, insistând însă că o estimare mai precisă poate fi dată de președintele comisiei de etică, deoarece aceasta are autonomie și cunoaște mai bine procedurile:
- Daniel David: “Am cerut să grăbească lucrurile, dar comisia de etică are o procedură de urmat, trebuie să ceară și punctul de vedere al celui suspectat, între altele. Nu se va întinde foarte mult, dar nu se va încheia săptămâna aceasta. Acum, mingea s-a mutat în zona comisiei de etică. Apreciez că va mai dura încă o săptămână, încă 10–12 zile.
- Reporter: Ar însemna că se va încheia pe la începutul lunii noiembrie…
- Daniel David: Așa anticipez. Dar vorbiți și cu președintele comisiei de etică.”
Citește și: Americanii se pregătesc să pună mâna pe un zăcământ de 10 miliarde de euro din Budureasa